Στο παρελθόν, ακροδεξιοί εξτρεμιστές προσπαθούσαν να πρωταγωνιστήσουν στις εκδηλώσεις μνήμης για τον βομβαρδισμό της Δρέσδης, στις 13 Φεβρουαρίου του 1945. Αλλά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου, μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα απέτρεψε την προγραμματισμένη πορεία των νεοναζιστών, τιμώντας με ειρηνικό τρόπο τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στον βομβαρδισμό της πόλης, πριν από 68 χρόνια.
Στη διάρκεια της νύχτας της 13ης προς την 14η Φεβρουαρίου, βομβαρδιστικά των Συμμάχων άρχισαν μια βίαιη, καταστροφική επίθεση στη Δρέσδη, ισοπεδώνοντας μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης στον ποταμό Ελβα, και το σύμβολό της, τον προτεσταντικό καθεδρικό ναό Frauenkirche. Εκτιμάται ότι 25.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό.
Επί χρόνια, νεοναζιστές έκαναν πορείες στην πόλη στην επέτειο των βομβαρδισμών. Η επίθεση στην Δρέσδη έχει μεγάλη συναισθηματική σημασία για κάποιους εξαιτίας της ισοπέδωσης της πόλης -η οποία ήταν αντικείμενο θαυμασμού για την ομορφιά και την πολιτισμική κληρονομιά της- και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των θυμάτων. Ο βομβαρδισμός παρουσιαζόταν συχνά από τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές σαν παράδειγμα της «βαρβαρότητας των Συμμάχων». Μερικοί είχαν φτάσει στο σημείο να τον συγκρίνουν με το Ολοκαύτωμα.
Ειρηνικοί διαδηλωτές συγκεντρώνονται τα τελευταία χρόνια στη Δρέσδη για να αποτρέπουν διαδηλώσεις νεοναζιστών. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, περίπου 6.000 ακροδεξιοί έπαιρναν μέρος σε πορείες στην πόλη στην επέτειο των βομβαρδισμών. Εφέτος ήταν 600-800 κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας.
Πολλές συλλήψεις έγιναν την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στη Δρέσδη, όπου αναπτύχθηκαν 3.000 αστυνομικοί από όλη την Γερμανία εν όψει ταραχών για την επέτειο.
Μασκοφόροι επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικούς και τους τραυμάτισαν στο κεφάλι. Αλλά κατά το μεγαλύτερο μέρος η πορεία το βράδυ της Τετάρτης ήταν ειρηνική.
Χιλιάδες από τα θύματα των βομβαρδισμών του 1945 ετάφησαν στο κοιμητήριο Heide, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους, την Τετάρτη. Η δήμαρχος της Δρέσδης Χέλμα Οροστς είπε ότι ο βομβαρδισμός είναι βαθιά χαραγμένος στη μνήμη της πόλης, αλλά τόνισε ότι η Γερμανία φέρει την ευθύνη για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι καμπάνες στις εκκλησίες της Δρέσδης χτύπησαν στις 9:45 μμ την Τετάρτη, την ώρα που άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες βόμβες πριν από 68 χρόνια. Νωρίτερα, πολλές εκκλησίες τέλεσαν λειτουργίες και προσευχές για την ειρήνη. Οι βομβαρδισμοί είχαν στρατηγική σημασία, αλλά το μέγεθος της καταστροφής της πόλης, προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στη Βρετανία. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται έκτοτε η επιχειρησιακή σκοπιμότητα, η αποτελεσματικότητα γενικευμένων βομβαρδισμών και το ερώτημα αν πρόκειται για έγκλημα πολέμου.
Πηγή: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=498491
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου