Παρά το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές είναι σαφώς πιο περιορισμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτή τη στιγμή το προσφυγικό διχάζει την Ευρώπη και μπορεί να προκαλέσει ουσιώδεις μεταβολές στον πολιτικό της χάρτη.
Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκρούονται δύο γραμμές: η μία επιδιώκει κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Ή άλλη ζητά να τεθούν εκτός Σένγκεν οι χώρες που υποδέχονται τις προσφυγικές ροές, καθώς και να δημιουργηθούν στρατόπεδα κράτησης στην Αφρική. Αυτές οι δύο προτάσεις, που υποστηρίζονται κυρίως από την Αυστρία, την ομάδα των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ και τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, απομακρύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην περίπτωση της κατάργησης της Σένγκεν, όσο και από το διεθνές δίκαιο στην περίπτωση στρατοπέδων στην Αφρική, όπως και αν ονομαστούν αυτά.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτή ακριβώς η ομάδα κρατάει, μέσω των Βαυαρών, στα χέρια της τη Μέρκελ, η οποία στο προσφυγικό υπήρξε πάντοτε διαλλακτική. Τυχόν αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας μπορούν να ανατρέψουν πλήρως τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς όχι μόνο στο προσφυγικό, αλλά και γενικότερα, ισχυροποιώντας τους ακραίους ρατσιστές και αντιευρωπαϊστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
Έτσι το προσφυγικό λειτουργεί σαν καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας νέας διαχωριστικής γραμμής στην Ευρώπη: οι λαϊκιστές θα πιέσουν προς τον απομονωτισμό και τις πολλές ταχύτητες κατρακυλώντας ολοένα και περισσότερο προς το πολιτικό πρότυπο του Τραμπ. Απέναντί τους πρέπει να σταθούν οι προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν μια κοινή πορεία προς μια Ευρώπη ανθρώπινη, δημοκρατική και κοινωνική. Και η Αριστερά οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Πηγή: Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου