Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Κομπάνι: Ένας χρόνος ελευθερίας και αυτοδιάθεσης



του Πέτρου Κατσάκου

Το Κομπάνι συμπλήρωσε έναν χρόνο ελευθερίας και Δημοκρατίας. Το πείραμα που πριν από μερικά χρόνια γεννήθηκε στη Ροζάβα της Συρίας παραμένει ζωντανό και ελπιδοφόρο.
Από το πρωί της 26ης Ιανουαρίου του 2015, τα χαρμόσυνα νέα από το Κομπάνι της Συρίας έκαναν τον γύρο του κόσμου. Το Κομπάνι κέρδιζε την ελευθερία του έπειτα από 134 ημέρες σκληρών μαχών. Οι μαύρες σημαίες του ISIS, που μέχρι εκείνη την ημέρα πολιορκούσαν τη μαρτυρική όσο και ηρωική πόλη των Κούρδων της Συρίας, δεν ανέμιζαν πια στους λόφους γύρω από το Κομπάνι. Οι μαχητές και μαχήτριες του στρατού των YPG - YPJ όχι μόνο άντεξαν τη σκληρή πολιορκία, αλλά πριν από έναν χρόνο ακριβώς κατάφεραν να απελευθερώσουν και την τελευταία σπιθαμή εδάφους τους από τους ισλαμοφασίστες.
Η απόφαση των Κούρδων μαχητών να αντισταθούν και να υπερασπιστούν το Κομπανί με βασικό τους όπλο την αυτοθυσία των υπερασπιστών του και τη βαθιά τους αγάπη στις αξίες της ισότητας και της Δημοκρατίας προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που παρέσυρε και χιλιάδες Έλληνες. Οι μάχες στο Κομπάνι από τον Σεπτέμβριο του 2014 στοίχισαν τη ζωή περίπου 1.600 ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο -1.075 τζιχαντιστών, 459 Κούρδων πολεμιστών και 32 αμάχων-, ενώ προκάλεσαν πρωτοφανές κύμα προσφυγιάς τουλάχιστον 400.000 Κούρδων της Συρίας προς την Τουρκία.
Το μήνυμα της νίκης έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους της γειτονικής Τουρκίας, όχι μόνο στις ανατολικές επαρχίες, αλλά σε όλη τη χώρα. Μόνο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού έκανε ό,τι μπορούσε να μείνει η πόλη αβοήθητη μέχρι να πέσει στα χέρια του ISIS, εξέφρασε τη έντονη δυσαρέσκειά του από αυτή την εξέλιξη, φοβούμενος κυρίως τη δημιουργία ενός δεύτερου αυτόνομου Κουρδιστάν, αυτή τη φορά στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας. Οι Κούρδοι που βγήκαν να πανηγυρίσουν την απελευθέρωση του Κομπάνι δέχτηκαν επιθέσεις με κανόνια νερού και βροχή δακρυγόνων που έριξαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Για τον “σουλτάνο” Ερντογάν η ήττα του ISIS δίπλα στα σύνορά του με τη Συρία ήταν μια δυσάρεστη και ενοχλητική εξέλιξη. Η Meryem Kobanê, διοικήτρια των YPJ, δήλωνε για τη νίκη των υπερασπιστών του Κομπάνι:
«Είπαμε πως το Κομπάνι θα είναι η κόλαση του ISIS. Τώρα πρέπει να το ανακοινώσουμε και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι συμμορίες του ISIS συντρίφθηκαν και αποκρούστηκαν σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σπίτι του Κομπάνι. Εμείς, μετά την κατάληψη του λόφου, ολοκληρώσαμε τις επιχειρήσεις μας μέσα σε τρεις ώρες. Το Κομπάνι τώρα είναι εντελώς ελεύθερο. Και εμείς υποσχόμαστε πως θα υπερασπιστούμε τα αυτόνομα καντόνια της Ροζάβα μέχρι τέλους απέναντι σε καθετί που θα προσπαθήσει να καταστρέψει τους αγώνες και τις κατακτήσεις μας. Εμείς εκδικηθήκαμε για το αίμα των συντρόφων μας και των συντροφισσών μας και χαιρετίζουμε μέσα από το ελεύθερο πια Κομπάνι όλους τους λαούς που υποστήριξαν τον αγώνα μας και πολέμησαν ώμο με ώμο μαζί μας για την απελευθέρωση. Μακάρι η νίκη μας να είναι ένα δώρο στους λαούς του κόσμου. Τώρα συνεχίζουμε μέχρι να απελευθερώσουμε όλα τα χωριά όπου συνεχίζουν να υπάρχουν οι συμμορίες τους».
Το Κομπάνι συμπλήρωσε έναν χρόνο ελευθερίας και Δημοκρατίας. Το πείραμα που πριν από μερικά χρόνια γεννήθηκε στη Ροζάβα της Συρίας παραμένει ζωντανό και ελπιδοφόρο όχι μόνο για τους άντρες και τις γυναίκες που το βιώνουν μέσα σε μια πόλη που αγωνίζεται να ξαναγεννηθεί μέσα από τα συντρίμμια της αλλά και στις συνειδήσεις ενός κόσμου που πιστεύει σε ένα μέλλον ριζοσπαστικό και αυτοδιάθετο.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου