Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

Καλό υπόλοιπο του 2013...


Το 2013 ήταν μία χρονιά γεμάτη. Το διαπιστώνουμε τώρα που διανύουμε τις τελευταίες του μέρες. Ρίχνοντας μία ματιά πίσω μας θα δούμε πως ζήσαμε αρκετές στιγμές κάποιες από τις οποίες θα καταλάβουμε με την πάροδο του χρόνου θα χαρακτηριστούν ως ιστορικές. 
Τον Γενάρη ζήσαμε το κλείσιμο αρκετών καταληψιών. Στέκια που ήταν προπύργια αθηναϊκών γειτονιών ενάντια της επιρροή της Χρυσής Αυγής σε περιοχές που ζούσαν μετανάστες παράνομοι και μη. Τα είδαμε να πέφτουν μετά τις επιθέσεις των δυνάμεων των ΜΑΤ κάτι που βοήθησε την Χρυσή Αυγή να ρίξει σε όλο τον αθηναϊκό χάρτη τη σκιά του νεοναζισμού. Εκείνον τον καιρό παρατηρούσαμε παράλληλα την ύπουλη προώθηση ορισμένων εντύπων υπέρ των νεοναζιστών (π.χ. Lifo). 
Το Φλεβάρη νιώσαμε περήφανοι για τον αγώνα ενός μέρους του ελληνικού λαού που καταπολεμούσε τα συμφέροντα εταιριών που επεδίωκαν την εξόρυξη χρυσού η οποία θα προκαλούσε οικολογικές καταστροφές στον τόπο τους (Σκουριές) την ώρα που χλευάζαμε κάποια κωλόπαιδα με καλάσνικοφ, τα οποία έκλεβαν μία τράπεζα στο όνομα της αναρχίας (μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Ευτυχώς ξεχάστηκαν σύντομα από τους δήθεν επαναστάτες τους ελληνικού αριστερού χώρου. Λάθος πρότυπα. Λάθος παραδείγματα του αγώνα για το δίκαιο.
Τον Μάρτιο είχαμε τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, μίας προσωπικότητας αμφιλεγόμενης. Ο διάδοχός του πάντως έχει αποδειχτεί ολίγον τρελός μιας κι αυτός μιλάει με τον θεό όπως κάνει και ο δικός μας, ο Σαμαράς. Παρ' όλα αυτά η μάχη στη Χαλκιδική συνεχίζεται. Η ακροδεξιά κυβέρνηση έστειλε ματατζήδες και την αντιτρομοκρατική για να φοβίσουν τους ντόπιους. Τα βρήκαν όμως σκούρα (δείτε εδώ). Το κράτος κινήθηκε αλλιώς προσπαθώντας έτσι να κερδίσει τις εντυπώσεις μοιράζοντας ένα προπαγανδιστικό φυλλάδιο στις κυριακάτικες εφημερίδες. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από μένα ως η Ξεφτίλα της Κυριακής
Τον Απρίλιο αποχαιρετήσαμε την Θάτσερ. Γι αρκετούς ο θάνατός της ήταν ένα χαρμόσυνο γεγονός. Για μένα, ο θάνατος αυτός αποδείκνυε πως κάποιοι άνθρωποι έσπειραν τόσο κακό που δε μπορούσε να τερματιστεί ούτε με την απώλειά τους. Ο Απρίλης θα μου μείνει προσωπικά χαραγμένος διότι έλαβα μέρος στο διαδικτυακό debate του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο free thinking zone. 
Ο μήνας Μάιος ήταν ερυθρόλευκος αφού ο Ολυμπιακός μας, κατάφερε να κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ευρωπαϊκό. Παρ' όλα αυτά οι θάνατοι έρχονταν ο ένας μετά τον άλλον. Αυτή τη φορά αποχαιρετήσαμε τον Ρέι Μάτζαρεκ των Doors. 
Ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας με δυναμισμό μιας και η νεολαία της Τουρκίας βγήκε στους δρόμους. Όμως και στην Ελλάδα ξαγρυπνήσαμε με την φασιστική απόφαση του Σαμαρά να ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ. Γίναμε ο περίγελος του δυτικού κόσμου. Όμως δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού θα μείνει στη συνείδησή μου ως ένα αποτυχημένο πραξικόπημα. Όλα αυτά συνέβαιναν στην Ελλάδα την στιγμή που στην Τουρκία ο παλμός της εξέγερσης, παρέμενε δυναμικός.
Τον Ιούλιο χλευάσαμε για μία ακόμη φορά την τραγική στάση των δήθεν εξεγερμένων της Ελλάδας, με τις πορείες αλληλεγγύης προς τον απεργό πείνας Σακκά. Για να μη παρεξηγούμαι, θεωρώ δίκαια τα αιτήματα του νεαρού. Παρ' όλα αυτά καταδικάζω την απαράδεχτη στάση όλων των άμυαλων μπαχαλάκιδων αυτού του τόπου που η ευθυνοφοβία τους μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ανθρώπους που έχουν υπάρξει πραγματικά θύματα του συστήματος. Η Χρυσή Αυγή αρχίζει να δείχνει τα δόντια της πάλι κάτι που εξοργίζει ακόμα και τον Roger Waters ο οποίος τους χλευάζει σε μία ακόμη επίσκεψή του στην Αθήνα. Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο πρωθυπουργός μας μιλάει βρώμικα
Τον Αύγουστο υπήρχε μία ηρεμία. Σημάδια ότι το φθινόπωρο θα χουμε τρομερές ανατροπές. Άρθρα υπονομεύουν τη δημοκρατία της Ελλάδος κάτω από το ζυγό των μνημονίων την ώρα που το σύστημα της Ελλάδος δείχνει την απανθρωπιά του στο πρόσωπο ενός ελεγκτή εισιτηρίων ο οποίος οδήγησε έναν νεαρό στο θάνατο επειδή δεν είχε λεφτά να αγοράσει το εισιτήριό του. Στην γειτονιά της Μεσογείου, οι σφαγές συνεχίζονται σε Αίγυπτο και Συρία
Ο Σεπτέμβρης ήταν ο μήνας της Χρυσής Αυγής. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα συγκλόνισε όλον τον κόσμο. Ήταν η αφορμή για να καταλάβει η Ευρώπη πως τα μέτρα λιτότητας βοηθούν στη ενδυνάμωση του φασισμού. Συγνώμη Ευρώπη αλλά ο φασισμός είναι πλέον εδώ. Ήρθε ο καιρός λοιπόν να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και να βγάλουμε από τα παιχνίδια εξουσίας τους γέρους. Αυτοί οι γέροι μας καταστρέφουν και πρέπει επιτέλους η νέα γενιά να το καταλάβει και να τους διώξει. Το μόνο σίγουρο αυτού του μήνα είναι ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αποδυναμώσει την Χρυσή Αυγή ήταν κινήσεις εντυπωσιασμού και μόνο.
Τον Οκτώβριο μέσα από την εκδήλωση "Το Μικρό Παρίσι της Αθήνας" ανακαλύψαμε τις κρυμμένες ομορφιές αυτής της πόλης την ώρα που η κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας προκαλεί τις πρώτες ρωγμές του κυβερνητικού συνασπισμού). 
Τον Νοέμβριο ξεκινάνε μικρές εξεγέρσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις με πρώτη να σέρνει το χορό την Ρώμη. Αντιθέτως στην Ελλάδα ξεκινάνε να ξεδιπλώνονται οι επικίνδυνες προσωπικότητες ανθρώπων που είχαν κι έχουν ακόμα την εξουσία στα χέρια τους. Πρώτος που αποκαλύφθηκε είναι ο Πάγκαλος ο οποίος μετά τις μαλακίες που πέταξε όσον αφορά τις υποκλοπές, εξαφανίστηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την συνέχεια την έκανε ο Σαμαράς στην εκπομπή του παπαγάλου του Πρετεντέρη, όπου φάνηκε ξεκάθαρα πως ο πρωθυπουργός μας είναι τρελός. Τον ίδιο μήνα η κυβέρνηση συνέχισε την ακροδεξιά πολιτικής της, δίνοντας εντολή στα ΜΑΤ να μπουκάρουν στην ΕΡΤ. Η "Ψυχή Βαθιά" που ακούστηκε από τον εκφωνητή τα ξημερώματα εκείνης της μέρας θα μείνει στην ιστορία. Όπως επίσης είναι ιστορική η πρώτη μετάδοση ειδήσεων στο δρόμο. Τον ίδιο μήνα οι Χιώτες ξεκινάνε μποϊκοτάζ στην Ολυμπιακή εξαιτίας των υψηλών τιμών στα εισιτήρια και αναζητούν αεροπορικές εταιρίες από την Τουρκία. Λίγες μέρες μετά η Ολυμπιακή ανακοινώνει μείωση των τιμών. Στην επέτειο του Πολυτεχνείου βρήκαμε πολλούς λόγους για να αποδείξουμε πως ο αγώνας της Αριστεράς είναι γυμνός διότι έχει γεμίσει από ένα σωρό μαλάκες που επιδιώκουν να κερδίσουν λίγες στιγμές δόξας. Για μία ακόμη φορά ως Νεοέλληνες αποδεικνύουμε την αδυναμία μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και την ελευθερία μας την στιγμή που στην Βουλγαρία οι νεολαίοι ζουν μία "Ηθική Επανάσταση". Πως μπορούμε όμως να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον όταν στην Ελλάδα επιβιώνουν τα καλομαθημένα παιδιά των πολιτικών και των πλουσίων; Πάντως αυτόν τον μήνα είχαμε έναν λόγο για να χαμογελάσουμε. Αναφέρομαι στην βράβευση του καθηγητή Μανώλη Κορρέ
Κι ερχόμαστε στον τελευταίο μήνα. Τον πλοίο Πηνελόπη μένει δεμένο κι εκτεθειμένο στη κακοκαιρία με τους ναυτικούς απλήρωτους για πολλούς μήνες να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα στο πλοίο χωρίς ρεύμα και πετρέλαιο. Θρηνούμε για την απώλεια μίας ακόμη προσωπικότητας. Ο Νέλσον Μαντέλα φεύγει από τη ζωή στα 95 του χρόνια. Στην Ελλάδα ευτυχώς έχουμε ακόμα εν ζωή τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος τιμάται (καθυστερημένα) από την Ακαδημία Αθηνών και βγάζει τον πιο συγκινητικό λόγο των τελευταίων ετών. Στα μέσα του Δεκέμβρη πέφτουν και τα πρώτα κρύα βρίσκοντας αρκετά σπίτια χωρίς ρεύμα. Όταν ο Μανιάτης είπε πως θα επαναφέρει το ρεύμα σε οικογένειες που έχουν οικονομικά προβλήματα, οι δημοσιογράφοι του Mega έπεσαν να τον φάνε. Από κείνη τη βραδιά η Όλγα Τρέμη και η Μαρία Σπυράκη αντιπροσωπεύουν τους δημοσιογράφους της ντροπής αυτού του ακροδεξιού πολιτικού συστήματος. Λίγες μέρες αργότερα ο Χιώτης συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης στέλνει μία εξοργιστική επιστολή προς τον ΤΑΙΠΕΔ που είναι έτοιμος να πουλήσει το λιμάνι και τις μαρίνες της Χίου στους Τούρκους. Ήρθε ο καιρός να καταλάβουμε ποιοι είναι οι προδότες της σύγχρονης Ελλάδος. Η μήνας κλείνει με μία βροχή σκανδάλων που οργιάζουν στην αυλή της Νέας Δημοκρατίας. Η αρχή έγινε με τον Μηταράκη και συνεχίστηκε με τον Λιάπη κλείνοντας προσωρινά την πόρτα ο δεξιός Τομπούλογλου. Σίγουρα από την νέα χρονιά θα χουμε κι άλλα ονόματα μιας κι ο Κάντας αποφάσισε να ανοίξει το στοματάκι του. Παρ' όλα αυτά η ακροδεξιά κυβέρνηση του Σαμαρά συνεχίζει το έργο του ξεπουλήματος της Ελλάδος μιας κι πέρασαν τα νέα μέτρα όσον αφορά τους πλειστηριασμούς χάνοντας έναν ακόμα βουλευτή. Ο Σαμαράς πρέπει να αρχίσει να μετράει αντίστροφα διότι η πτώση του είναι κοντά. Και καλό είναι να συντομεύσει με την αποχώρησή του διότι η ελληνική κοινωνία έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει με τη χρήση της αιθαλομίχλης. 
Η χρονιά κλείνει δυναμικά χάρης την Τουρκία. Μακάρι να μπει το ίδιο δυναμικά η νέα. 
Μέχρι τότε σας εύχομαι καλό υπόλοιπο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου