Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Αύξηση επισκεπτών και άνοιγμα στην Κίνα




της Βασιλικής Τζεβελέκου

Γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι, χθες, πολλές εκατοντάδες επισκέπτες έχουν κατακλύσει τον χώρο εισόδου του Μουσείου Ακρόπολης, του πιο οργανωμένου δημόσιου μουσειακού οργανισμού της χώρας με τη μεγαλύτερη προσέλευση κοινού.
Η ροή εισόδου πραγματοποιείται χωρίς την παραμικρή αργοπορία, οι μεμονωμένοι επισκέπτες και τα οργανωμένα γκρουπ τσεκάρουν ηλεκτρονικά τα εισιτήριά τους -το μόνο που διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου- και κατευθύνονται προς τις αίθουσες με τα αριστουργήματα από τον Ιερό Βράχο. Η εικόνα των διεθνών επισκεπτών που «στενάζουν», κατά τους θερινούς μήνες, για την είσοδό τους σε άλλα σπουδαία μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, έρχεται συνειρμικά στο μυαλό μαζί με την απορία, πότε θα λειτουργήσει επιτέλους το ηλεκτρονικό στους πρώτους 11 χώρους;
Χθες ήταν ημέρα γιορτής καθώς το Μουσείο Ακρόπολης συμπλήρωσε εννέα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Για το 2017 ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών είναι 1.666.286, σχεδόν 200.000 περισσότεροι από πέρυσι (1.475.022). Τη μερίδα του λέοντος κρατούν οι αγγλόφωνοι (309.461) που αυξήθηκαν κατά πολύ και είναι σχεδόν ισάριθμοι με τους Ελληνες (295.696). Ακολουθούν οι γαλλόφωνοι (97.082) ενώ σημαντικά αυξήθηκε ο αριθμός των Κινέζων (23.150).
«Αυτό δείχνει τη σημασία των σημαντικών συνεργασιών που πραγματοποιούμε με μεγάλα μουσεία της Κίνας», είπε ο αρχαιολόγος και πρόεδρος Δημήτρης Παντερμαλής και υπογράμμισε: «Τα δύο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς είναι ότι ξεκίνησαν επιτέλους οι εργασίες για να γίνει επισκέψιμη η ανασκαφή που θα δημιουργήσει το πέμπτο επίπεδο του Μουσείου και θα του προσδώσει μοναδικότητα».
Επανέλαβε τη δέσμευση ότι του χρόνου τέτοια εποχή, μαζί με τα πανηγυρικά δεκάχρονα γενέθλια, η ανάδειξη της ανασκαφής -κάτω από το επίπεδο του κτιρίου- και των κινητών ευρημάτων της σε εκθεσιακό χώρο θα είναι προσβάσιμη στο κοινό. «Θα προσφέρει στους επισκέπτες τη θέαση των αυθεντικών ερειπίων της αρχαίας Αθήνας και μια πλούσια επιλογή από ευρήματα της καθημερινής ζωής σε άμεση γειτνίαση με τους χώρους από όπου προέρχονται».
Εξήγησε ότι η περιήγηση των επισκεπτών θα γίνεται σε ενιαίο επίπεδο, μια μεγάλη εξέδρα που θα πλαισιώνεται από πασαρέλες καθώς πρόθεση είναι να μην υπάρχουν σκαλάκια και ράμπες.
Αλλο μεγάλο έργο που ξεκίνησε το 2018 είναι το «Ψηφιακό Μουσείο», η υλοποίηση της ψηφιοποίησης των εκθεμάτων για ευρεία χρήση στο διαδίκτυο. Περισσότερες από 25 εφαρμογές θα προβάλλουν ψηφιακά την ιστορία της Ακρόπολης, σημαντικά εκθέματα, διαδραστικό κατάλογο, παιδικά προγράμματα κ.ά., ώστε «μέσα στο 2019 το αυθεντικό Μουσείο της Ακρόπολης να διαθέτει παράλληλα και το ψηφιακό», είπε ο κ. Παντερμαλής και ανέφερε: «Συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των επισκεπτών, να είμαστε ένα ανοιχτό Μουσείο που αλλάζει και βελτιώνεται».
Αναφέρθηκε αναλυτικά στις μεγάλες περιοδικές εκθέσεις του 2017 (συνεχίζεται έως τέλος Ιουνίου η «Ελευσίνα - Τα μεγάλα μυστήρια») και στις μελλοντικές συνεργασίες με τα δύο μεγάλα Μουσεία της Κίνας, της Σανγκάης και των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου. Ετσι, τον Σεπτέμβριο θα δούμε την έκθεση «Απαγορευμένη Πόλη: τα Ιδιωτικά Διαμερίσματα του Αυτοκράτορα Qianlong» (εγκαίνια 14/9/18) με 154 έργα. «Για πρώτη φορά, τρία βασιλικά διαμερίσματα θα μεταφερθούν ως προς τον εξοπλισμό και την οργάνωσή τους.
Θα στηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης με τρόπο που να αντανακλά τη λαμπρή περίοδο της Κίνας του 18ου αιώνα και του αυτοκράτορα Τσιανλόγκ, ο οποίος ήταν σπουδαίος ηγεμόνας. Συνδύαζε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και την προσπάθεια ενοποίησης της κινεζικής αυτοκρατορίας, με καλλιτεχνικές προσεγγίσεις» είπε ο Δημήτρης Παντερμαλής και μας ενημέρωσε πως ο αυτοκράτορας ήταν ζωγράφος, ποιητής, με περισσότερα από 10.000 ποιήματα στο ενεργητικό του, και συλλέκτης της αρχαίας καλλιτεχνικής παραγωγής της χώρας του.
Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση για τα οικονομικά του Μουσείου Ακρόπολης είπε: «Ισα βάρκα - ίσα νερά είναι τα έσοδα και τα έξοδα. Η μισθοδοσία των εργαζομένων, περίπου 300 άτομα, καλύπτεται κατά 95% από τα έσοδά μας». Μοντέλο που, εκ του αποτελέσματος, κρίνεται πετυχημένο στα 9χρονα της λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου