Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η δημοκρατία σε χειμερία νάρκη


Για μία ακόμη φορά η κοινωνία μας σοκαρίστηκε από νέους τραμπουκισμούς των νεοναζί σε δημοτικό σχολείο του Ικονίου. Από την στιγμή της εισβολής τους άρχισε και η κατακραυγή από ευσυνείδητους πολίτες κι απ’ όσους μπορούν να θεωρούνται ακόμη άνθρωποι. Την ίδια στιγμή αρκετοί εντοπίσαμε αρκετούς συμβολισμούς από το παραπάνω συμβάν. Συμβολισμούς που επαληθεύουν τους φόβους όσων δημοκρατικών ανθρώπων έχουν απομείνει σ’ αυτήν την χώρα.
Η εισβολή των νεοναζί σε σχολείο, δείχνει με τρανό τρόπο την επιβολή του φόβου της αμορφωσιά και της απαιδευσιάς, πάνω σε μία κοινωνία αβοήθητη κι απροστάτευτη. Μέσα σε λίγα λεπτά παρακολουθήσαμε ένα μέρος της εφιαλτικής επέλασης του φασισμού που όλο και περισσότερο ριζώνει σε μία χώρα καταρρακωμένη κι άπραγη. Σε μία κοινωνία που έχει πάψει πια να ελπίζει και να ονειρεύεται. Κι όσοι αντιστέκονται απέναντι στο απάνθρωπο μίσος των νεοναζί, δέχονται βίαια χτυπήματα, καθώς προσπαθούν να περισώσουν ότι έχει απομείνει από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 
Το θράσος των νεοναζί όμως δεν πηγάζει μόνο από τα ζωώδη ένστικτά τους αλλά κι από την απάθεια ενός ανύπαρκτου κράτους. Κι αν η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να συνεργαστεί με μία «σοβαρή» Χρυσή Αυγή, η σημερινή κυβέρνηση παίζει απροκάλυπτα τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, ρίχνοντας όλη την ευθύνη σε μία ανύπαρκτη δικαιοσύνη. Παρ' όλα αυτά και οι δυο κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ευθύνη στην επικράτηση αυτού του εφιάλτη.
Και μιας κι αναφερόμαστε στο ρόλο της δικαιοσύνης, καλό είναι να θυμίσουμε πως ο νεοναζί Γ.Λαγός δεν έχει αθωωθεί από τις βαριές κατηγορίες που του έχουν προσάψει, διότι η δίκη βρίσκεται ακόμη(!) σε εξέλιξη. Η αποφυλάκισή του έγινε διότι πέρασαν οι 18 μήνες. Κι ενώ του τέθηκαν περιοριστικοί όροι, εκείνος τους παραβίασε μπροστά στα μάτια της ελληνικής αστυνομίας. 
Καταντάει πλέον εξοργιστικό να διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα από νεοναζί χωρίς να γίνεται καμία σύλληψη από την μεριά της αστυνομίας. Για ποιο λόγο αυτή η ανοχή στα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης; Μήπως διότι είναι εκείνη που κρατούσε κάποτε και πιθανότατα θα κρατήσει ξανά το μαστίγιο των σκοτεινών καιρών;…
Κι ένα δεύτερο ερώτημα. Ως πότε θα μένουμε άπραγοι θεατές απέναντι στην επέλαση του φασισμού;
Αξιοσημείωτο είναι πως στα επεισόδια έκανε μεγάλη εντύπωση η γυναικεία αντίδραση απέναντι στην φασιστική εισβολή.

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου