Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η παρακμή της αμερικανικής αυτοκρατορίας



Το νέο κύμα δημοσιογραφικής τρομοκρατίας που προκλήθηκε με την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου, μου έφερε στο μυαλό τον τίτλος μιας παλιάς ταινίας του Denys Arcard (Le déclin de l'empire américain), η οποία όμως αναφερόταν στην ανεπιτυχής σεξουαλική απελευθέρωση της αστικής δύσκαμπτης ζωής. Βρισκόμαστε άραγε στην αρχή της αμερικανικής παρακμής ή τελικά είμαστε τόσο αδαείς που δεν το συνειδητοποιήσαμε νωρίτερα τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και για την Ευρώπη.
Αποφεύγοντας το ανάθεμα στον Ντόναλντ Τραμπ, σκέφτηκα να μνημονεύσω πρώτα την χαμένη ιστορική ευκαιρία του Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος προτίμησε να διασώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο ευθύνεται για τη δυστυχία εκατομμυρίων πολιτών που έχασαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους, αποφεύγοντας κάθε δίωξη σε όσους ευθύνονταν στην οικονομική αυτή κατάρρευση. Ως αντιστάθμισμα της δειλής του στάσης, υπέγραψε μερικά κοινωνικά μέτρα (όπως το Obamacare) τα οποία όχι μόνο δεν έσωσαν την κατάσταση, αλλά έστρεψαν περισσότερους μικρομεσαίους πολίτες στο να ψηφίσουν έναν επικίνδυνο «αντισυστημικό». Ίσως η ύπαρξη της παρακμής να έκανε την πρώτη της εμφάνιση εκείνον τον καιρό.
Έπειτα η ξενοφοβία κι ο ρατσισμός στις απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν οφείλονται σε μία ξαφνική έξαρση ακραίων γεγονότων. Τα τελευταία χρόνια της θητείας του Μπάρακ Ομπάμα σημαδεύτηκαν με μία αύξηση δολοφονιών Αφροαμερικανών από την αστυνομία. Το μόνο (κι επικίνδυνο) πράγμα που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, δίνοντάς τους επίσημη φωνή. Την δικιά του φωνή. Σ’ αυτό το κοινωνικό κομμάτι, η παρακμή δείχνει πως είχε ήδη εδραιωθεί στη χώρα του.
Όσο για το προεκλογικό σλόγκαν «Πρώτα η Αμερική», μου θύμισε αρκετά ένα αντίστοιχο που χρησιμοποιείται σε μία χώρα χτυπημένη στον οικονομικό, κοινωνικό και πνευματικό τομέα, όπου οι φασίστες φωνάζουν «Πρώτα οι Έλληνες». Αυτή η φράση δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία ύστατη κραυγή αγωνίας λίγο πριν μετατραπεί σε θανάσιμο μίσος προς κάθε τι ξένο κι αδύναμο. Η φράση αυτή αποδεικνύει πως η εδραίωση της παρακμής έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες καταστροφές στη χώρα.
Η παρακμή της αμερικανικής αυτοκρατορίας υπήρχε χρόνια κι απλά επιβεβαιώθηκε με την εκλογή ενός ακροδεξιού προσώπου. Κι αυτό ως τελεσίδικο γεγονός έχει προκαλέσει τρόμο στην παρηκμασμένη Ευρώπη, η οποία περιμένει με τη σειρά της τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανότατα Ιταλία.
Ένας τρόμος που εντείνεται όσο γίνεται πιο εμφανής η γύμνια της χρόνιας λιτότητας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου