Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Ξενοφοβικοί ενάντια στα δικαιωμάτων των παιδιών



Την περίοδο της αρρωστημένης δημοκρατίας της Βαϊμάρη, ο υπουργός προπαγάνδας και δεξί χέρι του Αδόλφου Χίτλερ, Πάουλ Γιόζεφ Γκάιμπελς, είχε δηλώσει το εξής: «Όταν λες και ξαναλές ένα ψέμα, στο τέλος γίνεσαι πιστευτός. Η προπαγάνδα είναι σαν την τέχνη. Δεν χρειάζεται να σέβεσαι την αλήθεια».
Τους τελευταίους μήνες έχουμε ακούει πολλές φορές από τα χείλη των ακροδεξιών αρκετούς αβάσιμους ισχυρισμούς ενάντια στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα «οι μουσουλμάνοι είναι εν δυνάμει στρατός κατοχής», «μουσουλμανική απόβαση στην χώρα μας», «η Ελλάδα ισλαμοποιείται», «σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστούν οι Έλληνες από την Ελλάδα», καθώς και τα τραγελαφικά όπως «όσοι θέλουν τους πρόσφυγες ας τους πάρουν σπίτι τους». Όλα τα παραπάνω έχουν ειπωθεί επανειλημμένες φορές με απώτερο σκοπό να εδραιωθεί ο φόβος και το μίσος μέσα στην ελληνική κοινωνία. Οι συχνές επαναλήψεις έχουν επιφέρει στους ακροδεξιούς ένα κέρδος διότι ένα ποσοστό των Ελλήνων τους ακολουθεί.
Η τελευταία όμως καραμέλα που πιπιλάνε, δείχνει πως η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε παράλληλα με την οικονομική, δεν έχει τέλος. Τον τελευταίο μήνα έχουν συμβεί αρκετές αντιδράσεις από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για την είσοδο των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία. Οι λόγοι που ακούστηκαν και σ’ αυτήν την περίπτωση ήταν πάλι αβάσιμοι, με κυριότερο την απουσία εμβολιασμού των παιδιών από την Συρία. Την καλύτερη απάντηση την πήραν από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, ο οποίος δήλωσε ότι «εμβόλια για τα προσφυγόπουλα θα βρεθούν, εμβόλια κατά του ρατσισμού όμως πως θα βρούμε;».
Η ξενοφοβία η οποία βρίσκεται πάλι σε έξαρση στην χώρα μας, αποκτά αυτή τη φορά κωμικοτραγική υπόσταση, ειδικά όταν εκδηλώνεται από ανθρώπους που δε σέβονται τον τόπο τους και την ιστορία τους. Πέρα από την ανόητη επιχειρηματολογία του ότι «εμείς είμαστε οι καλοί κι όλοι οι υπόλοιποι είναι σκάρτοι», ο ρατσισμός που πηγάζει μέσα απ' αυτήν θεωρείται ένα από τα χειρότερα κι απάνθρωπα φαινόμενα της εποχής μας. Το επικίνδυνο όμως της όλης κατάστασης είναι πως ο σύγχρονος ρατσισμός είναι πιο έξυπνος, πιο έμπειρος και πιο ύπουλος διότι καταφέρνει να κρυφτεί με μεγάλη επιτυχία πίσω από το προσωπείο του πατριώτη, του έντιμου πολίτη και του ηθικού γονέα. Με το να καμουφλάρεται πίσω από την καθημερινότητά μας, γίνεται πιο αποτελεσματικός στο να κατευθύνει την κοινή γνώμη.
Παρ' όλα αυτά είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός πως τα τελευταία θύματα των εγχώριων ξενοφοβικών είναι τα προσφυγόπουλα. Σε όλους αυτούς που έκλεινα τις πύλες των δημοτικών σχολείων και κουνούσαν απειλητικά τις ελληνικές σημαίες σε μικρά παιδιά, θα ήθελα να τους υπενθυμίσω μία ημερομηνία, την 20η Νοεμβρίου του 1989. Είναι η μέρα που υπογράφηκε η Συνθήκη των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ένας παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για υπηρεσίες κι αγαθά που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν κι αποτελείται από 54 άρθρα. Η συγκεκριμένη Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της πολωνικής κυβέρνησης και της Unicef, κι υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. Τέθηκε σε ισχύ από το 1990. Η Ελλάδα την επικύρωσε το 1992.
Για την εκπαίδευση παιδιών τρίτων χωρών και προσφυγόπουλων υπάρχουν οι νόμοι 2101/1992 και 3304/2005 για την «εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού». Οι πράξεις παρεμπόδισης λειτουργίας σχολικών μονάδων είναι παράνομες διότι εκτός της παρεμπόδισης λειτουργίας μιας δημόσιας υπηρεσίας, αντιβαίνουν και των παραπάνω νόμων.
Δυστυχώς τα αυτονόητα είναι άγνωστα στη χώρα μας. Ας γίνει λοιπόν κατανοητό πως τα προσφυγόπουλα έχουν κάθε δικαίωμα στην εκπαίδευση και στη συναναστροφή με τα ελληνόπουλα. Κι αν κάποιος βρεθεί να υποστηρίξει πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ας πάρει ως απάντηση το παράδειγμα του αυστριακού εκπαιδευτικού συστήματος.
Αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες βδομάδες, με αποκορύφωμα την απαράδεκτη είσοδο της Προέδρου του Συλλόγου Γονέων στο 7ο Δημοτικό Σχολείο της Χίου για να μοιράσει στους μικρούς μαθητές ένα ξενοφοβικό και κατακριτέο δημοψήφισμα, είναι μεγάλη ντροπή για όλους μας. Ας δείξουμε επιτέλους ανθρωπιά στην εξαναγκαστική προσφυγιά κι ας δώσουμε σε κάθε παιδί το δικαίωμα να χαμογελάει.

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου