Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

"Άντε ξυπνήστε..."



Πρώτη μου μέρα μετά από 1ο μέρες στην Αθήνα. Συνήθως όταν λείπω τόσες μέρες αρχίζει να μου λείπει το σπίτι, οι φίλοι, οι γονείς και οι συγγενείς και η καθημερινή ζωή που έχω εδώ. Όμως είναι η πρώτη φορά που δεν ένιωσα την απουσία τους τόσο έντονα και αυτό διότι ένιωθα γεμάτος τόσο στο Στρασβούργο όσο και στην Ελβετία (Ζυρίχη και Βασιλεία). Είναι η πρώτη φορά που γυρνάω στην Ελλάδα και νιώθω πως δεν ανήκω εδώ. Πως η ζωή μου βρισκεταί μακριά και αυτό πρέπει να το κυνηγήσω. Μετά την τόση ομορφιά και τις υπέροχες στιγμές, ένιωσα μία μιζέρια μόλις πάτησα το πόδι μου στην Αθήνα. Όσο περήφανος ένιωθα που δήλωνα πως είμαι Έλληνας έξω τόσο απογοητευμένος ήμουν που διαπίστωνα πως ζω σε αυτή τη χώρα. Σίγουρα έχουμε τα καλά μας όμως μπορούμε να είμαστε πολύ καλύτεροι. Δε σεβόμαστε τους εαυτούς μας. Μας αρέσει να κοροϊδεύουμε και να μας κοροϊδεύουν στα μούτρα μας. Όταν δεν έχουμε λίγη τσίπα πάνω μας, λίγη αξιοπρέπεια, πως γίνεται να σεβαστούμε και να εκτιμήσουμε και αντίστοιχα να μας σεβαστούν και να μας εκτιμήσουν οι γύρω μας. Πως θα καταφέρουμε να προστατεύσουμε και να ομορφύνουμε την πόλη μας όταν συνέχεια την καταστρέφουμε; Έβλεπα πως προσέχανε και αγαπούσαν οι κάτοικοι τις πόλεις τους και ντρεπόμουν που εγώ είμαι κάτοικος Αθήνας. Μία Αθήνα που πατάει στο ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, των μαθηματικών, της Ακρόπολης και της πρωτεύουσας ενός μεγάλου πολιτισμού ο οποίος τώρα δεν υπάρχει. Βασιζόμαστε στο ότι είμαστε περήφανοι γι΄αυτά χωρίς να κάνουμε τίποτα παραπάνω για να τους μοιάσουμε και να τους ξεπεράσουμε. Δε κάνω τέτοιες σκέψεις, δεν ζητάω πολλά. Λίγο μυαλό να χαμε όλοι μας θα μπορούσαμε να είχαμε μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά όλοι κοιτάμε να βολευτούμε και να μείνουμε έτσι χαλαροί... Με μία δουλειά που δε μας αρέσει, με έναν μισθό για τον οποίο ίσα ίσα περνάμε τον μήνα μας και με μία ανασφάλεια. Συσχετίζω την ελληνική κοινωνία με τα αμερικανάκια που κάθονται όλη μέρα στον καναπέ, τρώνε χάρμπουγκερ και παίζουν με παιχνίδια τελευταίας τεχνολογίας στην μεγάλη πλάσμα οθόνη τους. Εικόνα σκοτεινή, μίζερη, στενάχωρη. Βλέπεις το παιδί με μία έκφραση θλίψης και μοναξιάς να παίζει μόνο του με τους φανταστικούς φίλους τους και με μία κοιλιά που ίσα ίσα καλύπτεται από την κακή διατροφή και λές τώρα θα σκάσει... Έτσι και η ελληνική κοινωνία. Βρίσκεται στα πρόθυρα της φράσης "... τώρα θα σκάσει!". Και τι κάνουμε γι΄αυτό;...


Δε ντρέπομαι να το πω. Την Αθήνα όσο και να την αγαπώ και να απολαμβάνω τη ζωή μου σ' αυτή, είναι άθλια. Έχει μία Ακρόπολη η οποία πλέον παίζει το ρόλο του χαλιού στο οποίο κρύβουμε κάτω από αυτό όλη τη σκόνη, την αθλιότητα της πόλης. Θα αντιδράσετε σίγουρα με την άποψη μου αυτή αλλά για σκεφτείτε την Αθήνα χωρίς αυτό το μνημείο;... Ένα τίποτα. Μία γκρίζα και άθλια πόλη. Καθόμαστε και λέμε πως έχει άποψη. Εγώ πιστεύω πως ζούμε σε ένα τσαντήρι που για να το ομορφύνουμε του βάζουμε διακοσμητικά που βρίσκουμε στα σκουπίδια. Που είναι τα υπέροχα νεοκλασσικά που κοσμούσαν την άλλοτε υπέροχη πόλη της Αθήνας μέσα από τις ταινίες του Σακελάριου;... Αλλά και να είχαμε ακόμα τα νεοκλασσικά είμαστε τόσο κομπλεξικοί που και αυτά με σπρέι και με αφίσσες θα τα καταστρέφαμε. Και νευριάζω με αυτούς που αυτοαποκαλούνται αναρχοκουμουνιστές και αντιεξουσιαστές. Και τα βάζω μαζί τους διότι αυτοί έχουν κάποιο επίπεδο και κάποιες γνώσεις, και θα περίμενα μία πιο λογική και ώριμη στάση (τους ακροδεξιούς που και κείνοι κάνουν το ίδιο τους αφήνω στην άκρη διότι δεν τους έχω σε ιδιαίτερη υπόληψη). Αυτά τα παιδιά επαναστατούν και ξεσηκώνονται για να δημιουργήσουν ένα κόσμο καλύτερο. Αλλά έτσι δε καταφέρνουν τίποτα παρα μόνο να καταστρέφουν την όψη της πόλη. Θα μου πείτε πως αυτό γίνεται σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια κτλ. Εγώ θα σας έλεγα να κάνετε μία βόλτα στο Θησείο και στην Πλάκα. Τα ίδια και περισσότερα. Τόση μαζεμένη κακογουστιά (και δεν αναφέρομαι στα καλλιτεχνικα γκράφιτι αλλά στις μουτζούρες και τις υπογραφές που βάζει ο κάθε ηλίθιος) μόνο στην Αθήνα έχω δεί. Πιστεύω πως την Αθήνα την σώζει η Ακρόπολη και ευτυχώς ο Ιερός Βράχος σώζεται με την φύλαξή του από όσους μαυρίζουν την πόλη με τα σπρέι τους. Αν δεν υπήρξε η φύλαξη είμαι απολύτος σίγουρος πως θα γέμιζαν οι κολώνες του ναού με σπρέι και συνθήματα, όπως γίνεται στα υπέροχα κτίρια των Προπυλαίων στο κέντρο.

Είναι ένα μεγάλο θέμα που δε θέλω να το αναλύσω σήμερα και να το κουράσω. Γίνομαι κουραστικός και κακός αλλά αυτή είναι η αλήθεια και η αλήθεια συνήθως πονάει.

Κυκλοφορώ στην Αθήνα και ντρέπομαι να αντικρίσω τα κτίρια και τους δρόμους. Αναρωτιέμαι... Δε βλέπετε όλη αυτή τη βρωμιά; Δεν βλέπετε όλη αυτή την κατάντια; Πότε θα ξυπνήσουμε επιτέλους;...

Αντε ξυπνήστε... Περπατάτε κοιμισμένοι όρθιοι...

7 σχόλια:

  1. min sigrineis...

    k distihos krima giati kanenas ellinas den leei den anoikw edw...den yparheis sinidisi iera k pisteyw...makari na to les gia to kalo aytis tis polis tis horas alla gia ayto prepei na prospathisoyme emeis kai me ton tropo mas na afipnisoyme kosmo kai sinidiseis ohi na leme apla "den anoikw edw"...edw eisai k kapios...eheis skeftei an ekei tha eisai ligos?einai toso anaptigmenes poy einai ligo diskolo an den eisai kapios poly simantikos poyl megalos me kala fraga...ayta file moy kalo soy vrady...krima poy den periegrapses pws perases kai i proti soy anartisi einai mia gnisia klassiki mizeria!

    leon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι η κατάθλιψη που σε πιάνει μετά από κάθε ταξίδι. Και όσο πιο όμορφα περνάς τόσο πιο μεγάλη είναι αυτή. Αν παρακολουθείς το blog μου θα διαπιστώσεις πως πάντα μετα από κάθε ταξίδι μου γράφω άπειρες αναρτήσεις για τις εμπειρίες και τις εικόνες που απέκτησα.
    Ίσως λάθος μου η έννοια δεν ανήκω εδώ. Όπως αναφέρω στην συνέχεια όμως δηλώνω πως την Αθήνα την αγαπάω, θέλω να ζω εδώ αλλά πρέπει να βελτιώσουμε και την ποιότητα ζωής. Και η Αθήνα μπορεί να φτιάξει. Όμως όπως είπες και συ μας τρώει αυτή η γνήσια κλασσική μιζέρια που αντί να μας βοηθήσει να πάμε μπροστά μας κάνει να καταστρέφουμε και ότι όμορφο έχει απομείνει σε αυτήν την πόλη...
    όσο για το αν μπορουσα να ζούσα εκεί η αν ήμουν λίγος ή πολύς αυτό δε το ξέρω. Όμως σίγουρα σου δίνονται περισσότερες ευκαιρίες να πετύχεις κάτι και να βελτιωθείς. Εκεί σε σέβεται το κράτος και το σέβεσαι και συ. Εδώ δε σεβόμαστε και δε μας σέβεται κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Diafwnw me ton prolalisan kurio anwnumo..Exoume mprosta sta matia mas tin alitheia kai den mporoume na ti dextoume logw uperifaneias..Kai ti simainei oti tha einai ligos??Kritirio diladi gia na zisei kapoios eksw einai einai na einai polu simantikos kai polu megalos?den nomizw..autes oi xwres parexoun POIOTHTA zwis se olous tous polites..akoma kai se aytous tous opoious den exoun polla 'fraga'.
    An eixan omws oloi oi ellines to idio skeptiko me tou suggrafea, tha eixame paei mprosta..oso tin agapaw auti ti xwra allo toso tin lupamai..Kai tin lupamai giati kserw oti tipota den tha ginei gia na mas vgalei ap tin mizeria..Proteraiotita tis neolaias einai na ftiaxnei group sto facebook kai na paizei olimera tavli me enan frape sto xeri..kai min ksexasw fusika ta mpouzoukia tou savvatovradou..
    Kai molis vrethei kapoios o opoios antidraei se olo auto amesws na tou prosapsoume oti den exei suneidisi kai pistevw..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι το σχόλιο του απορρίπτει και αποκαλεί όσους φύγανε να κάνουν την τύχη τους σε άλλες χώρες μη Έλληνες. Μόνο που αυτοί είναι που ονειρεύονται μια μεγάλη Ελλάδα και την αγαπάνε ακόμα και όπου πήγανε προοδεύσανε.
    Και επίσης είναι άτοπο αυτό που είπε για τα χρήματα. Δε το πρόσεξα προηγουμένως. Πόσοι φύγανε άφραγκοι από την Ελλάδα και προοδεύσανε έξω. Πόσοι φύγανε φοιτητές με τους γονείς τους να θυσιάζονται για να καλύψουν το κόστος και συνεχίσαν την ζωή τους έξω. Μάλλον του ξέφυγαν αυτοί οι άνθρωποι.
    Όσο για τα μπουζούκια και το τάβλι δε τα κατηγορώ. Ειδικά το τάβλι το αγαπάω. Δε κατηγορώ την παράδοση.
    Κατηγορώ την αδράνεια και την αδιαφορία. Όταν εθελοτυφλούμε. Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο και δεν βλέπουμε την αλήθεια κατάματα παρα μόνο περπατάμε με σκυμμένο κεφάλι να πάμε στη δουλειά, να γυρίσουμε σπίτι, να βγούμε να διασκεδάσουμε. Αδιαφορία. Και η πόλη και το βιοτικό μας επίπεδο μαραζώνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Einai logiko na proodevoun oi Ellines tou ekswterikou..exoun ola ta mesa gia na aksiopoihsoun tin idi uparxousa eksupnada tous i opoia se sunduasmo me to elliniko filotimo mporei na kanei thaumata, kai uparxoun polla paradeigmata gi auto.
    Ta mpouzoukia kai to tavli oute egw ta katigorw,isa isa..agapaw polu tin elliniki paradosi, kai oti sunthetei autin. Apla ta anefera gia na tonisw tis proteraiothtes tis neolaias mas i opoia dustuxws koimatai ton upno tou dikaiou pou tis exoun epivallei, kai den vgazw fusika ton eauto mou ap eksw.Ethelotufloume giati aplws mas kourazei i alitheia,giati to na antidraseis, to na fwnakseis, to na epivlitheis thelei dunami kai epomoni. I sullogiki elliniki suneidisi dustuxws den diathetei ta stoixeia auta ta opoia mporoun kai prepei na tin afupnisoun..opote poly swsta to etheses..ante ksupniste!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το κακό είναι πως και μεις όσοι θέλουμε να κάνούμε κάτι καλό και να αλλάξουμε τον τόπο δε μπορούμε διότι είμαστε πολύ λίγοι...
    Γιαυτό ζητάω μια γενική αφύπνιση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή