Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ξεθάβοντας φαντάσματα



Το περασμένο σαββατοκύριακο η Γερμανία βυθίστηκε στη δίνη της πρώτης της πολιτικής κρίσης μετά την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τις ίδιες μέρες που ναυαγούσαν οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων για την δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, κάποιοι εργάτες ξέθαψαν μία τεράστια μεταλλική σβάστικα που βρισκόταν κάτω από ένα γήπεδο ερασιτεχνικής ομάδας του Αμβούργου. Δεν είναι τυχαίο πως τα δύο αυτά γεγονότα συνέπεσαν στην ίδια χρονική στιγμή.
Σ’ όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης γνωρίζαμε πως η Γερμανία θα ήταν η τελευταία χώρα που θα έμπαινε στο χορό. Για να μη συμβεί αυτό χρησιμοποιούσε κάποια στεγανά. Στο οικονομικό σκέλος, με πρόσφατες δηλώσεις του Ντάισενμπλουμ, οι τράπεζες (κυρίως οι γερμανικές) σώθηκαν με την κακή διαχείριση των εσόδων από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους ενώ στο πολιτικό κομμάτι η γερμανίδα καγκελάριος εκφραζόταν ακροδεξιά μέσω των χωρών του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και με νέο μέλος την Αυστρία), μόνο που αυτό τελικά δεν άρεσε και τόσο στους Γερμανούς. Οι σαθρές ισορροπίες που είχαν στηθεί όλα αυτά τα χρόνια από το Βερολίνο άρχισαν να τραντάζονται μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών (κι ας πανηγύριζαν οι νεοφιλελεύθεροι για σαρωτική νίκη της Μέρκελ) και γκρεμίστηκαν μετά την αποτυχία συνεννόησης των κομμάτων.
Αυτή τη στιγμή η Γερμανία έχει δυο επιλογές, τη δημιουργία μιας κυβέρνησης μειοψηφίας ή την κήρυξη πρόωρων εκλογών. Μόνο που κι οι δυο επιλογές κρύβουν σοβαρούς κινδύνους.
Σε περίπτωση που αποφασιστεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας μεταξύ CDU/SSU και Πρασίνων, τότε θα επανέλθουν στην επιφάνεια μνήμες από την αρρωστημένη δημοκρατία της Βαϊμάρης (διότι η Γερμανία δεν είναι Σουηδία ή Δανία). Από την άλλη όμως, αν τελικά οι Γερμανοί οδηγηθούν ξανά στις κάλπες, τότε τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ όσο κι οι Φιλελεύθεροι θα χρησιμοποιήσουν μία πιο ακροδεξιά ρητορική για να τραβήξουν ψήφους από το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για την Γερμανία”. Και δυστυχώς αυτήν την ρητορική θα αναγκαστούν να την εφαρμόσουν μετά.
Όλα τα σενάρια είναι πιθανά αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως το κεφάλαιο Μέρκελ τελείωσε κι η ακροδεξιά εδραιώνεται πλέον και στην Γερμανία.
Κλείνοντας θα θελα να αναφέρω πως η μεγάλη μεταλλική σβάστικα ήταν θαμμένη μόνο σαράντα εκατοστά κάτω από το χλοοτάπητα του γηπέδου. Κι ο νοών νοείτω.

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου