Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

2. The Thin Ice



Momma loves her baby
And daddy loves you too.
And the sea may look warm to you babe
And the sky may look blue
But ooooh Baby
Ooooh baby blue
Oooooh babe.

If you should go skating
On the thin ice of modern life
Dragging behind you the silent reproach
Of a million tear-stained eyes
Don't be surprised when a crack in the ice
Appears under your feet.
You slip out of your depth and out of your mind
With your fear flowing out behind you
As you claw the thin ice.

Αμέσως επόμενη σκηνή της ταινίας είναι η στιγμή μετά τον πόλεμο. Πτώματα παντού. Πτώματα νέων, οι οποίοι χωρίς τη θέλησή τους θυσιάστηκαν για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα καλύτερο μέλλον για ποιόν;
Για τις χήρες;
Ή μήπως για τα ορφανά;
Ή για τους γονείς που χάσανε τα παιδιά τους από αυτόν τον πόλεμο.
Μήπως για τους ίδιους; Κι όμως. Όσοι επέζησαν κοιτάνε με βλέμμα τρομαγμένο τα πτώματα και τα ακρωτηριασμένα σώματα των συντρόφων τους και αναρωτιόνται αν άξιζε όλο αυτό.
Το τραγούδι ξεκινάει με μία κρυφή δόση ειρωνίας. Προβάλλοντας την τραγωδία του πολέμου ακούγονται οι στίχοι να παρουσιάζουν ένα ειδυλιακό σκηνικό όπου οι γονείς αγαπάνε τα παιδιά τους (...Momma loves her baby / And daddy loves you too...) αφήνοντάς τα να σκοτώνονται μακριά τους, ενώ το τοπίο είναι υπέροχο με την όμορφη θάλασσα και τον γαλάζιο ουρανό (...And the sea may look warm to you babe / And the sky may look blue...).
Όμως υπάρχει ένα αλλά...
Είναι πολύ πετυχημένος ο χαρακτηρισμός του σύγχρονου τρόπου ζωής παρομοιάζοντάς τον με ένα λεπτό στρώμα πάγου το οποίο είναι έτοιμο να σπάσει καθώς εσύ χορεύεις πάνω σ' αυτό (...If you should go skating / On the thin ice of modern life...), μία κοινωνία η οποία έχει χτιστεί από κατηγορίες που σέρνουν οι άνθρωποι πίσω τους και από βλέμματα γεμάτα δάκρυα από τα προβλήματα της καθημερινότητας (...Dragging behind you the silent reproach / Of a million tear-stained eyes...), κάνοντάς την τόσο εύθραυστη που δε θα εκπλήξει κανέναν η εμφάνιση μίας ρωγμής η οποία θα σε κάνει να χάσεις τη γη κάτω από τα πόδια σου (... Don't be surprised when a crack in the ice / Appears under your feet...). Ένα γλίστρημα στο πάγο μπορεί να μας βγάλει έξω από τα νερά μας και από τα σχέδια που έχουμε για τη ζωή μας κάνοντάς μας να λειτουργούμε υπό τη σκιά ενός φόβου που μας ακολουθεί (...You slip out of your depth and out of your mind / With your fear flowing out behind you...). Ο φόβος μη σπάσει ο πάγος από την πορεία που έχουμε χαράξει (...As you claw the thin ice...).

1 σχόλιο: