Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Η θρησκεία δεν αφήνει τον άνθρωπο ήσυχο...


- Βλέπεις, η αξία της θρησκείας είναι που δεν αφήνει τον άνθρωπο ήσυχο.
- Νόμιζα πως θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει τη γαλήνη.
- Δε φαντάζομαι να ζηλεύεις τη δική μου τη γαλήνη... Διάβασες Πασκάλ;
- Διάβασα.
- Λοιπόν;
- Λοιπόν, δε ξέρω, κάποτε μου πέρασε η ιδέα πως και χωρίς το θεό του Αβραάμ μια τόσο φλογερή καρδιά πάλι θα καίγουνταν με την ίδια φλόγα.
- Τι ανοησίες! παρατήρησε αναστενάζοντας. Ο Χριστιανισμός έδωσε στους ανθρώπους το νόημα του πόνου, εννοώ τον πειθαρχημένο χριστιανισμό. Όχι όπως τον κάναμε εμείς.
- Αυτό ακριβώς που λες, του είπα, είναι το πράγμα που με δυσκολεύει. Έχω την εντύπωση πως το νόημα του πόνου δεν μπορεί να είναι μονοπώλιο του ενός ή του άλλου.
- Του ενός ή του άλλου! είπε σα να 'θελε να με προφυλάξει. Έτσι μιλάς για την εκκλησία;
- Την εκκλησία τη σέβομαι και παρακαλώ να μη με υποχρεώνουν να τη συζητήσω, αποκρίθηκα. Όμως δεν μπορώ να παραδεχτώ αυτόν τον τεράστιο μαντρότοιχο που λέει: απ' εδώ και μέσα οι άνθρωποι πονούν και εξανθρωπίζονται, απ' εδώ κι έξω πονούν και ουρλιάζουν σαν τα σκυλιά και σαν τους γάτους...

Γιώργος Σεφέρης
Έξι νύχτες στην Ακρόπολη
σελ. 36

2 σχόλια:

  1. Ο θεός είναι ανάλογος των αναγκών του κάθε ανθρωπου. Για άλλους είναι η αγάπη που δεν πήραν , για άλλους η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε , για άλλους η ζωή που δεν έζησαν, ο φίλος που δεν είχαν , οι προσδοκίες που δεν πραγματοποιήθηκαν, η συγχώρεση για τα λάθη που έκαναν , η συνείδηση που δεν απόκτησαν , οι απαντησεις που δεν πήραν και όλα εκείνα που δεν είχαν.Μα σπάνια , πολύ σπάνια , ο θεός είναι για τον άνθρωπο το σύνολο και όχι η εξαίρεση. Φτασαμε να είναι πλέον η συνείδηση του θεού ο άνθρωπος. Γι αυτό και αυτό το τέλειο ον, χρειάζεται , επιθυμεί, ανταμοίβει , τιμωρεί , επαινεί , επικρίνει, δικάζει , αθωώνει , καταδικάζει , θαυματουργεί , πεθαίνει και ανασταίνεται , γεννιέται αγέννητο, έχει σκοπούς , είναι πανταχού παρών και πουθενά , σε όλα και φωνή εσωτερική άφωνο, και πάνω από όλα προσωπικός θεός.

    Ιωάννης Χίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σέβομαι κάθε θρησκεία που δε στρέφεται εναντίον μου και ενάντια κανενός. Πρέπει να ψάξεις για να βρεις μία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή