Κάποτε ήταν η Κερατέα. Ύστερα ήρθε η Χαλκιδική. Τώρα είναι η σειρά του Ολύμπου. Η Ελλάδα πορεύεται προς την ερημοποίηση της. Στο βωμό του Κεφαλαίου, θυσιάζονται το περιβάλλον, ο πολιτισμός και η υγεία. Το εύκολο κέρδος βαφτίστηκε τουριστική ανάπτυξη, αγνοώντας πως για αιώνες, ο τόπος αυτός ζούσε κι ανέπνεε μέσα από την καλλιέργεια της γης και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Δυστυχώς όμως η σημερινή «ανάπτυξη» συνοδεύεται με τις συνέπειές της. Μόλυνση, καταστροφή και ισοπέδωση. Στο στόχαστρο της ανάπτυξης μπήκε πάλι ο Όλυμπος.
O Όλυμπος είναι ο πρώτος (και σπουδαιότερος) Εθνικός Δρυμός στη χώρα μας. Δυστυχώς όμως είναι κι ο πιο ταλαιπωρημένος. Υπερβόσκηση, παράνομη υλοτόμηση, αυθαιρεσίες όλων των ειδών από τους συνήθεις ύποπτους. Ήρθε τώρα και η σειρά της κυβέρνησης να προωθήσει επενδύσεις στο πληγωμένο βουνό. Η κυβέρνηση πιστεύει πως «η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών NATURA και των εθνικών δρυμών είναι πρώτη προτεραιότητα, πάντα στην κατεύθυνση της αυστηρής τήρησης των περιβαλλοντικών κανόνων και της διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς». Ποια είναι όμως αυτή η οικονομική ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον;
Η επένδυση στον Όλυμπο έχει το όνομα «ο θρόνος του Δία». Τίτλος προσβλητικός. Περιλαμβάνει τα εξής σχέδια, την κατασκευή δύο ακόμα καταφυγίων (υπάρχουν ήδη 9), τη δημιουργία δρόμων που θα τα συνδέει και τη φωταγώγησή τους για να έρθουν… ταβερνούλες.
Η μετακίνηση των τουριστών πέρα από τους δρόμους, θα μπορεί να γίνεται με τελεφερίκ και με ελικόπτερο.
Είναι αυτό ανάπτυξη;
Όλες αυτές οι καταστροφές συντελούνται στο όνομα ενός χρέους. Σ’ αυτή όμως την περίοδο, μοναδικό χρέος είναι να αφήσουμε επιτέλους τη φύση στην ησυχία της.
Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου