Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Εκκολάπτοντας την Ακροδεξιά



Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στα τρία κρατίδια της Γερμανίας, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ υπέστη μεγάλη ήττα σε αντίθεση με το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική Γερμανία».
Τα αποτελέσματα δεν προκάλεσαν ιδιαίτερο προβληματισμό στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού το καμπανάκι της Ακροδεξιάς χτυπάει καιρό τώρα. Από την άλλη δεν προκαλούν πλέον έκπληξη και τα υψηλά ποσοστά που σημειώθηκαν στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τα οποία υπήρξαν κομμάτι του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τόσο στα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας όσο και στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η ξενοφοβία είναι έντονη διότι οι λαοί αυτών των περιοχών είχαν ζήσει δεκαετίες στην απομόνωση, μ’ αποτέλεσμα να τους προκαλεί φόβο η σχετικά πρόσφατη επαφή τους με την πολυπολιτισμική Ευρώπη.
Από την άλλη, η συνεχής ανοχή σε ακροδεξιές απόψεις, ωφέλησε τελικά τους ξενοφοβικούς και τους εθνικιστές. Λίγοι είχαν διαπιστώσει πως η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής χρόνια τώρα εκκολάπτει το αυγό του φιδιού. Αρκετοί πολιτικοί, υποταγμένοι στον καιροσκοπισμό, εθελοτυφλούν απέναντι στις καταστρεπτικές συνέπειες της περιβόητης προόδου.
Όμως το σημερινό κοινωνικό αδιέξοδο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, τη στιγμή μάλιστα που η ανεπάρκεια των πολιτικών απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα, γίνεται όλο και πιο εμφανής. Όσο όμως καθυστερεί η επίλυσή του, τόσο η απελπισία θα φουντώνει, κάτι που θα οδηγήσει τους απελπισμένους να αντιδράσουν απελπισμένα. Όσο λοιπόν η Ευρώπη δεν καταλήγει σε μία κοινή λύση για το προσφυγικό, τόσο η Ακροδεξιά θα ενισχύεται.
Υπάρχει όμως άλλος χρόνος;…

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου