Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Το μίσος τους ακολουθεί παντού...


Κάθε γενιά είναι καταδικασμένη να ζει μία ανθρωπιστική κρίση. Παιχνίδια της Ιστορίας, επιμένοντας σε συνεχή ταρακουνήματα μήπως κι έρθει κάποια στιγμή η οριστική αφύπνιση των λαών απέναντι στις κτηνωδίες της ανθρώπινης αδικίας. 
Σύριοι, άνθρωποι με ρίζες από την Μέση Ανατολή αλλά με παιδεία υψηλότερου επιπέδου από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Κι όμως, τα συμφέροντα άλλων, τους οδήγησαν σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος διαδέχτηκε την θανάσιμη απειλητική επέλαση των ισλαμιστών. 
Μόνοι σήμερα, χωρίς πατρίδα, με λίγα χρήματα στη τσέπη, όσοι κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας πέρασαν στην Ελλάδα. Δεν επιθυμούν να μείνουν εδώ. Το δηλώνουν συνέχεια. Αντί να μας προβληματίσει η στάση αυτή, ότι άνθρωποι απελπισμένοι αποφεύγουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, τους κατηγορούμε για επικίνδυνους ισλαμιστές και τρομοκράτες που θέλουν να καταλάβουν τα νησιά μας και την υπόλοιπη χώρα. 
Τα νησιά γέμισαν. Ήρθε η ώρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Χιλιάδες δυστυχισμένες μοίρες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τα Σκόπια. Το πέρασμά τους στη γειτονική χώρα είναι βέβαιο αλλά θα είναι βίαιο. Κι όσο θα ανεβαίνουν βόρεια, θα νιώθουν όλο και πιο έντονα το μίσος της πολιτισμένης Ευρώπης. Γι' αυτούς απώτερος σκοπός είναι η Γερμανία και η Αγγλία. Οι χώρες της Μεσογείου δε μπορούν να τους θρέψουν και το γνωρίζουν αυτό. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια δε φτάνουν.Είναι πεινασμένοι αλλά έχουν αξιοπρέπεια.
Η ύπουλη ιδέα μετατροπής των νότιων χωρών σε χαβούζες ψυχών δεν πέτυχε. Τα σύνορα της Ιταλίας άνοιξαν. Η Βρετανία έχει πανικοβληθεί με τα τελευταία συμβάντα στο υποθαλάσσιο τούνελ της Μάγχη. Τον ίδιο φόβο έχει και η Γερμανία με την έλευση των Σύριων.
Δυστυχώς η Δύση δεν έβαλε μυαλό μέσα από τα τραγικά της λάθη. Τα εγκλήματα στο Μάλι, την Αιθιοπία και στην Ρουάντα, ήταν σχετικά μακριά από τα ευρωπαϊκά εδάφη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν ανύπαρκτα στις χώρες αυτές. Γι' αυτό και οι δεκάδες χιλιάδες δολοφονίες αμάχων δεν άγγιξαν ποτέ τους Ευρωπαίους. Συνέχιζαν το καταναλωτικό ρυθμό της υλιστικής τους ζωής, αδιαφορώντας ή αγνοώντας για τις σφαγές της Μαύρη Ηπείρου. Δεν υπολόγισαν όμως σωστά με την Μέση Ανατολή. Δεν αντιλήφθηκαν πως είναι κομμάτι της γειτονιάς μας. Δε υποψιάστηκαν πως καίγοντας το σπίτι του γείτονα, σύντομα θα καεί και το δικό τους.
Η Ευρώπη κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Η απελπισία θα μετατραπεί σύντομα σε οργή. Μία οργή που θα ενωθεί με τις φωνές των λαών της νότιας Ευρώπης.
Οι Σύριοι δεν είναι το πρόβλημα.
Οι Σύριοι θα ναι μία ακόμη αφορμή για το επερχόμενο ξέσπασμα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου