Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

Δυστυχώς όμως το κακό έγινε…Στις 13 Ιανουαρίου του 2016 είχε δημοσιευθεί στη σελίδα της aplotaria.gr, ένα άρθρο μου στις Δεύτερες Σκέψεις, με θέμα την «προσχεδιασμένη» έκρηξη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Στο παραπάνω άρθρο εξέφραζα την ανησυχία στις συνέπειες που θα υπάρξουν από το καταιγισμό άρθρων για το συμβάν της Κολωνίας. Οι αναφορές και οι πληροφορίες που διοχετεύονταν στα Μ.Μ.Ε. και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν τελείως αβάσιμες μιας και είχαν σκοπό να προκαλέσουν πανικό στους πολίτες και να επιταχύνουν την ανοδική τάση της ακροδεξιάς στην ευρωπαϊκή κοινότητα.
Ένα μήνα μετά τις πρώτες αναφορές και την έκδοση του γερμανικού περιοδικού Focus με το ξενοφοβικό του εξώφυλλο, η Independent κατέρριψε τον μύθο σε άρθρο της (διαβάστε το εδώ), στο οποίο αναφέρει πως μόνο 3 στους 58 συλληφθέντες για τις σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος των γυναικών, ήταν πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ. Οι υπόλοιποι ήταν Γερμανοί ή είχαν καταγωγή από χώρες της Β.Αφρικής. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο καιρό αργότερα, κατά τη περίοδο του καρναβαλιού στην Κολωνία, υπήρξαν πάλι κρούσματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων από λευκούς Ευρωπαίους. Μάλιστα ένας απ’ αυτούς επιτέθηκε σε ρεπόρτερ βελγικού καναλιού την ώρα που βρισκόταν σε ζωντανή σύνδεση.
Δυστυχώς όμως το κακό έγινε μέχρι να φανερωθεί η απάτη της ξενοφοβικής προπαγάνδας.
Μέσα στο μήνα που μεσολάβησε, η Γερμανία έκανε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη παροχή ασύλου κι επιτάχυνε τις διαδικασίες απελάσεως, την ώρα που η ανεξέλεγκτη διακίνηση ψευδών ειδήσεων ενίσχυε την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.
Το χειρότερο όμως είναι πως δύσκολα θα μπορέσει να φύγει το αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης από τα μυαλά των τηλεθεατών κι αναγνωστών, οι οποίοι πλέον έχουν συσχετίσει τους πρόσφυγες με διψασμένους βιαστές. Μία φοβία επικίνδυνη καθώς χτίζονται τα πρώτα hotspots…

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου