Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ρατσιστικό πογκρόμ ακροδεξιών στο Κέμνιτς της Σαξονίας




του Γιώργου Τσιάρα

Μεγάλη όσο και δικαιολογημένη ανησυχία προκαλεί στη Γερμανία το ρατσιστικό «πογκρόμ» με τη συμμετοχή εκατοντάδων ακροδεξιών, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην ανατολική πόλη Κέμνιτς, στη Σαξονία - ένα από τα «οχυρά» του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, του AfD, που στις περσινές εκλογές πήρε εκεί σχεδόν το 25% των ψήφων.
Ολα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν σε καυγά με μετανάστες -που ξεκίνησε για άγνωστη ακόμα αιτία- σκοτώθηκε ένας 35χρονος Γερμανός και ακόμη δύο τραυματίστηκαν σοβαρά. Αν και οι Αρχές συνέλαβαν γρήγορα δύο νεαρούς πρόσφυγες -έναν 23χρονο Σύρο και έναν 22χρονο Ιρακινό- ως ύποπτους για το φονικό, περίπου χίλιοι ακροδεξιοί (οι περισσότεροι γνωστοί χούλιγκαν – μέλη συνδέσμου της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας) βγήκαν το βράδυ της Κυριακής στους δρόμους με προφανή σκοπό να τρομοκρατήσουν και να διώξουν από την πόλη μετανάστες και αλληλέγγυους. 
Βίντεο που δείχνουν νεοναζί με ξυρισμένα κρανία να κυνηγούν περαστικούς αραβικής καταγωγής στο κέντρο της πόλης και να φωνάζουν συνθήματα κατά των ξένων (όπως το χιτλερικής έμπνευσης «Εμείς είμαστε ο Λαός!») κυκλοφόρησαν αμέσως στο διαδίκτυο, θυμίζοντας άλλες εποχές. 
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές εκτόξευαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, που σε γενικές γραμμές αδράνησαν και απέφυγαν να επέμβουν δυναμικά, όπως κάνουν σε αντίστοιχες πορείες αριστερών: όπως αποδείχτηκε άλλωστε και πριν από δύο εβδομάδες, κατά την επεισοδιακή επίσκεψη της Μέρκελ στη Δρέσδη, αρκετά μέλη της αστυνομίας συμμετέχουν (εκτός υπηρεσίας) σε ξενοφοβικές διαδηλώσεις του AfD, αλλά και της ακόμη πιο μισαλλόδοξης αντι-ισλαμικής οργάνωσης Pegida.
Σε κάθε περίπτωση, το Βερολίνο έστειλε ήδη αστυνομικές ενισχύσεις στην πόλη, καθώς τόσο το Pegida όσο και το AfD είχαν καλέσει ξανά τους υποστηρικτές τους να συγκεντρωθούν χτες το βράδυ κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο 35χρονος, ενώ αριστερές και φιλομεταναστευτικές οργανώσεις ετοίμαζαν τις δικές τους αντιρατσιστικές αντι-διαδηλώσεις.
Το Βερολίνο δεν κρύβει την ανησυχία του, εν όψει και των επικείμενων τοπικών εκλογών στις 14/10 στη Βαυαρία, όπου τα γκάλοπ δείχνουν συνεχή ενίσχυση του AfD. Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι η Γερμανία «δεν θα ανεχθεί την αυτοδικία» των ακροδεξιών: ενέργειες σαν αυτές «δεν έχουν θέση στο κράτος δικαίου» υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.
«Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση, για όλους τους δημοκρατικά εκλεγμένους αξιωματούχους και, νομίζω, για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να πούμε με σαφήνεια ότι τέτοιες παράνομες οχλοκρατικές συναθροίσεις και τέτοιες συλλογικές διώξεις εναντίον ανθρώπων επειδή έχουν διαφορετική εμφάνιση από εμάς ή έρχονται από αλλού, απόπειρες να σπείρουν το μίσος και τον ρατσισμό στους δρόμους, δεν έχουν θέση στη χώρα μας και δεν πρόκειται να τις ανεχθούμε», πρόσθεσε.
Αλλά και η δήμαρχος του Κέμνιτς, Μπάρμπαρα Λούντβιχ, εξέφρασε την «αγανάκτησή» της: «Είναι πολύ σοβαρό όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο (...) και διατρέχουν όλη την πόλη απειλώντας άλλους ανθρώπους. Αυτοί που συγκεντρώθηκαν χωρίς άδεια ήθελαν να προκαλέσουν χάος και να σπείρουν τον τρόμο στους κατοίκους», σχολίασε η Λούντβιχ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η εν λόγω εργατούπολη, που με πληθυσμό 250.000 άτομα είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη Σαξονία μετά τη Λιψία και τη Δρέσδη, είχε μετονομαστεί στα χρόνια του «υπαρκτού σοσιαλισμού» σε «Καρλ Μάρξστατ» και εθεωρείτο πρότυπο βιομηχανικού σχεδιασμού: όμως μετά την επανένωση το 1990 επλήγη ιδιαίτερα από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, φαινόμενα που δυστυχώς «φουντώνουν» τα ήδη υπάρχοντα φασιστικά και ρατσιστικά υπόγεια ρεύματα.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου