Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε το Τετράπυλον και μέρος του Αρχαίου ΘεάτρουΈνα από σπουδαιότερα μνημεία στην Παλμύρα, το Τετράπυλον κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που ελέγχουν την ιστορική συριακή πόλη από τον Δεκέμβριο. 
Oι τζιχαντιστές κατέστρεψαν επίσης την πρόσοψη του ρωμαϊκού θεάτρου.
«Τοπικές πηγές μας ενημέρωσαν ότι το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) κατέστρεψε το Τετράπυλον, ένα μνημείο με 16 κολώνες. Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν από τους συναδέλφους μας του πανεπιστημίου της Βοστώνης δείχνουν ζημιές στην πρόσοψη του ρωμαϊκού θεάτρου», δήλωσε ο ο διευθυντής των συριακών αρχαιοτήτων Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.
Το Τετράπυλον είχε ανεγερθεί την εποχή του Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα.
Ήταν ένα τετράγωνο με τέσσερις κολώνες σε κάθε πλευρά.
Από τις 16 κολώνες, μόνο η μία είναι η αρχική, ενώ οι άλλες είχαν ανακατασκευαστεί το 1963 από τσιμέντο από τη συριακή υπηρεσία αρχαιοτήτων. Οι αρχικές κολώνες ήταν από ροζ γρανίτη που είχε μεταφερθεί από την Αίγυπτο.
Το ρωμαϊκό θέατρο έχει εννέα σειρές κερκίδων. 
Χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν.
Κατά την πρώτη κατοχή της πόλης, από τον Μάιο 2015 έως τον Μάρτιο 2016, το Ισλαμικό Κράτος το είχε χρησιμοποιήσει για δημόσιες εκτελέσεις.
«Η μάχη για την Παλμύρα είναι πολιτιστική και όχι πολιτική. Δεν έχω καταλάβει πώς η διεθνής κοινότητα και αυτοί που μετέχουν στη συριακή σύγκουση αποδέχθηκαν να πέσει η Παλμύρα», πρόσθεσε ο Μααμούν.
Οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, υποστηριζόμενες από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, ανακατέλαβαν τον περασμένο Μάρτιο την πόλη, αφού την έχασαν για πρώτη φορά το 2015. Όμως τον Δεκέμβριο το Ισλαμικό Κράτος με μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε την κατέλαβε για δεύτερη φορά.

Πηγή: Tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου