Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Τιμώντας τα ματωμένα χώματα...



Μέχρι τις εκλογές υπήρξε μία έντονη κριτική στη συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα. Πολλοί σχολίασαν αρνητικά την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος και στο Βατικανό ενώ αρκετοί χλεύασαν την συμμετοχή του στα Θεοφάνια στον Πειραιά.
Τελικά όμως ο Τσίπρας τους διέψευσε αμέσως μετά τα αποτελέσματα. Πρώτα απ' όλα έδειξε σεβασμό στη θρησκεία ζητώντας την άδεια από τον αρχιεπίσκοπο να δώσει πολιτικό όρκο κάτι το οποίο ο Ιερώνυμος το δέχτηκε, δείχνοντας ανωτερότητα στα πιστεύω του νέου πρωθυπουργού. Ήταν τρομερή η εικόνα μιας ορκωμοσίας χωρίς ιερείς και γραβάτες.
Κι εκεί που αποφασίζουμε να γίνουμε αυστηροί απέναντι στην πολιτική της νέας κυβέρνησης, ο νέος πρωθυπουργός έκανε τη μεγάλη διαφορά από τους προκατόχους του, κερδίζοντας κι άλλο τις εντυπώσεις. Αναφέρομαι στην πρώτη του πολιτική κίνηση, για την οποία είμαι βέβαιος πως θα μείνει στην Ιστορία. Η επίσκεψή του στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ήταν άκρως συγκινητική αλλά είχε κι έναν συμβολισμό. Έναν συμβολισμό φανερό. Με την παρουσία του στον συγκεκριμένο ιστορικό χώρο, ο Αλέξης Τσίπρας τίμησε αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για μία ιδέα, αυτούς που σκοτώθηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας μας, αυτούς που δε πρόδωσαν ποτέ τα πιστεύω τους...
Και με την παρουσία του νέου πρωθυπουργού στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής θυμήθηκα τους παρακάτω στίχους του Γιάννη Ρίτσου:

Κάτω απ’ το χώμα μες στα σταυρωμένα χέρια τους 
κρατάνε τις καμπάνας το σχοινί, 
 προσμένουνε την ώρα, προσμένουν να σημάνουν την ανάσταση 
τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας 
δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει

Σώπα όπου να 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες! 

Ένας στίχος που ακουγόταν βροντερά τον Φλεβάρη του 2012 έξω από τη Βουλή. 
Να λοιπόν που ήρθε ανάποδα ο ντουνιάς.

15 σχόλια:

  1. Φόρος τιμής στους Ζωντανούς, πριν καταλήξουν κι αυτοί κάπου δίπλα - και μάλιστα εν καιρό ειρήνης... Ως συμβολισμός προς τιμήν του... Αλλά τα υπόλοιπα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, μην βιάζεστε... (Κοκκινοσκουφίτσα με μικρό καλάθι...!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Η κριτική απέναντι στη νέα κυβέρνηση οφείλουμε να είναι άκρως αυστηρή διότι πήρε την εξουσία με νέο δεδομένα και με επίγνωση της πραγματικότητας. Επίσης είναι βέβαιο πως τυχόν αλλαγή πλεύσης θα φέρει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δυσαρέσκειας και παράλληλα την άνοδο της άκρας δεξιάς. Οπότε είναι αναγκαίο για τον Τσίπρα και το επιτελείο του να ακολουθήσει την γραμμή που χάραξε πριν τις εκλογές. Όμως εδώ θα είμαστε και θα τα συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://laikhexousia.blogspot.gr/2015/01/blog-post_27.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Λεωνίδα το αγώνας που δόθηκε στην Κατοχή δεν είναι κληρονομιά μόνο του ΚΚΕ. Ας μην κοιτάμε με παρωπίδες το παρελθόν. Η κοινωνία έχει την ανάγκη ενός ΚΚΕ αλλά ενός ανανεωμένου ΚΚΕ. Το κόμμα του Περισσού οφείλει να ξεφύγει από κάποιες αγκυλώσεις και η Νέα Αριστερά οφείλει να δει με περισσότερη ωριμότητα το παρόν και το μέλλον. Με εκτίμηση Γ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσυ κ.Γιωργο μας ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ,πως θα το ερμηνευες ,ΠΩΣ ΘΑ ΣΟΥ ΦΑΙΝΟΤΑΝ αν ο Σαμαρας ...το 12 πηγαινε και προσκυνουσε στον τοπο θυσιας 200 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα μη συγκρίνουμε τώρα τον Σαμαρά με τον Τσίπρα. Μη πέφτουμε σε τόσο λάθος συγκρίσεις διότι έτσι χάνουμε την ουσία. Ωστόσο δε κατάλαβα αν συμφωνείτε ή αν διαφωνείτε με την άποψη που σας ανέφερα πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Καραμανλης πήγε στον Αι Στράτη πως σου φάνηκε; Και καλά θα έκανε και ο Σαμαράς αν πήγαινε να κατεθέσει στεφάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι θυσίες του λαού μας δεν ανήκουν σε κόμματα αλλά στην Ελλάδα ολόκληρη και να σταματήσει αυτή η προσπάθεια ιδιοποίσης γεγονότων από το ΚΚΕ που ανήκουν σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό..

    Α.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγνωμη βρε λεωνιδα συγκρινεις εναν νεο ανθρωπο, αριστερο, με τον σαμαρά? Μην μου πεσουν τα μαλλια, οσα εχω ακομα. Τα θες που τα λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το σκοπευτηριο το ανακαινισε ο καραμανλης και ειχε παει στα εγκαινια με τον παπουλια!!! πως σου φανηκε τοτε λεωνιδα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. απο χθες το λεω αλλα δεν θελετε να ακουσετε συριζοπουλα! τους νεκρους τους τιμας με τους αγωνες σου ! οταν αυτοι εφυγαν για μια ελευθερη ελλαδα και καποιος δεχεται οτι ο λαος δεν μπορει να ζησει χωρις αφεντικα και λεει ...ΑΝΗΚΟΥΜΕ ..δεν τους τιμαει.....τους προσβαλει !!!!!!!!!!
    και αποτους 200 της καισαριανης η 196 ηταν μελη του κκε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τότε δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ σου γνωστοποιώ πως έιμαστε περισσότερι προερχομενοι από το ΚΚΕ από όσους έχει το ΚΚΕ σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη! Άλλο αντικομμουνισμός και χολή κατά του ΚΚΕ και της ιστορίας του και άλλο σκληρή κριτική της όποιας ηγεσίας του και των πολιτικών επιλογών της. Όταν οι κομμουνιστές χαρακτήριζαν π.χ. τον Χρουστσώφ ρεβιζιονιστή και τον χρουστσωφισμό κατάντημα ή τον Φαράκο οπορτούνα, έκαναν άραγε αντικομμουνισμό; Ας σταματήσουν λοιπόν μερικοί εδώ μέσα τον λεκτικό τους τραμπουκισμό των απειλών και τον ύβρεων, την ιδιοποίηση - σφετερισμό των νεκρών αγωνιστών με την αποκλειστική χρέωσή τους στις επιλογές της σημερινής ηγεσίας. Νεκρούς αγωνιστές είχαν και οι υπερασπιστές της σημερινής πολιτικής γραμμής και οι αντιμαχόμενοί της.
    Τώρα είναι η ώρα των πολιτικών επιχειρημάτων και όχι των κραυγών και των προσωπικών χαρακτηρισμών. Βρίσκονται αρκετοί εδώ μέσα που έχουν πιάσει στασίδι βρίζοντας και απειλώντας, χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν καν μία πολιτική πρόταση. Ευτυχώς όμως, παρά την διαφωνία μας για τη σημερινή τους στάση, είναι και αρκετοί με καταρτισμένη άποψη, με θέσεις και απόψεις που πλουτίζουν τις μέχρι τώρα γνώσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τωρα αν καποιος εχει να πει κατι σε αυτα που λεω να κανουμε κουβεντα ....... τα ειμουνα και περασα απο το κκε ...και η αναδρομες στον χουρτσωφ δεν λενε τιποτα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή