Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ξεκίνησε ο πόλεμος...



Όσο ο πόλεμος αναζωπυρώνεται στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας, τόσο πιο πολύ ξεγυμνώνεται το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το προσωπείο της δημοκρατίας έχει πλέον πέσει και το άγριο βλέμμα του παρελθοντικού φασισμού πλανιέται για μία ακόμη φορά πάνω από την Γηραιά Ήπειρο.
Πριν από δύο μήνες σε μία συζήτηση που είχα στις Βρυξέλλες με φίλους Ευρωπαίους (από άλλες χώρες, κυρίως Αγγλία, Γερμανία και Βέλγιο), διαφωνούσαμε για την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία. Εγώ λυπόμουν για τις αποσχιστικές τάσεις που επικρατούσαν στη χώρα αλλά και για την επικίνδυνη άνοδο του νεοναζισμού. Οι υπόλοιποι με κατηγορούσαν πως ήμουν επηρεασμένος από την ρωσική προπαγάνδα και πως καλό ήταν να δω πιο τις εξελίξεις με πιο καθαρή ματιά. Επέμεναν πως ο κόσμος που ξεσηκώθηκε ήθελε την προσάρτηση της χώρας του στην Ε.Ε. και την αποκοπή του από την Ρωσία. Πιθανώς, τους απαντούσα εγώ, αλλά το πρόβλημα είναι πως κάποιοι άλλοι εκμεταλλεύτηκαν το χάος και πήραν την εξουσία στα χέρια τους, οι νεοναζί, κι όλα αυτά γίνονται κάτω από την επίβλεψη και την αποδοχή της δημοκρατικής Ευρώπης.
Μετά από καιρό οι φόβοι μου έβγαιναν αληθινοί. Κι ενώ υπενθύμιζα στους φίλους τα λεγόμενά μου εκείνοι επέμεναν για την επιθετική τακτική της Ρωσίας. Προς θεού δε λέω πως η Ρωσία είναι τα καλά παιδιά. Σε κάθε πόλεμο ο καθένας προσπαθεί να επωφεληθεί και να τονώσει το εθνικό του ηθικό. Με το τέλος του κάθε πολέμου γράφεται η ιστορία κι εκεί παραποιείται η έννοια του καλού και του κακού.
Όμως όλες αυτές τις μέρες οι Ουκρανοί νεοναζί πραγματοποίησαν αρκετά εγκλήματα τα οποία δε γνωρίζω κατά πόσο ακούστηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το μόνο σίγουρο είναι πως υποστηρίζονται απ' αυτήν. Ήδη το ΔΝΤ εισχώρησε στην Ουκρανία με τις ευλογίες της Δύσης και των νεοναζί του Δεξιού Τομέα. Αυτό και μόνο δείχνει τη συνέχεια της αποικιοκρατικής τάσης των ευρωπαϊκών χωρών και της ιμπεριαλιστικής τάσης των αποδυναμωμένων πλέον (σχεδόν ετοιμοθάνατων) Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Για να συνεχίσει να διεκδικεί η Δύση τα συμφέροντά της για την Ουκρανία, οφείλει να κρύβει τα εγκλήματα που προωθεί στα εδάφη της. Δε ξέρω όμως πως θα καταφέρει να συγκαλύψει την θηριωδία που έγινε χθες στην Οδησσό. Οι σκηνές που παρακολουθήσαμε χθες με τους νεοναζί (που οι δυτικοί αποκαλούν φιλοευρωπαίους, φιλοδυτικούς, φιλελεύθερους κ.α.) να πυρπολούν κτίρια συνδικάτων που είχαν κόσμο μέσα, μου θύμισαν αντίστοιχες θηριωδίες του Μουσολίνι.
Είναι απάνθρωπο (το λιγότερο που μπορώ να πω) να εγκλωβίζεις κόσμο σε κτίριο και να τον καις ζωντανό. Άραγε αυτό πως θα το δικαιολογήσει η Ευρώπη στους πολίτες της;
Η στάση της Ευρώπης προς τους νεοναζί δε με ξαφνιάζει. Κι εμείς εδώ βλέπουμε τα χάδια της Μέρκελ στον ακροδεξιό Σαμαρά και στα φασιστάκια του. Δε θα μου φανεί περίεργο αν στο μέλλον δω την Ευρώπη να υποστηρίζει μία δυνατή Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.
Οι εικόνες της Ουκρανίας πρέπει να μας ανησυχούν. Κι εμείς σε μία ωρολογιακή βόμβα καθόμαστε. Δεν είναι απίθανο αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση τις μέρες αυτές, να τα ζήσουμε στον ελλαδικό χώρο τα επόμενα χρόνια. Η ελληνική Κριμαία ήδη υπάρχει κι ονομάζεται Δυτική Θράκη.
Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι πως ο πόλεμος ξεκίνησε πλέον για την Ουκρανία.

10 σχόλια:

  1. NAI, ''Όσο ο πόλεμος αναζωπυρώνεται στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας, τόσο πιο πολύ ξεγυμνώνεται το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το προσωπείο της δημοκρατίας έχει πλέον πέσει και το άγριο βλέμμα του παρελθοντικού φασισμού πλανιέται για μία ακόμη φορά πάνω από την Γηραιά Ήπειρο.''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς έχω την αίσθηση ότι η κατάντια πολιτικής προπαγάνδας και αντίστοιχης ανύπαρκτης εγρήγορσης των πολιτών (ειδικά αν σκεφτεί κανείς την 'εποχή πληροφόρησης' που ζούμε), δεν περιορίζεται στην Ελλάδα.
    Ο ιμπεριαλισμός της Δύσης δεν νομίζω ότι έχει χαθεί. Απλά φαίνεται πλέον περισσότερο ότι δεν βρίσκονται εθνικά συμφέροντα από 'πίσω', αλλά ταξικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι επειδή οι πόλεμοι είναι πια οικονομικοί. Οι πολεμικές αντιδράσεις είναι εμφύλιες. Συνέβαινε στην Αφρική (με την βοήθεια των Ευρωπαίων). Τώρα το ζούμε και στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι πολεμοι δεν ειναι μονο οικονομικοι οπως αποδεικνυει ο Πουτιν τελευταια. Αλλα για μια μικρη και σχετικα ασημαντη χωρα οπως η ελλαδα η καλυτερη αμυνα ειναι να γινεις μονακο η ελβετια. Απο αυτη τη σκοπια ο Ανδρεας Παπανδρεου και οι επιγονοι πολιτικοι που χρεωκοπησαν την χωρα με παροχες ειναι ενοχοι προδοσιας διοτι η χωρα ειναι τωρα πολυ πιο ευαλωτη και απο το 1975. Και αυτο διοτι ειμαστε σε οικονομικη εξαντληση λογω καταναλωτικων δανειων και προσωπικα αλλα και ως χωρα.

    Ειναι παντα οι λαικοι ηγετες οι οποιοι καταστρεφουν την χωρα την οποια υποτιθεται λατρευουν. Και γι αυτο με φοβιζει ο Τσιπρας διοτι εχει την ιδια υστερια, αλλα και πολλοι αλλοι οπως ο Καμμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. E ναι, καλά είμαστε με ΝΔ και ΧΑ που δεν μας λατρεύουν..

    Γιώργος Τσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οχι δα η ΧΑ και λοιποι χουντικοι λατρευουν τη χωρα τοσο πολυ που εχασαν τη βορια κυπρο το 1974 με τους πιθηκιστικους τσαμπουκαδες που ειναι ακομα και σημερα συχνοι. Η ΝΔ χωρις τη λαικη δεξια (βλεπε νικητας κακλαμανης και αλλους μπαμπουινους) εχει πιο φιλοσοφημενα και ηπια ατομα, αλλα δυστυχως ειναι η λαικη δεξια που κερδιζει εκλογες. Χρειαζομαστε ηπιους και αποτελεσματικους πολιτικους αλλα αυτο που θελει ο κοσμακης ειναι κατι μεταξυ Τσοβολα, Τσοχατζοπουλου, Μιχαλολιακου, και Τσιπρα. Ναρκισσοι, κλεφτες (οι τρεις πρωτοι), και ατομα που δεν εχουν βαζουν την ομοιομορφη προοδο των ελληνων στο μελλον ως προτεραιοτητα. Αυτα λεγονται κατα καιρους αλλα επικρατουν στο τελος η προχειροτητα, τα συμφεροντα, και η διαφθορα, οι προειδοποιησεις απο 1989 τουλαχιστον https://www.youtube.com/watch?v=69TQXwEY73s#t=972

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιστροφή στο θέμα:
    http://chomsky.info/articles/20140501.htm

    Γιώργος Τσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε νομίζω πως θα δεχόταν η Ευρώπη να έχει μία ακόμα Ελβετία (ή Μονακό, ή Λιχτενστάιν, ή Λουξεμβούργο κ.α.). Μπορείς να πάρεις για παράδειγμα την Κύπρο που ήταν ο φορολογικός παράδεισος της Ρωσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή