Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τα κοκόρια



Για μία ακόμη φορά χθες πήγα στο συνηθισμένη συνάντηση των G30 στο Bios. Πήγα με την ελπίδα πως θα γίνει ένας ακόμα εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ κοινού και καλεσμένων (όπως έχει γίνει όλες τις υπόλοιπες φορές). Είναι η πρώτη φορά που απογοητεύτηκα. 
Το κοινό ήταν το ίδιο. Όμως οι καλεσμένοι ήταν το "πρόβλημα". Ειλικρινά δε θυμάμαι τα ονόματά τους και δε νιώθω άσχημα γι΄αυτό διότι με απογοήτευσαν όλοι (εκτός από τους υποψηφίους βουλευτές της Δράσης και της Δημοκρατικής Αριστεράς). 
Περίμενα πως θα γίνουν ξεκάθαρες ερωτήσεις και θα πάρουμε λιτές και κατανοητές απαντήσεις. Αντιθέτως οι ερωτήσεις μπορεί να ήταν σωστές αλλά μακρηγορούσαν και κάπου έχαναν την δύναμή τους, κάτι που εκμεταλλεύονταν οι καλεσμένοι για να μιλήσουν με τον συνηθισμένο τους ξύλινο λόγο. Με λίγα λόγια να πουν πολλά αλλά να μην έχουν πει τίποτα απολύτως. Κι όσο εμείς ζητούσαμε ξεκάθαρες απαντήσεις τόσο εκείνοι κοκκίνιζαν, νευρίαζαν και ορισμένοι από αυτούς έφυγαν από την αίθουσα (οι δυο υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων). 
Χθες "απόλαυσα" ένα δείγμα των νέων μας βουλευτών. 
Επίπεδο μηδέν.
Επικοινωνία μηδέν. 
Ειλικρίνεια μηδέν. 
Ελπίδα για το μέλλον, μείον...
Κανείς δεν παραδέχτηκε ότι είναι αντιδημοκρατική η ψήφιση του να κερδίσει το πρώτο κόμμα των εκλογών 50 βουλευτικές έδρες, μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί πιο εύκολα μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με ΝΔ (μιας κι αυτά θα είναι ένα από τα δύο πρώτα κόμματα εκτός κι αν έχουμε κάποια έκπληξη). 
Με λίγα λόγια η κατάσταση στη δικαιοσύνη θα παραμείνει η ίδια και μετά τις εκλογές. Και το τραγικό είναι πως μας το λένε ξεκάθαρα πως πράγματι το σύστημα είναι σάπιο αλλά κανείς δεν έχει πρόταση για να το αντιμετωπίσει και να το λύσει. 
Η συμπεριφορά τους έδειξε πως δεν έχουν τρόπους πολιτισμένους. Σαν δικηγόροι έχουν μάθει στο ψέμα και στον ξύλινο λόγο. Εξάλλου ένας από τους τσακωμούς τους ξεκίνησε επειδή οι μισοί συμφωνούσαν κι άλλοι μισοί διαφωνούσαν στην παραπάνω άποψη. 
Κι εμείς από κάτω τους κοιτούσαμε με οίκτο. Διότι στον παλιμπαιδισμό τους βλέπαμε τον αντικατοπτρισμό της ελληνικής κοινωνίας...

Οι φωτογραφίες είναι από τον φωτογράφο Κώστα Λαμπρόπουλο που ήταν παρόν στο χθεσινό κοινό του debate.  

7 σχόλια:

  1. Τα κοκόρια και οι κότες...;)

    Λίδα Παπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα... Ναι. Αν και η υποψήφια βουλευτής της Δράσης δεν έφταιγε. Την γνώμη της προσπαθούσε να πεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμάμαι στα σίγουρα μόνο τους:

    ΝΔ: Νίκος Κωστόπουλος
    ΠΑΣΟΚ: Γιώργος-Ερνέστος Χαραλαμπόπουλος
    (Τ)ΣΥΡΙΖΑ: Ζωή Κωνσταντοπούλου (εμ, πώς να την ξεχάσεις αυτή)
    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Βασίλης Καπερνάρος

    Για τους άλλους φοβάμαι ότι θα σου δώσω μεταλλαγμένα ονόματα, γι' αυτό ας περιμένουμε να ανέβει η εκπομπή στο ίντερνετ.

    Σπύρος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σεβαστή η άποψή σας και χρήσιμη για όσους δε μπορέσαμε να έρθουμε, αλλά πάντα αναρωτιέμαι: ποιοί είμαστε εμείς και από πού καθήμενοι δυνάμεθα να κρίνουμε την ελληνική κοινωνία (μέσα από τον λεγόμενο αντικατοπτρισμό της);

    Δ.Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η απάντηση μπορεί να δοθεί με πολλούς τρόπους. Κι αυτό επειδή ο καθένας βλέπει τη κοινωνία γύρω του με διαφορετικό μάτι. Με λύπη μου είδα χθες το βράδυ ανθρώπους που δεν ξέρανε καν τον τρόπο να μας ζητήσουν την ψήφο μας. Αυτούς θα μουτζώνουμε ξανά τον Ιούνιο αν και μας δίνεται η ευκαιρία να μη τους βάλουμε στη Βουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βασικά οι υποψήφιοι απο ΔΡΑΣΗ και Δημοκρατική Συμμαχία ξεχώρισαν -δίχως να τους υποστηρίζω προσωπικά- ενώ ο της Δημοκρατικής Αριστεράς να σου θυμίσω πως έφυγε "θιγμένος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε. Η Δράση ξεχώρισε όπως και η στάση της Δημοκρατικής Συμμαχίας (αλλά αυτό το κόμμα καίγεται λόγω Ντόρας). Από την άλλη ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. μίλησε σωστά αλλά δυστυχώς το κλίμα του χώρου τον έδιωξε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή