Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Μην κάνετε ήρωες τους αυτόχειρες


Όταν αυτοκτόνησε ο άνθρωπος στο Σύνταγμα είχα γράψει πως έφυγε τσάμπα (διαβάστε εδώ) και πως η στάση του Μ.Μ.Ε. καθώς και τον περισσοτέρων ιστολογίων θα κάνουν περισσότερο κακό.
Ο άνθρωπος τότε αυτοκτόνησε για να περάσει ένα μήνυμα ξεσηκωμού έτσι, πιστεύοντας πως είμαστε το ίδιο πολιτισμένοι όπως στην Τυνησία. Φυσικά ως Νεοέλληνες αμέσως τον κάναμε ήρωα, τον τιμήσαμε, γράψαμε χιλιάδες κείμενα για τις προθέσεις του και τα σχέδιά του και φυσικά επαναστατήσαμε μέσα από το facebook και τα blogs. Και μόλις πέρασε το πάθος αυτό αράξαμε πάλι στους καναπέδες μας. Όχι πως σηκωθήκαμε πριν...
Τότε είχα αναφέρει κάτι ακόμα. Η στάση των μέσων μαζική ενημέρωσης και των ιστολογίων ήταν τόσο επικίνδυνη που θα ωθούσε κι άλλους ανθρώπους στην αυτοκτονία.Είναι ένα σπρώξιμο παραπάνω και ένα κίνητρο ισχυρό το ενδεχόμενο να γίνει ήρωας κάποιος που είναι στο χείλος του γκρεμού και σκέφτεται σοβαρά να αυτοκτονήσει. 
Κάναμε ήρωα τον συνταξιούχο στο Σύνταγμα. Ήδη κάναμε τον δάσκαλο στη Ξάνθη. Πόσοι ακόμα θα πάρουν μία θέση στην λίστα των αυτόχειρων ηρώων;
Πριν με κρίνετε σκεφτείτε λίγο κάτι. Αυτοί οι άνθρωποι τι πέτυχαν; Τι κέρδισαν; Αν τους δινόταν μία ακόμη ευκαιρία να ζήσουν θα αυτοκτονούσαν ξανά;
Πείτε πως ο συνταξιούχος φοβόταν μη γίνει βάρος στα παιδιά του και πως οι προθέσεις του ήταν πιο αυθόρμητες. Οπότε αφήνουμε την ψυχούλα του ήσυχη και πάμε στον δάσκαλο. 
Τι κατάφερε με αυτό; 
Για δυο τρεις μέρες τα Μ.Μ.Ε. βγάλανε πάλι το ψωμί τους ρουφώντας το αίμα του νεκρού και μόλις τον στράγγισαν, τον άφησαν για να ασχοληθούν με άλλα θέματα ή με νέα θύματα...
Θέλετε να σας πω όμως τη συνέπεια αυτής της πράξης; 
Την πιο ανθρώπινη συνέπεια;  
Ο άνθρωπος αυτός ήταν 45 χρονών. Νέος ακόμα. Με δουλειά. 
Και αυτός ο νέος άνθρωπος με δουλειά άφησε πίσω του μία χήρα και δύο ορφανά παιδιά. 
Λυπάμαι αλλά όσο σκληρός κι αν ακουστώ, δε μπορώ να χαρακτηρίσω αυτόν τον άνθρωπο ως ήρωα. 
Ας αναπαυθεί η ψυχή του και ας σταματήσουμε αυτό το τραγικό παιχνίδι εύρεσης ηρώων για να μη κλάψουμε κι άλλους ανθρώπους. 
Ας προσέχουμε λοιπόν που βαδίζουμε...

19 σχόλια:

  1. Εμείς δεν κάναμε ποτέ κανέναν ήρωα. Καταγγέλλουμε την κρατική βία σε κάθε της έκφανση. Απλή και συνεπής η στάση μας.

    europeans against the political system

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το κείμενο δεν είναι εναντίον σας αλλά προς όλους αυτούς που αναζητούν λάθος ήρωας και σίγουρα υπάρχουν ορισμένοι που βρίσκονται ως αναγνώστες στη σελίδα σας. Προς αυτούς απευθύνομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λυπάμαι πού για τον νέο αυτό άνθρωπο, άλλοι τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.. και δεν θα τον κρίνω γιατί πήρε αυτή την απόφαση...Υπάρχουν άνθρωποι ευαίσθητοι "που γίνονται κομμάτια"...παρ' όλα αυτά έχεις δίκιο Γιώργο...
    με την ευκαιρία ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για την γιορτή σου χθές...σου εύχομαι υγεία & Αγάπη...

    Ελισαβέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε τα βάζω συγκεκριμένα με τον άνθρωπο διότι πολύ απλά δε ξέρω τους πραγματικούς λόγους που τον οδήγησαν στη πράξη αυτή. Τα βάζω με όσους ψάχνουν να βρουν λάθος ήρωες κι όσους δίνουν με τον τρόπο τους ώθηση στο να φύγουν κι άλλοι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συμφωνώ Γιώργο...

    Ελισαβέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγκρίνω και επαυξάνω Γιώργο, γενικώς ως λαός είμαστε εξαιρετικά παρορμητικοί, με αρνητικές επιπτώσεις τις περισσότερες φορές, ας σκεφτόμαστε λοιπόν πιο ψύχραιμα από τώρα και στος εξής πριν εκφράσουμε τις γνώμες και τα συναισθήματά μας.

    Έλενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και να μην εκμεταλλευόμαστε τον πόνο ή τον θάνατο άλλων για να το παίξουμε ήρωες ή ριζοσπάστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα ναι, το διάβασα. Αλλά έτσι όπως φαίνεται στο χρονολόγιο (σε μία γραμμή) δεν είναι σαφές αυτό. Σαν admin όφειλα να πάρω θέση για λογαριασμό της σελίδας.

    europeans against the political system

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχεις δίκιο και πολύ καλά κάνεις. Εν μέρει είναι λάθος η διατύπωσή μου στη σελίδα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Γιώργο...είναι πολύ εύκολο για όλους μας να καθόμαστε στη ζέστη των σπιτιών μας και να λέμε τι κρίμα ο άνθρωπος θυσιάστηκε για αυτά που πίστευε και ήθελε με τον τρόπο αυτό να ξυπνήσει τον κόσμο!

    Όμως δεν είναι έτσι...ακόμα και αν η πρώτη αυτοκτονία ήταν πολιτική δήλωση, αφού δεν ξεσήκωσε κανένα δεν έβγαλε κανένα από τα ρούχα του, ούτε η δεύτερη ούτε καμιά δε μπορεί! Και δε θα πω οτι η ζωή είναι μάχη και οχι παραίτηση διότι η ζωή για τον καθένα μας είναι δική του και την ορίζει και την οριοθετεί όπως κρίνει σωστότερα για εκείνον...

    Δυστυχώς όμως ο κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι οτι μιλάμε υπερβολικά, ακούμε λιγότερο και πράττουμε ακόμα λιγότερο (αν και όσοι πράττουμε)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιωργο κατα τη γνωμη μου, οπως πολλες αλλες εννοιες ετσι κ εκεινη του ''ηρωα'' εχει διαστρεβλωθει κατα καιρους αλλωτε σκοπιμα κ αλλωτε αθελα μας.
    Δεν θεωρω 'σκληρη' την κριτικη σου γιατι αντιλαμβανομαι οτι δεν στοχευει τους αυτοχειρες αλλα ολους τους αλλους που βιαζονται να βγαλουν συμπερασματα ή να εκμεταλευθουν για το κερδος τετοιες εικονες (ΜΜΕ).
    Η αυτοχειρια δεν πιστευω οτι ειναι απλα μια εκφραση συναισθηματων ή γνωμης, αλλα για οποιο λογο κ να γινεται ειναι αυστηρα προσωπικη υποθεση, ωστε δεν μπορει μετα ο οποιοσδηποτε να εκλογικευσει στα δικα του δεδομενα την ακραια κατασταση που βιωνει ο αυτοχειρας.
    Κανεις δεν μπορει να μπει στη θεση του.
    Μονο λυπη για τον συνανθρωπο χωρα. Για οποιον βεβαια ενδιαφερεται πραγματικα.

    Santa George

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το θέμα είναι να καταλάβει ο κόσμος πως η στάση του είναι επικίνδυνη και για άλλες ταλαιπωρημένες ψυχές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αποπροσανατολισμός...δεν είναι ώριμο το μυαλό μας ...δεν κάνουμε καν τον κόπο να Σκεφθουμε πια...κι εγω συμφωνώ μαζί σου Γιώργη ...χρόνια σου πολλα έστω και καθυστερημένα...την καλησπέρα μου στην παρέα..

    Φωτεινή Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Πράγματι δεν έχουμε ώριμο μυαλό. Έχουμε μάθει να τα χουμε όλα έτοιμα. Και το πληρώνουμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. HRWAS THA HTAN AN EPERNE KAI KENENAN PRODOTH MAZI TOU!!

    Panagiwtis P.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δεν γνωρίζω αληθινά γιατί έχουμε φθάσει μέχρι εδώ...ειναι θέμα παιδείας ;;;;;;;;ειναι θέμα ''έτοιμης τροφής'';...είναι κάτι άλλο....ή είμαστε ''ζαμάν φου'''ειλικρινά...αυτός ο προβληματισμός υφίσταται τα τελευταία χρονια...μιλάμε μια ιδια γλώσσα κι όμως...δεν επικοινωνούμε...ΑΝΤΙΛΗΨΗ;

    Φωτεινή Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είναι πολύπλοκο το θέμα. Είναι η λανθασμένη παιδεία, είναι η παραδοσιακή ελληνίδα μάνα, είναι οι λάθος αντιλήψεις και γνώσεις που έχουμε πάνω στο θέμα της Ιστορίας. Είναι πολλά... Κι όλα αυτά μας έχουν φτάσει ως εδώ. Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. η άγνοιά μας γενικά πιστεύω Γιώργη κι ο εγκλωβισμός μας σε πολλα...

    Φωτεινή Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. μα πάντα όταν οι άνθρωποι παγιδεύονται από πολιτικές και οχι μόνο συνθήκες καταφέρνουν με μαθηματικπή σχεδόν ακρίβεια να υποδουλώνονται κιόλας...είτε αυτό μεταρράζεται σε υποδούλωση από το ίδιο τους το μυαλό (βλ. αυτοχειρίες...), είτε σε υποδούλωση από άλλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή