Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ανθρώπινη αλυσίδα υπέρ απόσχισης της Χώρας των Βάσκων




Ένας πονοκέφαλος ήρθε να προστεθεί την Κυριακή στον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες από τη Χώρα των Βάσκων δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 200 χλμ.
Οι διαδηλωτές, που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση μιας από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ισπανίας, ένωσαν με τα χέρια τους και τα μαντίλια τους τρεις από τις μεγαλύτερες πόλεις της Χώρας των Βάσκων, το Σαν Σεμπαστιάν, το Μπιλμπάο και τη Βιτόρια.Επίσης, φορούσαν μαντίλια στα οποία ήταν γραμμένο το σλόγκαν: «Όλα είναι στο χέρι μας».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδλήλωσης, την ανθρώπινη αλυσίδα σχημάτισαν περίπου 175.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν ακτιβιστές και πολιτικοί που στηρίζουν τον αγώνα για ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων, αλλά και της Καταλονίας. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από την αστυνομία.
Η εκδήλωση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Χώρας των Βάσκων πραγματοποιήθηκε μόλις ένα μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι διαλύεται η ΕΤΑ, η στρατιωτική οργάνωση η οποία επί χρόνια με σειρά τρομοκρατικών ενεργειών διεκδικούσε την απόσχιση της αυτόνομης περιφέρειας.
Η προσπάθεια για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για απόσχιση της Χώρας των Βάσκων δεν αναμένεται να είναι εύκολη, με δεδομένο ότι η απόπειρα της Καταλονίας να αποσχιστεί μετά το δημοψήφισμα «καταπνίγηκε» από την κυβέρνηση Ραχόι με μια σειρά από διοικητικά και αστυνομικά μέτρα, ενώ οι ηγέτες των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία διώκονται.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου