Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Στην Γαλλία οι θρησκείες πήραν αποβολή



Ένα εξαιρετικό δημοσίευμα της εφημερίδας (στα χτεσινά) “Τα Νέα” του σαββατοκύριακου το οποίο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στο διαδίκτυο από την online εκδοσή της, το ψαρέψαμε από το έγκυρο λογοτεχνικό περιοδικό Στάχτες, το οποίο με τη σειρά του το δημοσιεύει ολόκληρο απευθυνόμενο στην Ελληνική Δημοκρατία και στην ιδιαιτέρως -όπως αναφέρει- “δραστήρια” ΟΛΜΕ.
Εδώ θα σας παρουσιάσουμε τη Χάρτα ή το Θρησκευτικό “σαβουάρ βιβρ” του γαλλικού σχολείου -πρόκειται για Το Πρώτο μάθημα για τους Γάλλους μαθητές στη φετινή χρονιά.
1. Η Γαλλία είναι μια Δημοκρατία αδιαίρετη, κοσμική και κοινωνική. Διασφαλίζει την ισότητα απέναντι στον νόμο σε όλους τους πολίτες και σέβεται όλες τις θρησκείες.
2. Η κοσμική Δημοκρατία βασίζεται στον διαχωρισμό μεταξύ θρησκειών και κράτους. Το κράτος είναι ουδέτερο όσον αφορά τις θρησκευτικές ή πνευματικές πεποιθήσεις. Δεν υπάρχει καμία επίσημη θρησκεία.
3. Η κοσμικότητα εγγυάται την ελευθερία της συνείδησης για όλους. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ή να μην πιστεύει. Επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση των πεποιθήσεων του, με σεβασμό των άλλων εντός των ορίων της δημόσιας τάξης.
4. Ο κοσμικός χαρακτήρας είναι συμβατός με την ιδιότητα του πολίτη καθώς αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο ανάμεσα στην ελευθερία, την ισότητα και την αδελφοσύνη.
5. Το κράτος εγγυάται τον σεβασμό των αρχών της κοσμικότητας στα σχολεία.
6. Η κοσμικότητα του σχολείου προσφέρει στους μαθητές τις κατάλληλες συνθήκες για να σφυρηλατήσουν την προσωπικότητα τους, να καλλιεργήσουν την κρίση τους ελεύθερα και να κατανοήσουν την ιδιότητα του πολίτη. Τους προστατεύει από τον προσηλυτισμό και από κάθε είδους πίεση που θα τους εμπόδιζε να κάνουν ελεύθερα τις επιλογές τους.
7. Η κοσμικότητα εξασφαλίζει στους μαθητές την πρόσβαση σε μια κοινή κουλτούρα.
8. Ο κοσμικός χαρακτήρας επιτρέπει την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης και τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών και του πλουραλισμού των πεποιθήσεων.
9. Ο κοσμικός χαρακτήρας συνεπάγεται την απόρριψη κάθε μορφής βίας και διακρίσεων, εγγυάται την ισότητα ανάμεσα στα κορίτσια και στα αγόρια και βασίζεται σε μια κουλτούρα σεβασμού και κατανόησης του άλλου.
10. Όλα τα μέλη του διδακτικού προσωπικού έχουν την υποχρέωση να διδάσκουν στους μαθητές την έννοια και την αξία της κοσμικότητας, όπως και να ενημερώσουν τους γονείς των μαθητών για τη Χάρτα.
11. Το διδακτικό προσωπικό έχει υποχρέωση να τηρεί αυστηρή ουδετερότητα.
12. Τα μαθήματα είναι κοσμικά. Το σχολείο εξασφαλίζει την ποικιλομορφία των κοσμοθεωριών, την έκταση της γνώσης και κανένα θέμα δεν αποκλείεται από την επιστημονική και εκπαιδευτική έρευνα.
13. Κανένας μαθητής δεν μπορεί να επικαλεσθεί τις θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις, να αμφισβητήσει ή και να αποτρέψει έναν δάσκαλο από τη διδασκαλία ορισμένων τμημάτων του προγράμματος σπουδών.
14. Η χρήση θρησκευτικών συμβόλων ή ρούχων που υποδηλώνουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μαθητών απαγορεύεται στα δημόσια σχολεία.
15. Με τις σκέψεις τους και τις δραστηριότητες τους οι μαθητές συμβάλλουν στη διατήρηση της κοσμικότητας στο σχολείο τους.
Ερώτηση/απορία:
Ποια παράταξη έχει να προτείνει κάτι ανάλογο για τα σχολεία μας; H... αγωνιστική Αριστερά (όλων των τάσεων) που τόσο τακτικά επισκέπτεται τον Αρχιεπίσκοπο καθώς και όλους τους σχολικούς αγιασμούς (και που δεν τολμά να καταγγείλει την αντισυνταγματικότητά τους! ) προτρέποντας τους μαθητές προς ανένδοτους... αντιμνημονιακούς αγώνες έχει κάτι ανάλογο να παρουσιάσει;

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στις Στάχτες.

4 σχόλια:

  1. Αυτα... στα χαρτια. Γιατι και εσταυρωμενοι υπαρχουν, και οι μουσουλμανες μαθητριες πηγαινουν σχολειο με μαντηλα, και καθολικα-εκκλησιαστικα σχολεια υπαρχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι. Υπάρχουν αυτά κι αυτό δείχνει ένα σεβασμό προς όλες τις θρησκείες. Το θέμα είναι να μην είναι τα θρησκευτικά ένα μάθημα κατήχησης αλλά ένα μάθημα σεβασμού προς όλες τις θρησκείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρα λοιπον "οι θρησκειες ΔΕΝ πήραναποβολη" και το αρθρο ειναι παπαριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν προτιμάς να είσαι τόσο ισοπεδωτικός στο να τα αφανίσεις όλα χωρίς να σέβεσαι την διαφορετικότητα, τότε ναι, το άρθρο αυτό είναι παπαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή