της Ανθής Παζιάνου
Εκατό φωτογραφίες τεσσάρων φωτογραφικών ομάδων δύο χωρών εκτίθενται σε τέσσερις πόλεις υπό τον τίτλο «Φως γειτονικό... Komsunun Isigi». Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης (ΦΕΜ), η Φωτογραφική Ομάδα Σμύρνης (IFOD), η Φωτογραφική Λέσχη Χίου (CPC) και η Φωτογραφική Ομάδα της Περγάμου (BEAFSAD) εκθέτουν στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης από το ερχόμενο Σάββατο, 20 Αυγούστου. Ελλάδα και Τουρκία, Μυτιλήνη, Χίος, Πέργαμος και Σμύρνη, ένωσαν τους φωτογράφους τους και ήδη βρήκαν ανταπόκριση τον περασμένο Μάιο στην Πέργαμο, όπου πρωτοδιοργανώθηκε η έκθεση, αλλά και στις αρχές του περασμένου Ιουλίου όταν παρουσιάστηκε στη Χίο. Επόμενος σταθμός μετά τη Μυτιλήνη είναι η Σμύρνη, στις 8 Σεπτεμβρίου 2016.
Με μέσο τη φωτογραφία οι τέσσερις φωτογραφικές ομάδες έστησαν μια κοινή έκθεση εκατό φωτογραφιών, μετουσιώνοντας την παραδοχή ότι η τέχνη είναι όχημα που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, πολύ περισσότερο μεταξύ των γειτονικών λαών που μοιράζονται τον ίδιο ουρανό, το ίδιο φως. Με τη γείτονα χώρα η ΦΕΜ συνεργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια. «Πιστεύουμε ότι η φωτογραφία είναι εκείνο το είδος της τέχνης που μπορεί να ενώνει τους λαούς και βέβαια προωθούμε την καλή γειτονία», λέει ο πρόεδρος της ΦΕΜ, Στρατής Τσουλέλλης, στην «Κ», εξηγώντας ότι μέχρι πρότινος το τοπικό σωματείο συνεργαζόταν με άλλο ένα κάθε φορά.
Με έμπνευση και φόντο το φυσικό τοπίο και «τον άνθρωπο της ευρύτερης γειτονιάς μας, σαν να πρόκειται για κατάθεση βιωμένης μνήμης, μέσα απ’ την ιδιαίτερη οπτική του φωτογραφικού βλέμματος, με συνθέσεις άλλες να βασίζονται σε πλάνα του πραγματικού και άλλες να επιδιώκουν τη σύλληψη και έκθεση του υπερβατικού, με τεχνοτροπία ελεύθερη και προσέγγιση του γνώριμου, άλλοτε σύγχρονη κι άλλοτε παραδοσιακή, με εναποθέσεις δυναμικές στο χαρτί των χρωμάτων, σκιών, τόνων, ιριδισμών και αντανακλάσεων του ιδιαίτερου φωτός που απολαμβάνουμε ως ευνοούμενοι του κόσμου, αυτού της αρμονίας, της ισορροπίας και του μέτρου, που λατρεύεται απ’ την αρχαιότητα, που δεν εξημερώνεται εύκολα, που αφυπνίζει τις αισθήσεις», συμπράττουν τα τέσσερα σωματεία από τις τέσσερις πόλεις. Ενας μικρός «διαγωνισμός» προηγήθηκε μεταξύ των τεσσάρων σωματείων για να επιλέξουν τις καλύτερες φωτογραφίες τους.
Και βέβαια η ΦΕΜ δεν ταξιδεύει μόνο στις προαναφερθείσες πόλεις. Τα έργα των μελών της που αφορούν την προσφυγική κρίση, όπως απαθανατίστηκαν στις ακτές της Λέσβου από τον φακό τους, εκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έως τις 30 Οκτωβρίου 2016, μαζί με αυτά του Κινέζου ακτιβιστή Αϊ Ουέι Ουέι, καθώς και στην Κύπρο. «Με τον φακό να μιλάει, αδιάψευστος καταγραφέας της σκληρής αλήθειας, με την αμεσότητα των συναισθημάτων της φωτογραφικής εικόνας, που συντροφεύει τη βάρκα που παλεύει στα κύματα, τους ανθρώπους που φιλούν με λυγμούς τη στεριά, που ικετεύουν τον Θεό, που ευγνωμονούν γιατί πέρασαν τη δοκιμασία», κατόπιν πρόσκλησης, το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, μέρος της έκθεσης της ΦΕΜ για το προσφυγικό θα εκτεθεί στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από το 1980
Πολλά τα βήματα για τη ΦΕΜ που ιδρύθηκε το 1980 και με μέλη της ανθρώπους διαφόρων επαγγελμάτων, με κοινό μεταξύ τους την αγάπη για ερασιτεχνική προσφορά μέσω της τέχνης της φωτογραφίας. Η ετήσια δράση της περιλαμβάνει μαθήματα, σεμινάρια, προβολές, διαλέξεις, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, φωτογραφικές εξορμήσεις και άλλες εκδηλώσεις. Το νέο «σπίτι» της Φωτογραφικής Εταιρείας –παλιά οθωμανική οικία που ανακαινίστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου– εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2015, στο Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου