Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Μετά το ιταλικό δημοψήφισμα



Όπως ήταν αναμενόμενο, στο δημοψήφισμα της Ιταλίας επικράτησε ένα ακόμη «Όχι», το οποίο όσο αθόρυβα πέρασε από τα Μ.Μ.Ε. τόσο μεγάλη ζημιά θα επιφέρει μακροπρόθεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η προβλεπόμενη ήττα του Ματέο Ρέντσι, φορτώνει το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα των εκλογών στην Ευρώπη για την ερχόμενη χρονιά. Οπότε πέρα από τις ολλανδικές του Μαρτίου, τις γαλλικές του Απρίλη-Μάη και τις γερμανικές του Σεπτεμβρίου, θα περιμένουμε και τις ιταλικές (εκτός κι αν αποφασίσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση των τεχνοκρατών να τραβήξει τη θητεία της μέχρι το 2018). Κι αν στις άλλες χώρες καλπάζει η ακροδεξιά, στην Ιταλία εντείνεται το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα (με την υποστήριξη ακροδεξιών κι εθνικιστικών κομμάτων).
Ποιος άραγε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, έλαβε ένα ακόμη μήνυμα από τους λαούς, οι οποίοι επιμένουν να δηλώνουν με κάθε ευκαιρία πως δεν δέχονται πλέον άλλες «φιλοευρωπαϊκές» μεταρρυθμίσεις; Δυστυχώς κανείς, κι αυτό φάνηκε λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα του ιταλικού δημοψηφίσματος, όπου το Eurogroup ζήτησε έξτρα μέτρα λιτότητας για τον προϋπολογισμό του 2017 εξαιτίας της… πολιτικής κατάστασης που θα βρεθεί η Ιταλία.
Εδώ θα ήθελα να προσθέσω πως σύμφωνα με το Ινστιτούτο Pew, ο ιταλικός λαός επικρίνει τους χειρισμούς της Ε.Ε. σε ποσοστό 77% ως προς την οικονομία και 68% ως προς την προσφυγική κρίση. Αυτά τα ποσοστά αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο.
Εύγε Βρυξέλλες.
Εύγε Βερολίνο.
Συνεχίστε την νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας…

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου