της Κωνσταντίνας Κούνεβα
Είμαστε όλοι πολύ απορροφημένοι από όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με τις διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο.
Λογικά, αφού τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα φανταζόμασταν ως Αριστερά. Κι αυτό μας γεμίζει θλίψη και αγωνία.
Αλλά, ταυτόχρονα, δεν μας επιτρέπεται να καταθέσουμε τα όπλα, να σταματήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας ως εκπρόσωποι των εργαζόμενων και των πιο αδύναμων, στη Βουλή ή στην Ευρωβουλή.
Αντίθετα, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ολάνοιχτα τα μάτια σε όσα συμβαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Χρειάζεται να έχουμε πάντα μπροστά μας τη μεγάλη εικόνα. Η δημοκρατία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από το πραξικόπημα των δανειστών-εταίρων εις βάρος της χώρας μας.
Αλλά, δυστυχώς, ανάλογα πραξικοπήματα γίνονται πανευρωπαϊκά. Μερικές φορές με το περιτύλιγμα της δημοκρατίας.
Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 8 Ιουλίου, εγκρίθηκε ψήφισμα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-ΗΠΑ για τη Διατλαντική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου, τη διαβόητη TTIP.
Είναι μια συμφωνία που απειλεί να σαρώσει ό,τι θετικό υπάρχει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι τα εργασιακά δικαιώματα και από την ασφάλεια των τροφίμων μέχρι την κυριαρχία των κρατών της Ε.Ε.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 436 ψήφους υπέρ και 231 κατά. Το υπερψήφισαν όλοι οι ευρωβουλευτές του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών, τα 5/6 των Φιλελευθέρων και τα 2/3 των Σοσιαλιστών.
Καταψηφίστηκε από το σύνολο της Αριστεράς και των Πρασίνων, από το 1/3 των Σοσιαλιστών και από τους ευρωβουλευτές των δύο ακροδεξιών-εθνικιστικών ομάδων (Ευρώπη της Ελευθερίας και Δημοκρατίας, Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, που είναι η νέα ομάδα της Λεπέν).
Απείχαν, επίσης αρκετοί Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι Ευρωβουλευτές.
Στο site του Ευρωκοινοβουλίου αξίζει να δει κανείς πώς ψήφισε κάθε ομάδα και κάθε ευρωβουλευτής.
Είναι χρήσιμο να δει πώς ψήφισαν και οι Ελληνες ευρωβουλευτές, ιδιαίτερα όσοι δηλώνουν «βαθιά ευρωπαϊστές».
Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην ψηφοφορία αυτή ήταν το ρήγμα που προκάλεσε στην ομάδα των Σοσιαλιστών η διαπραγμάτευση για την επικίνδυνη συμφωνία TTIP, που προωθείται στο όνομα της ενίσχυσης των οικονομιών και της απασχόλησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αν και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι μόνες κερδισμένες θα είναι οι πολυεθνικές των δύο περιοχών.
Το ρήγμα στους Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, που τον Ιούνιο ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Ευρωβουλής Μ. Σουλτς κατάφερε να το κουκουλώσει με το πραξικοπηματικό τρικ αναβολής της ψηφοφορίας, δείχνει ότι οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί κατά της TTIP στην Ευρώπη (δυστυχώς, ελάχιστα στην Ελλάδα) πιάνουν τόπο.
Κι αν διευρυνθούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ματαίωση της επικίνδυνης για τους λαούς συμφωνίας.
Αναφέρω ένα χαρακτηριστικό: Ενα από τα επίμαχα στοιχεία της συμφωνίας αυτής είναι ο ISDS, ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών επενδυτή και κράτους.
Ο μηχανισμός αυτός δίνει στις πολυεθνικές το δικαίωμα να ενάγουν ένα κράτος και να ζητούν δισεκατομμύρια αποζημιώσεις όποτε κρίνουν ότι τα συμφέροντά τους πλήττονται από μια κρατική απόφαση που προστατεύει τους πολίτες, το περιβάλλον, τα εθνικά συμφέροντα.
Αρκεί να προσφύγουν σε ένα «ανεξάρτητο» διαιτητικό δικαστήριο, αποτελούμενο από δικηγόρους του διεθνούς εμπορικού δικαίου, κατά κανόνα υπερασπιστές των ίδιων των πολυεθνικών.
Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των ευρωβουλευτών σε αυτή την κραυγαλέα υποβάθμιση της κρατικής κυριαρχίας, στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου υιοθετήθηκε η υπόδειξη να αντικατασταθεί ο ISDS «με έναν νέο μηχανισμό για την επίλυση των διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών, που θα υπόκειται σε δημοκρατικές αρχές και έλεγχο, στο πλαίσιο του οποίου οι ενδεχόμενες υποθέσεις θα εξετάζονται με διαφάνεια από δημόσια διορισμένους, ανεξάρτητους επαγγελματίες δικαστές, σε δημόσιες δίκες, και θα περιλαμβάνει μηχανισμό άσκησης έφεσης που θα διασφαλίζει τη συνέπεια των δικαστικών αποφάσεων και τον σεβασμό της δικαιοδοσίας των δικαστηρίων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών, όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα δεν θα μπορούν να υπονομεύσουν τους στόχους της κρατικής πολιτικής».
Το χάπι χρυσώθηκε, αλλά το «δικαίωμα» των πολυεθνικών να είναι το ίδιο κυρίαρχες με τα κράτη και τους λαούς έμεινε ανέπαφο. Κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ηγεσίες Ε.Ε.-ΗΠΑ και οι επικεφαλής της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομισιόν επιμένει να αγνοεί τα πάνω από 2 εκατομμύρια υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στην «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών» κατά της TTIP.
Αυτό είναι ένα ακόμη από τα «πραξικοπήματά» τους. Υποκρίνονται ότι θέλουν «περισσότερη Ευρώπη», αλλά στην πραγματικότητα δουλεύουν για να μετατρέψουν και την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική σε ένα τεράστιο ευρωατλαντικό οικόπεδο ασυδοσίας για τις πολυεθνικές τους. Αυτό έχει τελικά στον νου της και η αμερικανική ηγεσία όταν δηλώνει ότι «ανησυχεί και ενδιαφέρεται» για τη συνοχή της Ε.Ε. και της ευρωζώνης ή για το Grexit.
Κι αυτό εννοώ κι εγώ όταν λέω πως πρέπει να βλέπουμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα μέσα στη μεγάλη εικόνα του κόσμου. Του κόσμου των πολυεθνικών και των τραπεζών.
Αυτή την εικόνα παλεύουμε να αλλάξουμε. Με τα μικρά και μεγάλα ρήγματα που μπορούμε να προκαλέσουμε. Η TTIP είναι ένα σχέδιο, το σχέδιο των πολυεθνικών, που πρέπει να μείνει σχέδιο.
Οπου οι κοινωνίες ενημερώνονται για τους πραγματικούς στόχους αυτής της συμφωνίας, ξεσηκώνονται αντιδράσεις.
Κι όταν υπάρχουν αντιδράσεις, οι ευρωβουλευτές, αλλά και οι βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων, που θα έχουν λόγο σ’ αυτή τη συμφωνία, δεν μπορούν να παίζουν κρυφτό, να κρύβονται πίσω από την άγνοια των λαών, να δηλώνουν φανατικοί «ευρωπαϊστές», αλλά τελικά να ψηφίζουν σαν πειθήνιοι «ευρωατλαντιστές».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
αμ...δε ....ότι το δημοκρατικό έχει τελειώσει εδώ και καιρό....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνοι. Απλά με το TTIP μπαίνει και η ταφόπλακα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτη την φορα δεν θα σιωπησω! Ξεκινω να διαβασω το αρθρο,με ενδιαφερον μπορω να πω,και στα πρωτα πεντε λεπτα ,η πιεση μου,εχει φτασει 300!! Απο την αρχη ,δηλωνω οτι δεν προχωρησα καν να το τελειωσω. Μπορει το τελος ,να αναιρει την αρχη. Εγω, λοιπον χανω,και καλα να παθω! Οι αντιρρησεις μου,ομως ειναι εντονες απο το ξεκινημα! Πρεπει δε να σημειωσω,οτι τον συγκεκριμενο χωρο ''laternative'' τον σεβομαι και τον εκτιμω ,οσο λιγα .Και να μην θελω,η συγκριση απο τον''χθεσινο Μινωταυρο''......τεραστια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπον ξεκινω με το ''λογικα,αφου τα πραγματα εξελιχθηκαν οπως τα φανταζομασταν ως αριστερα....'' Τα ''πραγματα κ.Κουνεβα ,δεν μπορουν να εξελιχθουν,απο μονα τους,διοτι δεν πανε με τον αυτοματο πιλοτο, αλλα κατευθυνονται απο τους αρμοδιους,με την ασκηση των καθηκοντων τους . ''Ως αριστερα '' δεν επρεπε να φανταζεστε μονο,αλλα να εισαστε και μεσα στην πραγματικοτητα,πολυ πριν γινεται κυβερνηση. Για να εχετε την δυνατοτητα της σοβαροτητας,και να εισαστε συνεπεις με τις υποσχεσεις σας,απεναντι στους πολιτες. Το λετε και λιγο πιο κατω,πως πρεπει να εχετε ολανυκτα τα ματια σας. Αυτο ,τωρα βαραινει,τον ελληνα πολιτη. Εσεις ,να μεινετε εκει που εισαστε! Και αν εχετε θλιψη και αγωνια, πολυ καλα κανετε . Εγω στην θεση σας......ομολογω.....ας μην συνεχισω.Και η δημοκρατια ,δεν δεχθηκε βαρυ πληγμα,απο το πραξικοπημα των δανειστων μονο,αλλα και απο τους εγχωριους εντολοδοχους ,που κυκλοφορουν μεταξυ μας,και μας προδιδουν! Καπου εδω χωρισαν οι δρομοι μας,αγαπητη μου κυρια,γιατι δεν ξεκινησαμε καλα! Δεν μου αρεσει να με κοροιδευουν,και να μην αντιδρω. Δεν μου αφησατε κανενα αλλο οπλο,για να υποστηριξω την υπαρξη μου. Απο τα συννεφα ,δεν επεσα κυρια μου,για αυτο δεν σας ψηφισα τον Ιανουαριο. Πολυ γρηγορα,επαληθευθηκαν οι φοβοι μου. Παρ'ολα αυτα,ψηφισα ΟΧΙ! Περιμενα λοιπον,απο τους διαφωνουντες,να φερουν τον κοσμο αναποδα,για να επανορθωσουν! Δεν με ενδιαφερει εμενα,ουτε στο ελαχιστο,η λειτουργια του ''ναι μεν αλλα.....θα δουμε......ψηφιζω επι της αρχης.......καταψηφιζω,αλλα στηριζω....'' Και αν ,αυτη την στιγμη εχετε φυγει απο την κυβερνηση και το κομμα,και εγω το αγνοω,τοτε με μεγαλη μου θλιψη,ζητω ταπεινα συγνωμη. Δεν το γνωριζω,αλλα αυτο περιμενω απο εσας. Παντως η αρχη της τοποθετησης σας,δεν μου δινει αυτη την αισθηση. Ουτε για εσας,ουτε ας πουμε για παραδειγμα την κ.Ιγγλεση,που εγινε το κομμα της, κυβερνηση,για να ρωτησει εμενα τον πολιτη,''τι αστυνομια εχουμε''!!!! Αυτα ειναι ,η ,πλακιτσες σε σοβαρα θεματα, η , μεθοδευσεις......παιδικες. Η κατασταση δε η δικη μου,ουτε για πλακα ειναι,ουτε για κοροιδια. Δεν ειμαστε κολληταρια με τους πολιτικους μας,για να κανουμε και καλαμπουρια μεταξυ μας.
Ζητω συγνωμη ,απο τον κ.Χατζελενη,για την καταχρηση της φιλοξενιας του,θα καταλαβω τον λογο,αν θελει να ''κοψει'' το σχολιο μου, δεν γραφω ποτε επωνυμα στο δ.δ ,δεν εχω δικο μου ,ιστολογιο........λυπαμαι κ.Χατζελενη!! Αισθανομαι ,σαν να μην υπαρχει οξυγονο πια σε αυτη την χωρα!! Πιστευω ,οτι ως ανθρωπος ειμαι ευγενης! Δεν θα εκανα ποτε κατι για να προσβαλω εσας. Μου εχετε χαρισει,απειρες στιγμες,ομορφιας,αληθειας και καλλους,σας ευχαριστω! Μονο η οργη και ο πονος,ισως με εκαναν να υπερβω τα ορια. Σας ευχαριστω και παλιν.
Πρώτα απ' όλα σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια όσον αφορά το ιστολόγιο. Όχι μόνο δεν κάνετε κατάχρηση του χώρου, αλλά με τιμάτε με την επέμβασή σας στις αναρτήσεις που ανεβάζω. Δυστυχώς οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες και η διάθεσή μου τόσο πεσμένη που προτιμώ τον τελευταίο καιρό να ανεβάζω κείμενα άλλων που βρίσκω ενδιαφέροντα και πληρέστερα από δικές μου παρεμβάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη συγκεκριμένη περίπτωση η Κούνεβα αναφέρεται στο ΤΤΙΡ. Δυστυχώς δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ένα κράτος μόνο του την καταστροφή αυτή. Συμφωνώ απόλυτα με την Κούνεβα και την κίνησή της να ενημερώσει τους πολίτες μ' αυτό το κείμενο.
Παρ' όλα αυτά συμφωνώ απόλυτα με την οργή σας. Όντως η νέα κυβέρνηση μας πρόδωσε. Και μας πούλησε πολύ άτιμα από τη στιγμή που της δώσαμε την δύναμη να βροντοφωνάξει ένα αξιοπρεπές όχι στους μαφιόζους των Βρυξελλών. Δυστυχώς μας πούλησαν και τώρα οδεύουμε προς νέες εκλογές. Μόνο που εκεί δε ξέρω από ποιους θα λάβουν ψήφους...
Ζούμε πολύ επικίνδυνους καιρούς. Πρέπει να προσέχουμε. Έχουμε αγγίξει πια την καταστροφή... Δυστυχώς.
Δεν αισιοδοξώ πια.
'' Καλημερα θλιψη ''λοιπον για ολους μας! Μικροι ,μεγαλοι....μα πως αλλιως θα μπορουσε να ειναι; Μονο μια ασπιδα υπαρχει,για μενα. Η τεχνη,και η ανατροφοδοτηση που μας δινει,στο καθε μερα μας,το δυσκολο. Δεν ειναι δυνατον ,να ζουμε αυτα που ζουμε,και να μην μαυριζει η ψυχη του ανθρωπου .Αλλα και η τεχνη, δεν μας δοθηκε για τις ηλιολουστες μονο μερες της ζωης. Οχι,πιο πολυ για τις μουντες,για να μην πω ,ακριβως για εκεινα τα ερημα''πετρινα χρονια'' του καθε ενος ,ατομικα,αλλα και συλλογικα για ολους. Εχουμε λοιπον εφοδια,την τεχνη,την αγαπη ,την αλληλεγγυη,την συντροφικοτητα,την ανθρωπια μας,την αγωνιστικοτητα μας......θα τα καταφερουμε . Μπορουμε να ζησουμε και με πιο λιγα αγαθα ,γνωριζω τα πιστευω σας.Ουου ...και αλλα...που αμα εχεις την τεχνη....καταληγουν να ειναι εντελως αχρηστα!! Υγεια,και δυναμη να ευχηθω ,και καλη συνεχεια.Και παλιν, σας ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ φοβάμαι πως στην Ελλάδα έχουμε μάθει ο καθένας να την κοιτάει το συμφέρον του. Πράγματι με την κρίση η αλληλεγγύη έχει ενισχυθεί αλλά και πάλι με την πρώτη ευκαιρία ο καθένας θα κοιτάξει να αρπάξει ότι μπορεί για τον εαυτό του. Και για να μην παρεξηγούμαι δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο αυτό αλλά γενικό. Για μένα, το βασικότερο όλων είναι να μπορούμε να τα βγάζουμε πέρα χωρίς να γινόμαστε βάρος σε άλλους. Αυτό από μόνο του είναι μια πολύ καλή αρχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ από την μεριά μου σας εύχομαι ότι καλύτερο. Και πάνω απ' όλα καλή δύναμη.