Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Οι Γερμανοί και η προτεσταντική νοοτροπία



Τα άγχη και οι ανησυχίες των Γερμανών για τα δάνεια και τα πακέτα σωτηρίας προς τους ευρωπαίους εταίρους απηχούν μια λουθηρανική νοοτροπία, ιδίως τώρα που τόσο η καγκελάριος όσο και ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας είναι πιστοί προτεστάντες.
«Οι Γερμανοί δεν μπορούν να ξεφύγουν από το λουθηρανικό παρελθόν τους» γράφει στην ιστοσελίδα του βρετανικού ΒΒC ο ρεπόρτερ και τηλεπαρουσιαστής Γκάβιν Εσλερ.
«Πριν από ακριβώς 500 χρόνια, ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές της Ευρώπης εξέφραζε ήδη ανησυχίες ότι άξια γερμανικά χρήματα πήγαιναν χαμένα, καθ' οδόν προς την Μεσόγειο, για να στηρίξουν οικονομικά τεμπέληδες ξένους - εκείνη την εποχή τους Ιταλούς που έχτιζαν τον ναό του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό.
»Εκείνος ο γερμανός στοχαστής του 16ου αιώνα ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Ηθελε απελπισμένα να παραμείνει εντός αυτού του μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος που ήταν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά ήθελε, εξίσου απελπισμένα, να μην στηρίξει οικονομικά όσους ξήλωναν τις τσέπες των γερμανών πιστών, πουλώντας συγχωροχάρτια για να χρηματοδοτήσουν την αποπεράτωση της βασιλικής του Αγίου Πέτρου» θυμίζει ο βρετανός δημοσιογράφος.
Η αδικία αυτών των οικονομικών καταχρήσεων, λέει, υποδαύλισε την λαϊκή δυσφορία, μέχρι που τελικά η υπομονή των Γερμανών εξαντλήθηκε. Ο Λούθηρος αποσχίστηκε από την αγαπημένη του Καθολική Εκκλησία «διαμαρτυρόμενος» κατά του Πάπα. Αυτή η διαμαρτυρία σηματοδότησε την έναρξη της Μεταρρύθμισης και την γέννηση του προτεσταντισμού, του κινήματος των Διαμαρτυρομένων.
«Σήμερα, η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο, η Ανγκελα Μέρκελ, είναι πιστή λουθηρανή, κόρη προτεστάντη πάστορα.Ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας, ο Γιόακιμ Γκάουκ, είναι ο ίδιος λουθηρανός πρώην πάστορας. Και το κλισέ της «προτεσταντικής ηθικής της εργασίας» - των σκληρά εργαζομένων γερμανών φορολογουμένων, ακόμη και αν δεν είναι όλοι τους προτεστάντες - διαιωνίζεται» συνεχίζει ο Εσλερ.
Ετσι, κατά την άποψή του, εν μέσω της κρίσης, οι Γερμανοί επιχειρούν να διασώσουν το ευρώ αντιμέτωποι με ένα μεγάλο δίλημμα, σαν αυτό του Λουθήρου τον 16ο αιώνα.
Από την Μέρκελ μέχρι τον εργάτη στην αυτοκινητοβιομηχανία της Volkswagen, ο γερμανικός λαός θέλει απελπισμένα να είναι ένας καλός ευρωπαίος, ακριβώς όπως ο Λούθηρος ήθελε απελπισμένα να είναι ένας καλός καθολικός.
Αλλά, την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι Γερμανοί υποπτεύονται ότι μπορεί να υπάρχει κάτι λανθασμένο - κάτι ηθικώς λανθασμένο, εκτός από επικίνδυνο οικονομικώς - στο να δίνουν χρήματα σε εκείνους, που κατά την γερμανική άποψη, ήταν απερίσκεπτοι ή, ακόμη χειρότερα, ανέντιμοι.
Ο Λούθηρος θυροκόλλησε ο ίδιος, το 1517, τις περίφημες 95 Θέσεις του στην είσοδο της εκκλησίας του κάστρου της Βιτεμβέργης, και ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμος να τις υποστηρίξει δημοσίως, κηρύσσοντας την εξέγερση κατά του Πάπα στη Ρώμη.
Εξω από την ίδια εκκλησία της Βιτεμβέργης, μέλη της χορωδίας μίλησαν τώρα με τον δημοσιογράφο του BBC, εκφράζοντας ανησυχίες ανάλογες με εκείνες του Λουθήρου. «Σωστό είναι να δίνουν οι λουθηρανοί οικονομική βοήθεια στους άλλους ευρωπαίους, γιατί αυτό είναι μια χριστιανική αρετή. Αλλά και οι άλλοι ευρωπαίοι πρέπει να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα, κάτι που πολλοί δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα», του είπαν.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=450304&h1=true

3 σχόλια:

  1. Η προσφορά και η επιρροή του Λούθηρου για την Γερμανία δεν είναι απλά καθοριστική αλλα ζωτική! Της πρόσφερε μια εναλλακτική να αποκοπει απο την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και πάνω από όλα της πρόσφερε αυτόν τον ένα τον πρώτο που θα σκεφτεί διαφορετικά από το συνηθισμένο! Ο Λούθηρος αυτό που πίστεψε το στήριξε στη γνώση που του προσέφεραν τα βιβλία ή τουλάχιστον η γνώση από τα βιβλία τον προέτρεψε προς αυτή την ερμηνεία! Και ο ίδιος με τη σειρά του αποτέλεσε μέσω του λουθηρανισμού μεγαλή επιρροή λίγο αργότερα στον Τριακονταετή πόλεμο για τη Γερμανία...
    Όσο για το σήμερα αν πάρουμε ως δεδομένο οτι Μέρκελ και Γκάουκ είναι λουθηρανιστές, πολλά πράγματα δικαιολογούνται αλλά δεν ξέρω αν δικαιολογούνται όλα γιατι η ιστορία της Γερμανίας έχει και πολλές μαύρες σελίδες και η επιρροή τους θεωρώ οτι πρέπει να αναζητηθεί. Θέλω να πω οτι τα κίνητρα πίσω από τη στάση της Μέρκελ δε θεωρώ ότι είναι απολύτα προερχόμενα από τις θρησκευτικές τις καταβολές...Πολύ θα ήθελα να το πιστεψω αλλά η συγγκεκριμένη δε με πείθει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα φυσικά δε δικαιολογώ απόλυτα μέσα από αυτήν την ανάρτηση την στάση των πολιτικών της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα. Απλά παρουσιάζω κάποιες πτυχές τους και πως μπορούμε κι εμείς να τους αντιμετωπίσουμε. Ο Γερμανικός λαός έχει πολλές μαύρες σελίδες στην ιστορία του. Και δύσκολα μπορεί να τις κρύψει. Οι πληγές που είχε ανοίξει δεν έχουν κλείσει ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρο πραγματικα διαφωτίζει αρκετά σημεία για τη Μέρκελ. Προσωπικά πριν το άρθρο δε γνώριζα οτι θρησκευτικά βρίσκεται εκεί...οπότε συμπληρώνει κενά κομμάτια για τον τρόπο σκέψης της και πολλών ακόμη πολιτικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή