Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να αντιδράσει σθεναρά ο Ο.Η.Ε. στο βάρβαρο αποκλεισμό της Υεμένης από το σκοταδιστικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Η αντίδραση αυτή συνέπεσε στην απόφαση του ευρωκοινοβουλίου να καταθέσει σήμερα πρόταση στο αν θα εφαρμοστεί εμπάργκο όπλων από τις ευρωπαϊκές χώρες προς τους Άραβες (κάτι το οποίο πιθανότατα θα μπλοκάρουν η Βρετανία κι η Γαλλία λόγω οικονομικών συμφερόντων) ενώ στη χώρα μας έγινε ευρύτερα γνωστός αυτός ο βρώμικος πόλεμος μετά την πρόσφατη κοινοβουλευτική κόντρα στο κατά πόσο γίνεται σε νόμιμα πλαίσια η πώληση βλημάτων στους Άραβες . Στο ότι πεθαίνουν παιδιά δεν ένοιαξε κανέναν ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αντιπολίτευση.
Όλα αυτά τα χρόνια όμως κανείς δεν έστρεψε την προσοχή του στη μαρτυρική Υεμένη ούτε αναρωτήθηκε για τους λόγους που αυτή τη στιγμή συντελείται ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου των τελευταίων δεκαετιών. Τρία χρόνια σιωπής, χωρίς κυρώσεις ή έστω ένα «Φτάνει πια!» στα πολεμικά εγκλήματα των Αράβων. Αντιθέτως, η Δύση εξακολουθεί να δείχνει μία ελεεινή συμπάθεια στους Άραβες, με τελευταίο επισκέπτη της Ριάντ να είναι το ίνδαλμα των απανταχού νεοφιλελευθέρων, Εμανουέλ Μακρόν.
Τη στιγμή λοιπόν που η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει την καθυστερημένη και κάλπικη δυσφορία της απέναντι στα εγκλήματα πολέμου των Αράβων, στην Υεμένη εφτά εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα όρια του λιμού με εκατό τριάντα παιδιά να πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα και τις ασθένειες. Στην πρώτη αντίδραση του ΟΗΕ, η Ριάντ απάντησε ανατινάζοντας το μοναδικό αεροδρόμιο της Υεμένης, το οποίο ήταν κι ο μοναδικός δίαυλος σωτηρίας των πολιορκημένων αυτής της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο. Κι όλα αυτά επειδή οι Άραβες αποφάσισαν να εξολοθρεύσουν τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούτι και να διακόψουν την ιρανο-σιιτική επιρροή της Υεμένης, καταδικάζοντας σε αργό και βασανιστικό θάνατο εικοσιοκτώ εκατομμύρια ανθρώπους.
Σχετικά μ’ αυτόν τον πόλεμο και στο κατά πόσο ευθυνόμαστε κι εμείς για το έγκλημα που συντελείται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Ελλάδα θα συμμορφωθεί ανάλογα με την απόφαση που θα πάρει η Ε.Ε. σχετικά με το εμπάργκο της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία. Μόνο βάρβαρη μπορώ να θεωρήσω τη συγκεκριμένη δήλωση, έχοντας στην πίσω άκρη του μυαλού μου ένα δείγμα των φρικαλεοτήτων που διαπράττονται μέχρι σήμερα στην Υεμένη.
Όσο αφορά την απάντηση στο ερώτημα, ποιος κέρδισε τι εντυπώσεις στην κοινοβουλευτική κόντρα της Δευτέρας, είναι ο σκοταδισμός.
Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου