Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Όταν μας συγκίνησε η Α.Ε.Κ.



Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν την αγάπη μου για τον Ολυμπιακό. Αυτό όμως δε με εμποδίζει στο να εκτιμήσω την ιστορία άλλων ομάδων, ιδιαίτερα όταν κάποιες πράξεις τους με αγγίζουν και με συγκινούν.
Αν και στις μέρες μας ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό έχουν μία κόντρα για το ποια ομάδα έχει κάνει τα περισσότερα παιχνίδια στην Ευρώπη, η Α.Ε.Κ. μπορεί και πρέπει να είναι περήφανη για ένα.
Πριν από 13 χρόνια κι ενώ είχε ήδη ξεκινήσει ο βομβαρδισμός της Σερβίας, η Α.Ε.Κ. έκανε ένα ταξίδι μέχρι το Βελιγράδι για να δώσει ένα φιλικό παιχνίδι με την Παρτιζάν και να περάσουν οι δύο ομάδες το σύνθημά τους, "Σταματήστε τον πόλεμο!"
Στο βίντεο που έχω αναρτήσει σήμερα, δείχνει όλο το οδοιπορικό της Α.Ε.Κ. από την Ελλάδα στην Βουδαπέστη αεροπορικώς (μιας και τα αεροδρόμια της Σερβίας ήταν βομβαρδισμένα) κι από κει με πούλμαν στο Βελιγράδι. Μετά το τρίτο λεπτό εμφανίζονται οι πρώτες πληγές του πολέμου. Κτίρια κατεστραμμένα καλωσορίζουν την ομάδα στην πόλη. Και το γήπεδο γεμάτο με πανό και συνθήματα του πολέμου.
Ένα φιλικό κατά του πολέμου.
Ένα φιλικό παιχνίδι που δε τελείωσε...
Δε χρειάστηκε να τελειώσει ποτέ διότι νικητής ήταν ο κόσμος. Ήταν το πλήθος που μπούκαρε μέσα στον αγωνιστικό χώρο (κοντά στο 80 λεπτό αν θυμάμαι καλά) και χόρευε κάτω από τραγούδια και συνθήματα ειρήνης. Έλληνες και Σέρβοι έγιναν ένα κουβάρι. Σημαίες της Ελλάδος, της Α.Ε.Κ., της Σερβίας και της Παρτιζάν δημιούργησαν ένα μωσαϊκό υπέροχο.
Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, ο αγώνας αυτός για μερικούς να ξεχάστηκε.
Κι αυτό είναι το κρίμα.
Μπορεί ο Παναθηναϊκός παλιά και ο Ολυμπιακός φέτος να δίνουν χαμόγελα στους οπαδούς τους με τις ευρωπαϊκές τους επιδόσεις αλλά η Α.Ε.Κ. τότε μας έκανε υπερήφανους. Έδειξε στον κόσμο πως έχει τα κότσια να φωνάξει δυνατά κατά του πολέμου, στην καρδιά του στόχου των έξυπνων πυραύλων.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο Ολυμπιακός κι αν είμαι, ποτέ δε θα ξεχάσω το ταξίδι και το παιχνίδι αυτό της Α.Ε.Κ.

5 σχόλια:

  1. παρ'όλο που είαι άσχετη με το ποδόσφαιρο...σ'αυτήν την περίπτωση θα πώ μπράβο στην ΑΕΚ και στον κόσμο της!!!!!!!...να που κάποιες φορές ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο που μας έχει συνηθίσει σε σκηνές βίας, βάζει τα γυαλιά στους ισχυρούς αυτού του πλανήτη...!!!!!!!!!!!!!!

    Ελισαβέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε χρειάζεται να είναι σχετικός κανείς για να συγκινηθεί με το βίντεο αυτό. Τότε κάποιοι Έλληνες πήγαν στην καρδιά του πολέμου για να φωνάξουν ένα "Φτάνει πια" και δεκατρία χρόνια μετά κανείς δε βγαίνει έξω από το σπίτι του για να κατέβει στην πλατεία της πόλης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι εγώ αναρωτιέμαι συνέχεια γι'αυτό...εσύ γιατί,πιστεύεις ο κόσμος δεν αντιδρά όπως περιμέναμε...? απο φόβο... απο βόλεμα ..ή απο αδιαφορία..?

    Ελισαβέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η δικιά μου γενιά είναι τρομερά κακομαθημένη. Είναι τραγικό να βλέπεις ανθρώπους που κοντεύουν τα 40 να μένουν με τους δικούς τους όχι από ανάγκη αλλά από βόλεμα. Όταν δεν έχουν δει πως είναι να τα βγάζει πέρα κανείς μόνος του, δε θα μάθουν ποτέ πως θα μπορέσουν να αλλάξουν το κόσμο γύρω τους. Θα μένουν στη γρίνια πιστεύοντας πως κάποιος θα τους ακούσει και θα τους κάνει το χατήρι... Αυτή είναι η γενιά που δημιούργησαν οι ίδιοι οι γονείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έτσι είναι δυστυχώς...

    Ελισαβέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή