Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Διχασμένη όσο ποτέ η Ιταλία για το προσφυγικό




της Αθανασία Συγγελλάκη

Πολλά τα ερωτήματα και τα σχόλια σήμερα στην Ιταλία μετά την χθεσινή συνάντηση του γραμματέα της Λέγκας του Βορρά και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. Από την πλευρά του ο Β. Όρμπαν υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια στην Ευρώπη εξαρτάται από την επιτυχία της πολιτικής του ιταλού υπουργού Εσωτερικών».
Είναι σαφές ότι η Ιταλία μοιάζει όλο και περισσότερη με χώρα που είναι πολιτικά διχασμένη: από την μία χθες το απόγευμα στο Μιλάνο διαδήλωσαν πάνω από 15.000 άνθρωποι για να πουν «όχι» σε κάθε μορφή ρατσισμού.
«H νέα αντίσταση ξεκινά τώρα», ήταν ένα από τα κύρια συνθήματά τους με τη συμμετοχή συνδικάτων, καθολικών οργανώσεων, κινημάτων της αριστεράς και της πρώην προέδρου της βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι.

Δεν παίζει σπουδαίο ο πρωθυπουργός Κόντε

Από την άλλη πλευρά χθες αργά το βράδυ έφτασαν σε κέντρο φιλοξενίας εκατό περίπου πρόσφυγες από την Σικελία, οι οποίοι αποβιβάστηκαν μετά από αναμονή που έμοιαζε ατέλειωτη από το πλοίο Diciotti. Στο χωρίο Ρόκα Ντι Πάπα κοντά στην Ρώμη τους περίμεναν μέλη της νεοφασιστικής οργάνωσης Φόρτσα Νουόβα (Νέα Δύναμη) για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την άφιξή τους. Τελικά οι μετανάστες μπόρεσαν να μπουν στο καθολικό κέντρο φιλοξενίας με προοπτική, σε λίγες ημέρες θα μεταφερθούν σε άλλες περιοχές της χώρας. Και ένα μέρος των κατοίκων αμφισβήτησε ηχηρά τους νεοφασίστες καλωσορίζοντας τους μετανάστες και πρόσφυγες. Αλλά είναι σαφές ότι το γενικότερο κλίμα στην χώρα έχει αλλάξει.
Ο Ματέο Σαλβίνι υπόσχεται ότι θα σταματήσει την μετανάστευση από την βόρεια Αφρική και ζητά από όποια πλοία που μεταφέρουν τους «απελπισμένους της θάλασσας» να κάνουν όλα μεταβολή. Με τον τρόπο αυτό, βάζει στο περιθώριο κάθε άλλο πρόβλημα.
Πολύ δύσκολα στη φάση αυτή η Ιταλία θα καταφέρει να οργανώσει διεθνή διάσκεψη για το μεταναστευτικό τον Οκτώβριο, όπως είχε ανακοινωθεί στην αρχή του καλοκαιριού. Δεν φαίνεται να υπάρχει η αναγκαία γενικότερη συναίνεση. Και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που είχε την σχετική ιδέα, δεν παίζει σίγουρα πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου