Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
Καλοκαίρι 2010 τέλος...
Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
Βυζαντινό Μουσείο Χίου
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Κλειστό λόγω διακοπών
Ο Σεπτέμβρης ίσως να ναι δύσκολος τόσο για μας όσο και για αυτόν. Ίσως και για τα ζώα της Βουλής. ΄
Σας χαιρετώ.
Θα τα πούμε σύντομα...
Αξέχαστες συναυλίες - Yann Tiersen 14/06/2006 Θέατρο Λυκαβηττού
Καλοκαίρι 2006. Ήδη έκλεινα τέσσερα χρόνια στην Αθήνα. Τελευταίες μέρες πριν κατέβω Χίο για καλοκαίρι. Δίνω μία παράταση στην παραμονή μου στην πρωτεύουσα για να παρεβρεθώ στην πρώτη συναυλία του αγαπημένου μου συνθέτη στην Ελλάδα. Η ζέστη μεγάλη, η υγρασία υψηλή. Όμως με όρεξη και διάθεση ανεβήκαμε πολλοί μουσικόφιλοι τις πλαγιές του Λυκαβηττού. Μούσκεμα στον ιδρώτα έφτασα στο θέατρο. Αφού πήρα λίγες ανάσες βλέποντας την πόλη της Αθήνας να φωτίζει τον Αττικό ουρανό στράφηκα προς μία καντίνα να πάρω νερό και μετά από κει στην είσοδο του χώρου που θα γινόταν η συναυλία. Δε περίμενα τόσο κόσμο. Βασικά δε περίμενα τόσους λάτρεις του Γάλλου συνθέτη Yann Tiersen, ο οποίος έγινε γνωστός μέσα από την ταινία της Αμελί. Ανεβήκαμε πάνω στο πέταλο. Τι δουλειά είχαμε εξάλλου στη σκηνή; Καθαρή μουσική θα παίξει. Κι όμως έπεσα έξω. Τα φώτα σβήνουν. Πάνω στη σκοτεινή σκηνή με μία δέσμη φωτός πάνω του ο Yann Tiersen καθισμένος σε ένα σκαμπό ξεκινάει να παίζει το πρώτο του μουσικό κομμάτι με ένα αρκοντεόν. Εκεί που άκουγες φωνές και συζητήσεις, τώρα επικρατεί μία σιωπή. Σαν μαγεμένοι όλοι ακούμε το αρκοντεόν. Δε κουνιέται κανείς. Νιώθω τις τρίχες μου να σηκώνονται, ένα έντονο κύμα συγκίνησεις με χτυπάει και στέκομαι να τον ακούω με ανοιχτό το στόμα και τα αυτιά... Μετά το τέλος ένας δυνατός ήχος από παλαμάκια με ξαναφέρνει στη πραγματικότητα. Η ώρα είναι 21 και 52 ακριβώς. Ο Yann Tiersen μας καλησπερίζει και ζητάει από τον κόσμο που είναι στην κερκίδα να κατέβει στη σκηνή διότι θέλει η συναυλία του να είναι ζωντανή, αλλιώς θα επέλεγε ένα μέγαρο. Η μαγική συναυλία ξεκινάει. Μία μαγική βραδιά στα μέσα Ιουλίου του 2006 που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου και στην καρδιά μου...
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
Σάλπιγγες πολέμου...
Η Αθήνα δεν ηρέμησε...
Τελικά ατύχησα. Η οικονομική κρίση ανάγκασε πολύ κόσμο να μείνει εδώ. Δεν κατάφερα να δω την Πανεπιστημίου άδεια όπως άλλα καλοκαίρια που μπορούσες να παίξεις άνετα μπάλα στη μέση του δρόμου, ούτε να είμαι μόνος μου σε ένα βαγόνι του μετρό. Ο θόρυβος στους δρόμους εξακολουθούσε να είναι ο ίδιος. Η κίνηση είχε αραιώσει λίγο αλλά και πάλι με δυσκολία διέσχιζες τους δρόμους. Πολλοί φίλοι μου Αθηναίοι μου είπανε πως πρώτη φορά βλέπουν τόσο κόσμο στη καρδιά του καλοκαιριού να έχει μείνει εδώ.
Τελικά η καημένη η Αθήνα που θέλει και κείνη διακοπές, φέτος δεν ερήμωσε και δεν ηρέμησε...
Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010
Θάλασσα σε γη και ουρανό...
Η θάλασσα μαγεύει. Όσο και να με φοβίζει ή να με γονατίζει πολλές φορές την λατρεύω. Την λατρεύω γιατί δε μπορώ να την δαμάσω. Όμως μπορώ να κάτσω ώρες σε μία παραλία, σε μία προκυμαία, σε ένα ύψωμα ή ακόμα σε μία καφετέρια και να την θαυμάζω. Να ακολουθεί το βλέμμα μου τις γραμμές των κυμάτων και τις αντανακλάσεις του φωτός μέχρι τον ορίζοντα.
Τι να χει άραγε εκεί στον ορίζοντα;... Η περιέργια του ανθρώπου, να θέλει να φτάνει στα άκρα. Και ο ορίζοντας είναι ένα άκρο, μόνο που όταν φτάσει εκεί θα διαπιστώσει πως το άκρο εξακολουθεί να υπάρχει, και θα υπάρχει μέχρι να βρει στεριά. Οι θαλασσοπόροι, οι εξερευνητές, η ανακάλυψη της Αμερικής και μετά της Αυστραλίας. Η περιέργια του ανθρώπου δεν είχε όρια.
Όταν έχει υγρασία ή όταν βλέπουμε το ηλιοβασίλεμα ο ορίζοντας χάνεται. Η θάλασσα γίνεται ένα με τον ουρανό. Τα όρια χάνονται και έτσι δημιουργείται ένας κύκλος γύρω σου. Νιώθεις να περιορίζεσαι, να πνίγεσαι.
Θέλεις ορίζοντα.
Θέλεις στόχους.
Θέλεις σχέδια.
Θέλεις όνειρα.
Η θάλασσα ανοίγεται μπροστά σου. Θέλει να την ανακαλύψεις αλλά δεν είναι εύκολη. Θέλει θυσίες και μάχες για να τα καταφέρεις και πολλές φορές να βγεις και ζωντανός.
Πολλές φορές η όψη της θάλασσας σε ταξιδεύει. Την κοιτάς από το κατάστρωμα και φεύγεις κάπου μακριά.
Πόσο μάλλον όταν έχεις την θάλασσα σε ουρανό και γή...
Κυριακή 15 Αυγούστου 2010
Βόλτα στα νησιά...
Είναι δύσκολη η σχέση ενός καπετάνιου (ή γενικά ναυτικού) με τον γιό του. Υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός. Ο γιός συνηθίζει να μεγαλώνει μόνος του με την μητέρα του και ενοχλείται με την παρουσία ενός άλλου αρσενικού μέσα στο σπίτι. Από την άλλη και ο πατέρας βλέπει την δυνατή σχέση που σχηματίζεται μεταξύ μητέρας γιού και ενοχλείται το ίδιο.
Τώρα αυτά θέλουν ψυχολογική ανάλυση και δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με αυτό. Η αλήθεια έιναι πως τόσο ο πατέρας όσο και ο γιός ψάχνουν ένα τρόπο επικοινωνίας. Ένα τρόπο συνεννόησης. Έναν τρόπο που θα καταφέρουν να καλύψουν το κενό όλου του καιρού που ζούσαν χρόνια. Πολλές φορές αυτό το χάσμα μένει και κανένας δε βγαίνει κερδισμένος.
Ευτυχώς στη δικιά μου περίπτωση το χάσμα καλύφθηκε. Ο καθένας βρήκε το κουμπί του άλλου και η σχέση μας έφτιαξε. Για μένα η λύση ήταν να δω τον πατέρα μου σαν φίλο. Έναν φίλο που έχω να δω από παλιά.
Ένας καημός μου ήταν πως ο πατέρας μου σπάνια μου έλεγε ιστορίες από τα μπάρκα του. Αυτές της μέρες μου κάλυψε ένα μεγάλο κενό.
Σίγουρα δε θα ξεχάσω το πρωινό του Σαββάτο που με ξύπνησε ένας φίλος μου στις 7 το πρωί μιάς και ταξίδευε για Τήνο (αν και με ακολούθησε μέχρι τη Μύκονο για μία βουτιά και κατέβηκε στην επιστροφή στο νησί του). Καθίσαμε όλοι μαζί για καφεδάκι στο μπαλκόνι του πλοίου και μέχρι τις δώδεκα που φτάσαμε Μύκονο ακούγαμε ιστορίες από τα ταξίδια του Καπετάν Αργύρη. Ακούγαμε προσεκτικά, γελούσαμε, κοιτούσαμε προς την θάλασσα και σκεφτόμασταν όλες τις εικόνες που μας περιέγραφε...
"Ποιό είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια ταξίδι κύριε Αργύρη;"
"Εβδομηνταδύο ημέρες Δημητράκο μου. Από Κορέα στο Μόντρεαλ περνώντας κάτω από την Νότια Αφρική. Με πήρε η γυναίκα μου τηλέφωνο Χριστούγεννα (δε μιλούσαμε τότε συχνά στο τηλέφωνο διότι η τεχνολογία ακόμα ήταν αρκετά πίσω στο θέμα επικοινωνίας) και με ρώτησε πότε ξαναπιάνεις λιμάνι και της απάντησα το Πάσχα."
Στην αρχή γελάσαμε, όμως κοιτώντας λίγο έξω από το παράθυρο φαντάστηκα τον πατέρα μου τόσες μέρες πάνω σε ένα πλοίο, μόνο του. Τι θα είδε, τι θα σκεφτόταν άραγε τόσες μέρες, πόσο του λείπαμε, πόσο μόνος ένιωθε...
Γύρισα και τον κοίταξα με ένα μελαγχολικό βλέμμα. Λες και με κατάλαβε μου ξαναείπε: "Εβδομηνταδύο μέρες Γιώργο, το φαντάζεσαι;".
Φυσικά και το φαντάζομαι πατέρα...
Δεν είναι τίποτα οι εβδομηνταδύο μέρες μπροστά σε όλα αυτά τα χρόνια που ταξιδεύεις. Τα όσα έχεις στερηθεί. Τα όσα θές να ζήσεις. Και φυσικά θέλω να μαι δίπλα σου να σε βοηθήσω να τα πραγματοποιήσεις ως το λιγότερο που μπορώ να κάνω για να σε ευχαριστήσω για όλα αυτά που θυσίασες για να "με κάνεις άνθρωπο".
Πιστεύω πως το λιγότερο που μπορώ να σου προσφέρω αυτή τη στιγμή είναι να σε βγάλω στις όμορφες ψαροταβέρνες για ουζάκι και να απολαύσω την παρέα σου ρωτώντας για τις εμπειρίες σου, λέγοντάς σου τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μου και παράλληλα να αναλύσουμε διάφορα θέματα που μας ενδιαφέρουν...
Καταλαβαίνω πως απολαμβάνεις αυτές τις στιγμές μαζί μου καθώς γυρίζουμε το βράδυ στο πλοίο με πιάνεις από τον ώμο και μου λες ψυθιριστά ιστοριούλες λες και δε θες να μας ακούσει κάποιος άλλος, δείχνοντάς μου πως εμπιστεύεσαι κάτι μόνο σε μένα...
Όταν με ανεβάζεις πάνω στη γέφυρα του πλοίου στις δώδεκα το βράδυ για να μου δείξεις πάνω σε ένα ναυτικό χάρτη κάτω από ένα πορτοκαλί άρρωστο φως (που δημιουργεί μία περίεργη ατμόσφαιρα στη σκοτεινή αίθουσα) ποιά νησάκια θες να πας με το φουσκωτό ενός φίλου όταν βγεις στη σύνταξη και με ρωτάς αν θέλω να ακολουθήσω και γω, "θα πάρεις τη φωτογραφική σου μηχανή και θα βρείς πολύ θέμα σ' αυτά τα μέρη".
Την εκτίμησή σου την δείχνεις όταν φεύγω από το πλοίο για να γυρίσω Ραφήνα όπου με κρατάς γερά από το μπράτσο σα να προσπαθείς να μου πεις πως δε θες να φύγω από κοντά σου.
Η συγκίνηση έρχεται όταν ακούω από έναν ξένο (γνωστό σου όμως) που με κατεβάζει με το αυτοκίνητο στην Αθήνα να μου λέει πως "ο πατέρας σου είναι πολύ περήφανος για σένα"...
Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010
Πςςςς... αυτή είναι υπέροχη εικόνα...
Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
Ellinaras!
Κυριακή 8 Αυγούστου 2010
Ζητείται ανθρωπιά...
Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
Κάποτε στο στρατό...
Σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια παρουσιάστηκα στα Καρδάμυλα της Χίου έτοιμος να υπηρετήσω την θητεία μου για ένα χρόνο. Ήμουν στην "ένδοξη" σειρά 300. Όπως όλοι μας ένιωθα χαμένος. Που με πάνε; Γιατί να χάσω έναν χρόνο από την ζωή μου ειδικά σε μία πολύ σημαντική επαγγελματική χρονιά για μένα; Άραγε θα με περιμένουν οι φίλοι μου μέχρι να βγω; Θα καταφέρω να κρατήσω τη σχέση μου; Θα φάω πολλές τιμωρίες; Πως θα μας φέρονται οι καραβανάδες; Έχει ακόμα καψώνια; Ερωτήσεις λογικές για έναν νέο φαντάρο. Οι απαντήσεις έρχονται σιγά σιγά και ανάλογα με τον χαρακτήρα σου, την συμπεριφορά σου και τα βιώματά σου μπορείς να της δεχτείς ως θετικές ή ως αρνητικές.
Φυσικά εγώ έχω μόνο καλές εντυπώσεις από τον στρατό. Γνώρισα πολλούς φίλους, έπεσα σε καλούς αξιωματικούς αν και η εκπαίδευση που περάσαμε στα Καρδάμυλα ήταν πολύ αυστηρή και δύσκολη. Όμως εκεί φάνηκε η προσπάθεια και η αξία του καθενός. Διαχωρίστηκαν οι δίκαιοι, τα θύματα και τα φίδια. Αρκετά παιδιά από τα Καρδάμυλα με βλέπουν στο δρόμο και με χαιρετάνε ακόμα.
Απ' όσους είχαμε μπει στα Καρδάμυλα εγώ είχα το πιο μακρύ και μοναχικό ταξίδι. Με στείλανε στην Ξάνθη μόνο μου χωρίς συνοδό. Με αφήσανε μόνο στον Πειραιά με τη στολή εξόδου, δύο βαλίτσες, το λουκάνικο και το φύλλο πορείας. Δεν πτοήθηκα.
Όσο κουραστικό και πολύωρο ήταν το ταξίδι με το τραίνο (πρώτη φορά που ταξίδευα με αυτό) έφτασα ξημερώματα στην υπέροχη Θρακιώτικη πόλη. Δε θα ξεχάσω κάποια στιγμή που ξύπνησα στο ενδίαμεσο του ταξιδιού και διέκρινα μία φωτεινή επιγραφή να πληροφορεί το επιβατικό κοινό πως βρισκόμασταν Θεσσαλονίκη.
Η Ξάνθη ήταν υπέροχη. Γνώρισα καταπληκτικά παιδιά και έκανα πολύ καλούς φίλους με τους οποίους μιλάω ακόμα. Δέσαμε πάρα πολύ. Δεν υπήρχαν λαμόγια ούτε φίδια (κυρίως στον θάλαμό μας). Βγαίναμε όλοι έξω, είχαμε ανακαλύψει κάθε γωνιά της πόλης. Την είχα ερωτευτεί την πόλη αυτή (την θεωρώ ως την πιο όμορφη πόλη της Ελλάδος). Δεν ήθελα να φύγω. Όμως να που μας ήρθε κάποια στιγμή η απόσπαση και όλη αυτή η όμορφη παρέα μοιράστηκε στα νησία του Αιγαίου. Εγώ με τον Χάρη (προσωρινά) και τους δύο Γιάννηδες ήρθαμε Χίο. Ο Βασίλης με τον Γιώργο πήγανε Σάμο, ο Δημήτρης Κώ και ο Δημήτρης με τον Κώστα Διδυμότειχο. Ο Μάριος με τον Χάρη (οι παλιοί της Ξάνθης μείνανε εκεί).
Στη Χίο πήγαμε σε φυλάκειο στο Αίπος. Στην αρχή απογοητευτήκαμε. Η υποδοχή ήταν άσχημη. Μιζεριάσαμε. Αλλά μόλις φύγανε οι παλιοί νιώσαμε πως ο χώρος αυτός θα ναι προσωρινά το σπίτι μας. Δέσαμε πολύ με τα παιδιά. Πετυχημένη συνεννόηση και εκπληκτική διάλογοι και συζητήσεις μετατρέπανε τη σκοπιά σε ένα εκπαιδευτικό και εμπλουτισμένο με γνώσεις και απόψεις δύωρο. Είχα αποκτήσει ένα καλό πόστο στο φυλάκειο αυτό μ' αποτέλεσμα όλες οι υπηρεσίες, οι άδειες και τα υπηρεσιακά να περνάνε από τα χέρια μου. Ανέβηκε η αυτοπεποίθησή και η υπευθυνότητά μου εκείνο το καιρό. Μέχρι που ήρθε ο Γενάρης.
Είχα έναν σοβαρό τραυματισμό στο πόδι. Εγχειρίσεις, επεμβάσεις και φυσικοθεραπείες με έβγαλαν τρείς μήνες εκτός στρατού. 'Οχι πως μου κακοπεσε. Σπίτι ήμουν και με φρόντιζαν όλοι. Όμως μου λειπαν οι ανέμελες στιγμές μου στο φυλάκειο αυτό, μου έλειπαν οι φίλοι μου, μου έλειπαν τα δύο σκυλιά που είχαμε και τα αγαπήσα πολύ, μου λειπε το πόστο που είχα, τα πάντα...
Δε ξαναγύρισα στο φυλάκειο. Λόγω του ατυχήματος με στείλανε στο λόχο στρατηγείου. Δε μ' άρεσε στην αρχή εκεί. Πολύ κόσμος, πολλά βύσματα, άσχημη και κομπλεξική υποδοχή τον πρώτο καιρό. Φυσικά κατάφερα και άλλαξα το όλο κλίμα σύντομα. Λόγω σπουδών με στείλανε στο 7ο γραφείο. Εκεί διοργάνωνα και ασχολιόμουν με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες της Ταξαρχείας (χαμηλής ποιότητας οπότε το έργο μου ήταν εύκολο και ευχάριστο). Φυσικά εκμεταλλεύτηκα πολλές φορές τις ευκαιρίες που είχα να βρίσκομαι εκτός στρατού. Στην πορεία γνώρισα και άλλους αξιόλογους φίλους εκεί όπως τον Μάριο, τον Γιάννη και άλλους πολλούς.
Μετρούσα μέρες. Πήρα και τις τελευταίες μέρες άδειας μαζί με λίγες τιμητικές μέρες. Σαν σήμερα δύο χρόνια πριν περνούσα για τελευταία φορά την πύλη έχοντας την πολιτική μου ταυτότητα στο ένα χέρι και την "ροζαλία" στο άλλο. Με όσα παιδιά απολυθήκαμε εκείνη τη μέρα πήγαμε για καφέ να γιορτάσουμε την νέα μας αρχή...
Μετά από ένα χρόνο θητείας διαπίστωσα πως ο στρατός είναι ένα παιχνίδι, είναι η τελευταία περίοδος που μπορείς να σαι ξέγνοιαστος χωρίς να έχεις επαγγελματικές και οικονομικές ανησυχίες. Είναι ένα μεταβατικό στάδιο (τουλάχιστον για μένα) στο οποίο αφήνεις την φοιτητική ζωή και μπαίνεις κατευθείαν στην επαγγελματική και ώριμη περίοδο της ζωής σου,
Ο στρατός δε σε κάνει άντρα. Ίσως σε κάνει καλύτερο άνθρωπο σε κάποιους τομείς. Το σίγουρο πάντως είναι πως ανανεώνεσαι και σωματικά και ψυχικά και πάνω απ΄'ολα κάνεις καινούργιους και καλούς φίλους.
Στην ανάρτηση αυτή σας παρουσιάζω ένα βίντεο από μία "συνηθισμένη" σκοπιά στο φυλάκειο του Αίπους ένα χειμωνιάτικο βράδυ με τον φίλο μου τον Γιάννη...
Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
Μαύρη περίοδος...
Σμύρνη, η εναλλακτική...
Η Σμύρνη είναι η μόνη πόλη του εξωτερικού που έχω επισκεφθεί τέσσερις φορές. Αυτό βοηθάει και στο ότι βρίσκεται απέναντι από το νησί μου οπότε κάθε καλοκαίρι την επισκέπτομαι. Πάντα όμως αναζητάω και ανακαλύπτω κάτι καινούργιο σ' αυτήν την πόλη.
Αυτή τη φορά επισκέφθηκα το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ήταν πρόχειρο και λιτό για τα δεδομένα μία πόλης με πέντε εκατομμύρια κατοίκους. Βρίσκεται κρυμμένο σε ένα αλσάκι πίσω ακριβώς από το λαογραφικό μουσείο. Ευτυχώς που ένας ζητιάνος κατάλαβε τι αναζητούσαμε και μας έδειξε με το χέρι του το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βρεθούμε στο προαύλιο των δύο αυτών μουσείων.
Η αλήθεια είναι πως το σημείο δε θυμίζει Σμύρνη. Πολύ πράσινο και δροσερό σε σχέση με το καμίνι της πόλης. Στο μουσείο ένιωθα ελεύθερος. Δε το προκαλούσα εγώ αυτό αλλά το σύστημα του κτιρίου. Μπορούσες να ποζάρεις δίπλα σε αγάλματα και να τραβήξεις φωτογραφίες με φλας. Το μόνο που άξιζε να δώσεις προσοχή ήταν τα αρχαία κοσμήματα και νομίσματα.
Όμως το ταξίδι αυτό είχε και τα απρόοπτά του. Μέσα στο χαώδες παζάρι (όσοι έχουν πάει καταλαβαίνουν τι εννοώ) πέτυχα μία συνάδελφό μου. Πολύ πριν φύγω από Αθήνα μου είχε πει πως ίσως περνούσε από Σμύρνη χωρίς να χει ορίσει ημερομηνία και το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψή της και σ' αυτήν την πόλη. Οπότε χωρίς να χουμε κανονίσει ή συζητήσει κάτι συναντηθήκαμε τυχαία. Η έκπληξη και η χαρά μεγάλη. Δυστυχώς ο χρόνος περιορισμένος για να μου πει εντυπώσεις αλλά η επιστροφή της στη δουλειά σύντομη οπότε θα μάθω τις εικόνες και τις αναμνήσεις που απέκτησε στα παράλια της Τουρκίας.
Στη Σμύρνη πρέπει να γνωρίζεις καλά το παζάρι. Μετά από τόσες επισκέψεις έχω ανακαλύψει το καλό σημείο που αξίζει να ξοδέψεις χρόνο παρατηρώντας τα εμπορεύματα. Φυσικά με την κατάλληλη παρέα και διάθεση μπορείς να βγείς κερδισμένος από κει. Κάτι το οποίο έγινε αυτή τη φορά.
Όμως στη συγκεκριμένη επίσκεψη αποφασίσαμε να δούμε και μία άλλη πλευρά της πόλης. Την "βρώμικη" και την "καθημερινή". Αυτή που δε βλέπουν οι τουρίστες και κρύβουν οι ντόπιοι. Δε μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα. Φυσικά και δε μ' άρεσε. Όμως παρατήρησα μία αλήθεια. Πως οι Τούρκοι σε αρκετά θέματα της συμπεριφοράς τους είναι αυθεντικοί. Όπως θα συμπεριφερθούν στην τουριστική περιοχή της πόλης, συμπεριφέρονται και στην δικιά τους περιοχή. Αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι πάντα το ίδιο αυθεντικοί. Παρατηρήσαμε εκεί που καθήσαμε για φαγητό πως οι υπάλληλοι προσποιούνταν ότι ξέρουν ελληνικά ενώ κατα βάθος ξέρανε δυο τρεις λέξεις κλειδιά πολύ απλά για να διευκολύνουν τις παραγγελίες.
Ο χρόνος κύλησε γρήγορα μ' αποτέλεσμα οι στιγμές και οι εντυπώσεις να ναι λίγες αλλά πολύ όμορφες. Για μία ακόμη φορά η Σμύρνη έκλεψε την καρδιά μου...
Ραντεβού ξανά τον Σεπτέμβρη...
Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
Γκρίζα ζώνη (;)...
Αν δεν υπήρχαν τα δύο αυτά κράτη με την παραδοσιακή αντιπάθεια και περιέγραφα την ιστορία αντίστροφα (εθνικά) θα διαπιστώναμε πως είμαστε ίδιοι λαοί οι οποίοι ζούμε στην ίδια θάλασσα. Η γκρίζα ζώνη που περιφανευόμαστε και διεκδικούμε συνέχεια, για μένα είναι μία νεκρή ζώνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να περιορίζεται η απόλαυσή μας για μία θάλασσα που και οι δύο λαοί έχουμε ανάγκη.