Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Για ποια 28η Οκτωβρίου;


Είναι γεγονός πως την επέτειο του αλβανικού έπους την ξεκίνησε ο ΕΑΜ για να δίνει θάρρος στους Έλληνες κατά την περίοδο της Κατοχής, υπενθυμίζοντάς του πως με θάρρος κι ανδρεία θα καταφέρουν να αποτινάξουν από πάνω τους τον ναζιστικό ζυγό. Κι ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ το απέδειξε απελευθερώνοντας τα 2/3 της Ελλάδος (λίγο πιο βόρεια ο Τίτο με το AVNOJ απελευθέρωνε όλη την Γιουγκοσλαβία φτάνοντας ως την Τεργέστη).
Μετά την Απελευθέρωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου πέρασε σε δεύτερη μοίρα μιας και το νέο χρονολογικό ορόσημο υπήρξε η 12η Οκτωβρίου (η μέρα που απελευθερώθηκε η Αθήνα). Την μέρα δηλαδή που έφυγαν τα ναζιστικά στρατεύματα από την Ελλάδα, κάτι που συνέβη και στις υπόλοιπες χώρες οι οποίες μέχρι σήμερα τιμούν τις δικές τους ημερομηνίες απελευθέρωσης. Μόνο που στις άλλες χώρες μόλις έφυγαν οι ναζί, ο λαός τιμώρησε κι εκτέλεσε όλους τους προδότες, τους δοσίλογους και τους συνεργάτες των κατακτητών. Δυστυχώς αυτό δε συνέβη στην Ελλάδα.
Αντιθέτως στη χώρα μας, αφότου έφυγαν οι Γερμανοί, η Ελλάδα πέρασε σε μία νέα κατοχή, την βρετανική. Οι Βρετανοί θέλοντας να αποτρέψουν την λαοκρατία στην Ελλάδα (σημειωτέον: είχαν ήδη γίνει εκλογές στην ελεύθερη Ελλάδα, δημιουργώντας την Κυβέρνηση του Βουνού, η οποία ζητούσε δίκαιες εκλογές και δημοψήφισμα για την επιστροφή του βασιλιά). Αυτό είχε ως συνέπεια οι Βρετανοί να συνεργαστούν με τους προδότες και τους δοσίλογους και να επανδρώσουν τα τάγματα ασφαλείας. Οι γερμανοτσολιάδες (ή αλλιώς Χίτες) συνέχισαν το έργο τους, το οποίο και είχαν ξεκινήσει από την περίοδο της Κατοχής, σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο στην ελληνική κοινωνία. Μετά από έναν άνισο αγώνα, ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ παραδόθηκε (και προδόθηκε) με τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Αφοπλίστηκε κι αναθεμάτισε τον Άρη Βελουχιώτη και τους καπεταναίους του που συνέχισαν να υπηρετούν την υπόσχεση που είχαν δώσει στον ελληνικό λαό.
Μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας, στην Ελλάδα σχηματίστηκε μία δουλική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπανδρέου (απαράδεκτες και προδοτικές οι μηχανορραφίες του όσο ήταν στο Κάιρο) και με επιτελείο αρκετούς από τους πρώην συνεργάτες των ναζί κι εκπροσώπους των αστικών κομμάτων τα οποία υπηρετούσαν στο πλευρό των κατακτητών κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Επίσης το προσωπικό της νέας κυβέρνησης αποτελούταν από υποστηρικτές της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Θέλοντας λοιπόν να καθαγιάσουν το φασιστικό καθεστώς που υπήρχε στην Ελλάδα πριν την Κατοχή, επέλεξαν ως εθνική επέτειο την 28η Οκτωβρίου τιμώντας το άψυχο Όχι του δικτάτορα Μεταξά, κρύβοντας έτσι τον ξεσηκωμό των Ελλήνων και τις ηρωικές τους πράξεις στα βουνά της Αλβανίας, οι οποίοι κατατροπώνοντας τον ξένο φασισμό έστελναν ένα ξεκάθαρο μήνυμά στον εγχώριο φασισμό.
Μέχρι τα δικά μου μαθητικά χρόνια, ο Μεταξάς παρουσιαζόταν σε σχολικές αφίσες λουσμένος μέσα σε δάφνες. Ευτυχώς αυτές τις αφίσες δεν τις ανεβάζουν πια. Όμως εφτά δεκαετίες τώρα, η δουλειά που ήθελαν να γίνει, έγινε. Οι επόμενες γενιές των Ελλήνων έμειναν ιστορικά αναλφάβητες ενώ αρκετοί σημερινοί φασίστες λένε με πάθος πως τα Όχι τα λένε και τα εννοούν οι "Μεταξάδες". Φυσικά στο τελευταίο τους θράσος πολλά δικαιώματα έδωσε και η τωρινή κυβέρνηση.
Οπότε για ποια 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε σήμερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου