της Μαργαρίτας Βεργιολά
Αντιφατικά μηνύματα για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου, με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, στέλνουν στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν περιφερειακοί «παίκτες» και η Δύση, εν μέσω αντικρουόμενων συμφερόντων στην ευρύτερη –και γεωπολιτικά ρευστή– περιοχή.
Μετά λοιπόν την αυστηρή... παραίνεση της Ουάσιγκτον προς το σύμμαχο Ερμπίλ για αναβολή της όλης διαδικασίας και τη διαμετρικά αντίθετη δημόσια στήριξη του Ισραήλ «στις νόμιμες προσπάθειες του κουρδικού λαού να αποκτήσει το δικό του κράτος», τον λόγο (ξανα)πήρε χθες η Αγκυρα, χαρακτηρίζοντας το κουρδικό δημοψήφισμα «ιστορικό λάθος».
«Η επιμονή να οργανώσουν αυτό το δημοψήφισμα παρ’ όλες τις φιλικές συμβουλές θα έχει τίμημα», προειδοποίησε ανοιχτά το τουρκικό ΥΠΕΞ, απηχώντας τους φόβους της Αγκυρας για «ντόμινο» αυτονομίας στις (κουρδικού πληθυσμού) νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας. Προς επίρρωση δε της απειλής, ήλθαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ. «Το δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ πρέπει να ματαιωθεί», διεμήνυσε, «αλλιώς θα έχει κόστος».
Αποπομπή του κυβερνήτη
Σε μια σπάνια μάλιστα σύμπλευση με τη Βαγδάτη –με την οποία έχει πολλάκις βρεθεί σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης, με αφορμή την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη βάση Μπασίκα, κοντά στη Μοσούλη– η Αγκυρα χαιρέτισε την απόφαση του ιρακινού Κοινοβουλίου να κηρύξει, από την Τρίτη, το κουρδικό δημοψήφισμα «αντισυνταγματικό» και «επικίνδυνο για την ενότητα του Ιράκ».
Προχωρώντας χθες ένα βήμα παραπέρα, το Κοινοβούλιο στη Βαγδάτη ενέκρινε την αποπομπή του κυβερνήτη του Κιρκούκ, Νετζμεντίν Καρίμ – κατόπιν διαβούλευσης, όπως ανακοινώθηκε, με τον Ιρακινό πρωθυπουργό και παρά το μποϊκοτάζ της συνεδρίασης από τους Κούρδους βουλευτές.
Αιτία αποτέλεσε η απόφαση του Καρίμ να επιτρέψει τη διεξαγωγή του κουρδικού δημοψηφίσματος και στην πετρελαιοπαραγωγό και εθνοτικά μεικτού χαρακτήρα περιοχή του, η οποία βρίσκεται εκτός ορίων του Β. Ιράκ, αλλά από το 2014 τελεί –όπως και άλλες «αμφισβητούμενες» περιοχές, που υπάγονται στη Βαγδάτη– υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, μετά την εκδίωξη των εξτρεμιστών του «Ισλαμικού κράτους».
Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ότι η απόφαση αυτή θα γυρνούσε μπούμερανγκ στην ιρακινή κυβέρνηση, ο κυβερνήτης του Κιρκούκ τη χαρακτήρισε «άκυρη» και «άνευ σημασίας για το Κιρκούκ». «Είναι ένας εκλεγμένος κυβερνήτης του συμβουλίου του Κιρκούκ», σχολίασε από την πλευρά του ο Χοσιάρ Ζεμπάρι, στενός σύμβουλος του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί. «Κι αυτό είναι το μοναδικό Σώμα που μπορεί να τον απομακρύνει» συμπλήρωσε, αμφισβητώντας ανοιχτά τη δικαιοδοσία του Κοινοβουλίου του Ιράκ.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου