Στην περίπτωση που η κίνηση Πούτιν να καλέσει τους αυτονομιστές στην Ουκρανία να αναβάλλουν τα δημοψηφίσματα δεν έγινε απολύτως κατανοητή-οι μαριονέττες στο Κίεβο σίγουρα δεν την κατάλαβαν- πρέπει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για κίνηση ματ στην ουκρανική κρίση, η έκβαση της οποίας οριστικοποιήθηκε.
Στην σκακιέρα της Ουκρανίας πρέπει να θυμόμαστε ότι οι μεγάλες δυνάμεις που καθορίζουν την δυναμική των εξελίξεων, έχουν όλες διασφαλίσει τα μεγάλα τους συμφέροντα. Οι αμερικανοί πήραν το Κίεβο στην σφαίρα επιρροής τους. Οι ρώσοι πήραν την Κριμαία και την πρόσβαση του στόλου τους στην Μαύρη Θάλασσα. Οι γερμανοί διασφάλισαν έστω και καθυστερημένα το ρωσικό φυσικό αέριο που παίρνουν μέσω Ουκρανίας, ό,τι και αν συμβεί στη χώρα.
Τι έμεινε να κριθεί; Μα φυσικά το αν η ντε φάκτο διχοτομημένη Ουκρανία θα καταφέρει να συνυπάρξει ανατολική και δυτική εντός ομοσπονδίας ή αν θα παραμείνει διχοτομημένη-διαμελισμένη.
Αυτό –εκτός συγκλονιστικού πλέον απροόπτου- φαίνεται ότι κρίθηκε με τον θεαματικό ελιγμό του Βλαντίμιρ Πούτιν, να χαρακτηρίσει ξαφνικά κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιήσουν οι αρχές του Κιέβου στις 25 Μαΐου, εκείνες τις αρχές που η Μόσχα χαρακτηρίζει συνεχώς- και σωστά- πραξικοπηματικές!
Η παραίνεση δε του Πούτιν προς τους αυτονομιστές να αναβάλλουν τα δημοψηφίσματα αυτονόμησης στις 11 Μαΐου ήταν το κερασάκι στην τούρτα που λέγεται Ουκρανία.
Εάν οι αμερικανοί δέχονταν τον ελιγμό Πούτιν και σταματούσαν την εξωφρενική «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία του Κιέβου στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας, θα υπήρχε πράγματι αποκλιμάκωση και ελπίδα για ενωμένη ομοσπονδοποιημένη Ουκρανία.
Εάν δεν δέχονταν τον ελιγμό, οι αυτονομιστές πολύ απλά θα… αυτονομούνταν, χωρίς να μπορεί η Δύση να καταλογίσει στη Μόσχα ότι ελέγχει πλήρως πλέον τους αυτονομιστές.
Λεφτά του αέρα.
Όποιος παρακολουθεί στενά τις κινήσεις που γίνονται λιγότερο ή περισσότερο παρασκηνιακά, θα παρατηρεί ότι η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου, έστω χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση και με την χώρα σε εμφύλιο, πήρε την πρώτη μεγάλη δόση από το ΔΝΤ ύψους $3,2 δις, από το σύνολο των $17 δις που έχει τάξει το ΔΝΤ στην Ουκρανία.
Προσοχή όμως! Παραμερίζοντας για λίγο το πρωτοφανές, να δανείζει το υπερ-προσεκτικό ΔΝΤ δισεκατομμύρια σε χώρα που βιώνει εμφύλιο, πρέπει να τονιστεί ότι τα $17 δις είναι το συνολικό πακέτο δανειοδότησης υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει περεταίρω αποσταθεροποίηση στη χώρα. Σε διαφορετική περίπτωση-λέει το ΔΝΤ- το πακέτο δανειοδότησης θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Όσο για τα $3,2 δις, το ερώτημα ποιος θα πρωτοπάρει, δεν είναι τόσο σημαντικό. Η χώρα είναι χρεοκοπημένη, πήρε βοήθεια από τους αμερικανούς για να χρηματοδοτήσει τις προεδρικές στις 25 Μαΐου, χρωστάει μόνο στην Gazprom $2,7 δις και από τα συνολικά $17 δις που της έχουν τάξει, τα $5 δις θα πάνε για αποπληρωμή προηγούμενων δανείων του… ΔΝΤ!
Διαμελισμός τώρα.
Η αύξηση του μνημονιακού πακέτου για το Κίεβο πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η ανάγκη σε χρήματα για την χώρα αυξάνει μέρα με τη μέρα και όσο οι αυτονομιστές δημιουργούν αβεβαιότητα στα ανατολικά και νότια το οικονομικό κόστος για την δυτική Ουκρανία, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης, είναι ανυπολόγιστο.
Η κατάσταση μάλιστα πρέπει να θεωρείται μη αναστρέψιμη πλέον μετά τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στα ορυχεία του Ντανιέσκ που επιφέρουν τεράστιες ζημίες στα έσοδα. Οι ανθρακωρύχοι τάσσονται κατά της κυβέρνησης στο Κίεβο.
Το συντριπτικό πλήγμα όμως στο Κίεβο, και στον σιτοβολώνα της Ευρώπης στην δυτική Ουκρανία , επέφερε ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Ντμιτρο Φιρτας.
Όπως αναφέρει η Kyivpost, ο Φιρτας κλείνει «προσωρινώς» και για λόγους ασφαλείας δυο μεγάλα του εργοστάσια παρασκευής χημικών στα ανατολικά της χώρας, εκεί δηλαδή που διεξάγει η CIA την «αντιτρομοκρατική» της εκστρατεία…
Το 2013, «τα εργοστάσια παρήγαγαν 1,5 εκ. τόνους αμμωνίας, βασικό συνθετικό στα λιπάσματα αζώτου, ή το 44% του συνόλου της εθνικής παραγωγής. Οι εξαγωγές χημικών έχουν αξία $4,3 δις ετησίως και συνιστούν το 6,8% των εξαγωγών».
Για να καταλάβει κανείς γιατί ο ολιγάρχης Φιρτας αποφάσισε να εκτελέσει εν ψυχρώ την χρεοκοπημένη ουκρανική κυβέρνηση και να προλειάνει το έδαφος της αυτονόμησης, αρκεί να ξέρει το εξής απλό.
Στα πλαίσια των αμερικανικών κυρώσεων και της στοχοποίησης φιλορώσων ολιγαρχών ώστε να σπάσει η κλίκα Γιανουκόβιτς, το FBI έδωσε εντολή στους αυστριακούς να συλλάβουν τον Φιρτας ο οποίος ελέγχει την βιομηχανική αυτοκρατορία του από Αυστρία. Οι κατηγορίες αφορούσαν δήθεν σε δωροδοκία του Φιρτας κάπου στην… Ινδία.
Ο Φιρτας συνελήφθη και απελευθερώθηκε με εγγύηση στο αστρονομικό ποσό των… $170 εκατομμυρίων! Την εγγύηση κατέβαλε ρώσος φίλος του Φιρτας σε… μετρητά (!) σύμφωνα με τους New York Times.
Λίγα 24ωρα αργότερα, και αφού ο Φιρτας σε άλλη επίδειξη δύναμης και χλεύης προς τους Αμερικανούς οργάνωσε συνάντηση ανάμεσα στον άνθρωπο των γερμανών Κλιτσκο και τον άνθρωπο των αμερικανών και προεδρικό υποψήφιο της Ουκρανίας Ποροσενκο, ανακοίνωσε το κλείσιμο των εργοστασίων του…
Κίνηση που επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην χρεοκοπημένη κυβέρνηση του Κιέβου εφόσον πλήττει και τον ουκρανικό σιτοβολώνα αφού μειώνει το λίπασμα και τις ουκρανικές εξαγωγές.
Γιατί όλα αυτά οδηγούν τον χειμώνα σε διαμελισμό; Ο διαμελισμός είναι από τώρα υπαρκτός ντε φάκτο και λόγω των προαναφερθέντων δεδομένων μάλλον μη αναστρέψιμος.
Το χειμώνα όμως ξεκινούν τα αποτελέσματα των απαιτήσεων του ΔΝΤ για τα τουλάχιστον $17 δις που θα δώσει στο Κίεβο, δηλαδή αύξηση τουλάχιστον 50% στην θέρμανση, αύξηση ΦΠΑ και πάγωμα μισθών και συντάξεων.
Εάν στο ενδιάμεσο τα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας έχουν ψηφίσει και τυπική αυτονόμηση, δεν θα βαρύνονται ούτε από το ουκρανικό χρέος ούτε θα ισχύουν προφανώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ στις περιοχές αυτές.
Η Ρωσία σε αυτήν την περίπτωση θα έχει το ελεύθερο να προσφέρει ό,τι και στον Γιανουκόβιτς, οικονομική βοήθεια, δουλειά για τα τοπικά εργοστάσια και φυσικά φθηνή ενέργεια χωρίς τους όρους του ΔΝΤ.
Πηγή: left.gr
Η Ουκρανια αποτελει ενα "κολεκτερ" αγωγων φυσικου αεριου.Διανεμει σε ολη την Ευρωπη αρα και στην...Γερμανια.Αν η Κριμαια δεν επεφτε στα χερια των Ρωσων αλλα αντιθετα επεφτε ολοκληρη η Ουκρανια στα χερια των Ευρωπαιων-Γερμανων-ΔΝΤ ,η Γερμανια θα ειχε κανει το κολπο-γκροσο που χρονια σχεδιαζε.Ποιο ειναι αυτο.Η συνδεση της Κριμαιας με την πηγη φυσικου αεριου της Γεωργιας και Αζερμπαιτζαν μεσω την Μ.θαλασσας.Ενας αγωγος 600-700χλμ μονο.Αεριο λοιπον απο Καυκασο-Κριμαια-Ευρωπη και η Γερμανια δεν εχει αναγκη το φυσικο αεριο της Ρωσιας.Αφου η Κριμαια επεσε στα χερια των Ρωσων το υπουλο,υποχθονιο σχεδιο των αχαριστων Γερμανων πηγε περιπατο αδερφε.Αστους τωρα να χτυπιουνται.Γιατι αχαριστοι;Διοτι αγοραζουν φ.αεριο απο τους Ρωσσους στην καλυτερη απο ολους τους υπολοιπους.Αν κανει καμια κινηση ο Βλαδιμηρος και τους αλλαξει την τιμη τοτε θα δεις τι σημαινει οικονομικη καταστροφη για τους Γερμανοναζι.Ειναι τεραστια η ζητηση φ.αεριου της Γερμανικης βιομηχανιας.Βαλε χαρτι και μολυβι και υπολογισε.Θα σοκαριστεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://eamb-ydrohoos.blogspot.gr/2014/03/krisi-stin-oukrania.html?m=1
ΑπάντησηΔιαγραφή" Από τη στιγμή που το φυσικό αέριο τού Καυκάσου μπει στην Ουκρανία, μπορεί να φτάσει φτηνό - και άρα ανταγωνιστικό - άμεσα στη Γερμανία. Το όλο πρόβλημα είναι να μπει στο δίκτυο της Ουκρανίας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν άπειρες επιλογές να φτάσει το αέριο στη Γερμανία και άρα χωρίς να υπάρχει πιθανότητα "εκβιασμού" της ...Μπορεί να φτάσει απευθείας μέσω της Πολωνίας, η οποία ελέγχεται πλήρως από τους Γερμανούς ...Μπορεί να φτάσει με συνδυασμούς κρατών. Μπορεί να φτάσει μέσω Πολωνίας-Τσεχίας, παρακάμπτοντας τη Σλοβακία. Μπορεί να φτάσει μέσω Σλοβακίας και Τσεχίας, παρακάμπτοντας την Πολωνία ...Μπορεί να φτάσει Μέσω Σλοβακίας στη γερμανική Αυστρία, παρακάμπτοντας Πολωνία και Τσεχία. Από τη στιγμή δηλαδή που το αέριο έχει φτάσει στην Ουκρανία, η Γερμανία δεν έχει κανένα πρόβλημα. Κανένας δεν μπορεί να την "εκβιάσει" ή να την πιέσει για τη συμπεριφορά της ...Κανένας ...Είτε παραγωγός είτε ενδιάμεσος "κουβαλητής".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτάσει το αέριο στην Ουκρανία, έχει μπει πλέον το αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μέσα από δίκτυα τα οποία προϋπάρχουν και συντηρούνται ήδη από τους λαούς τούς οποίους αφορούν ...Δίκτυα, τα οποία δεν θα αναγκάσουν τη Γερμανία - ή κανέναν άλλον - να σκάψει ούτε ένα μέτρο γης. Πώς όμως μπορεί να φτάσει εύκολα και φτηνά το αέριο του Καυκάσου στην Ουκρανία; Με έναν υποθαλάσσιο αγωγό, ο οποίος να συνδέει το Σοχούμι της Γεωργίας με τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας ...Έναν αγωγό με το μισό - στην κυριολεξία - μήκος από τον Nord Stream. Όταν θεωρείται στρατηγικό "όπλο" ένας πανάκριβος Nord Stream των 1222 χιλιομέτρων, που συνδέει τη Γερμανία και την Ευρώπη αποκλειστικά με ρωσικό αέριο, αντιλαμβανόμαστε πόσο στρατηγικό "όπλο" είναι ένας φτηνότερος αγωγός μισού μήκους, ο οποίος συνδέει τη Γερμανία και την Ευρώπη με όλους τους παραγωγούς του Καυκάσου και βέβαια το Ιράν ...Με όλους τους "απελπισμένους" και άφραγκους του αερίου ...Ένας αγωγός, ο οποίος έχει μόνον πλεονεκτήματα και κανένα μειονέκτημα. Στέλνεις ένα σκάφος πόντισης αγωγών όπως το Castoro Sei και μέσα σε λίγους μήνες "ενώνεις" το Σοχούμι με τη Σεβαστούπολη. "