Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Τρέξε Βικτόρια, Τρέξε...



Οι κριτικές και τα σχόλια για την ταινία Victoria, μου έφεραν στο νου το υπέροχο "Τρέξε Λόλα, Τρέξε", μόνο που στο νέο γερμανικό θρίλερ, η ιστορία εκτυλίσσεται στους δρόμους του Βερολίνου σε ένα μόνο πλάνο. Όλα αυτά δεν άφησαν την ταινία να περάσει απαρατήρητη από την προσοχή μου.
Το ένα μόνο πλάνο της ταινίας είναι πραγματικά εξαιρετικό επίτευγμα (όταν λέμε ένα μόνο πλάνο εννοούμε μία κι έξω κι όχι με τεχνάσματα όπως στο Birdman) αλλά δυστυχώς κουράζει διότι είναι καταδικασμένο να κάνει κοιλιές. Από την μία σου δίνει έναν ρεαλισμό και σε βάζει στην ατμόσφαιρα της ιστορίας αλλά από την άλλη συμπληρώνεται με αρκετές ανούσιες και βαρετές σκηνές.
Όσον αφορά την πλοκή, μπορούμε να την χωρίσουμε σε δύο μέρη. Στην πρώτη μία ώρα ανακαλύπτουμε την ψυχοσύνθεση της Βικτόρια, η οποία μετακόμισε πρόσφατα στο Βερολίνο μ' αποτέλεσμα να μην έχει αποκτήσει ακόμα φίλους στη νέα της ζωή. Η μοναξιά της μετανάστευσης την ωθεί να κάνει παρέα με τον οποιοδήποτε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση με μία τετράδα νεαρών οι οποίοι θα την μπλέξουν σε μία ληστεία. Η Βικτόρια αποζητά την περιπέτεια μιας κι όλη της τη ζωή την έφαγε στο να μάθει πιάνο. Ο παλιός τρόπος ζωής, ο οποίος απ' ότι φαίνεται δεν ήταν αρεστός, την έκανε πιο ευάλωτη στο κάλεσμα της αδρεναλίνης. Θα μπορούσε η διάρκεια του πρώτου μέρους της ιστορίας να ήταν μικρότερη.
Ευτυχώς όμως το δεύτερο μέρος της ιστορίας ξεκινάει πριν αρχίσουν τα χασμουρητά. Στην επόμενη μία ώρα ζούμε την ληστεία και τις εξελίξεις που ακολουθούν μετά απ' αυτήν. Πράγματι υπάρχουν αρκετές στιγμές έντασης κι αγωνίας αλλά αν μετά τα βάλεις κάτω θα δεις πως το σενάριο βασίζεται σε αρκετά αφελή γεγονότα, τα οποία δε μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, μ' αποτέλεσμα το έργο να μετατρέπεται σε μία εφηβική ταινία δράσης.
Αυτό που σώζει το κύρος της ταινίας είναι οι όμορφες ερμηνείες, κυρίως της πρωταγωνίστριας και το εξαιρετικό σάουντρακ. Οι μουσικές επιλογές έδεσαν επιτυχώς με τις περιπλανήσεις των ηρώων στους δρόμους της πόλης και στα υπόγεια κλαμπ. Επίσης η ταινία περνάει έξυπνα την ατμόσφαιρα του Βερολίνου αλλά καθόλου την όψη της πόλης. Κάποια γνωστά σημεία της πόλης φαίνονται αμυδρά στα κουνημένα πλάνα της ταινίας.
Η Victoria στάθηκε πολύ φτωχή στις προσδοκίες που μου προκάλεσε το τρέιλερ και οι κριτικές της.
Δε ξέρω αν θα την συνιστούσα...

Βαθμολογία: 5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου