Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Στο κάστρο το παλιό...



Η Χίος είναι γνωστή και για την υπέροχη ενδοχώρα της μιας και η πόλη είναι δυστυχώς κατεστραμμένη ή παρατημένη στην φθορά του χρόνου. Ένα παράπονο που το κάνω και για την Αθήνα. Σε πιάνει πάντα το παράπονο για όταν βλέπεις υπέροχα νεοκλασικά ή όμορφα αρχοντικά σπίτια να γκρεμίζονται σιγά σιγά.
Η Χίος είναι μία σύγχρονη πόλη. Έχει πλέον νέα κτίρια και πολυκατοικίες. Σε διάφορες γειτονιές μπορείς ακόμα να βρεις παλιά όμορφα κτίρια τα οποία όμως δεν κατοικούνται και δε μπορώ να καταλάβω γιατί δε γίνεται κάτι από τις αρχές στο να σωθούν.
Μία πόλη που σέβεται τον εαυτό της κρατάει και ένα παλιό κομμάτι της για να το απολαμβάνουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες του τόπου αυτού (π.χ. η Ξάνθη).
Μία περιοχή στην πόλη της Χίου που μπορεί να ανακηρυχθεί διατηρητέα και να μετατραπεί σε πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών είναι το Φρούριο.
Σπιτάκια μικρά και λιτά που έχουν πάρει δομικά υλικά από τα γκρεμισμένα τείχη του κάστρου δημιουργούν έναν λαβύρινθο στενών δρόμων που άλλα σε οδηγούν στο λιμάνι, άλλα στα πίσω τείχη με θέα την Τουρκία, άλλα στους μπροστινούς πύργους με θέα την πόλη της Χίου και άλλα σε πηγαίνουν στη κεντρική πλατεία που βρίσκεται και το τούρκικο νεκροταφείο. Αρκετά σπίτια βγάζουν μία αρχοντιά και την χλιδή μίας άλλης εποχής. Εγκαταλειμμένα όλα δυστυχώς.
Όπως και ένα υπέροχο τζαμί. Το συναντήσαμε και νιώσαμε μία απογοήτευση με την όψη του. Καθόμαστε και κατηγορούμε τους Τούρκους πως δε σέβονται τις ελληνικές εκκλησίες στα παράλια της Μικράς Ασίας όταν και μεις τα ιερά κτίρια τους τα κάνουμε στάβλους ή αποθήκες. Το συγκεκριμένο τζαμί μικρό και όμορφο με υπέροχους μπλε εσωτερικούς τοίχους και μία περήφανη ισλαμική περιγραφή πάνω από την είσοδό του έχει αποδεχτεί την ίδια μοίρα που έχει και το κάστρο της Χίου. Την αδιαφορία του κόσμου.
Μπορείς να περπατάς και να απολαμβάνεις για αρκετή ώρα τα χρώματα που σου προσφέρουν τα κτίρια του Φρουρίου. Το θέμα είναι πως λίγοι Χιώτες το γνωρίζουν.
Έχουν γίνει προσπάθειες τον τελευταίο καιρό από διάφορους φορείς να αναδειχθεί το μνημείο το οποίο σήμερα χρησιμεύει ακόμα και ως πάρκινγκ (γεια σου Νεοέλληνα μάγκα που σέβεσαι την ιστορία σου).
Μακάρι με τον καιρό και οι αρχές να πάρουν πιο ζεστά το θέμα και να αποκτήσει και η πόλη της Χίου ένα μνημείο αξιόλογο το οποίο θα χει την ίδια τύχη όπως είχαν όλα τα υπόλοιπα που βρίσκονται πάνω στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου