Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ζαν Λικ Γκοντάρ: «Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να γονατίσουν μπροστά στην Ελλάδα και να της πουν: «Ευχαριστώ»»



Ένας από τους πιο σπουδαίους σκηνοθέτες, ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, εκφράζεται για τρίτη φορά υπέρ της Ελλάδας από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση και μας αναπτερώνει το ηθικό. Με αφορμή την τελευταία του ταινία, «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα», ο Γάλλος δημιουργός έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό «SoFilm» και βρήκε την ευκαιρία να υποστηρίξει την Ελλάδα, που τόσο πολύ θαυμάζει για τον πολιτισμό και την Ιστορία της.
«Οι Γερμανοί είναι καθάρματα» λέει γελώντας ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ και προσθέτει «Διαγράψαμε όλα τους τα χρέη, ξαναχτίσαμε τα σπίτια τους, και τους επιτρέπεται να εισβάλλουν στην Ελλάδα ως τουρίστες».Τον Μάιο του 2010 είχε αρνηθεί να παρευρεθεί στην πρεμιέρα της προηγούμενης ταινίας του «Film Sosialisme» στο Φεστιβάλ Καννών, επικαλούμενος «προβλήματα ελληνικού τύπου» όπως έγραφε στο λακωνικό φαξ που είχε στείλει και είχε αναστατώσει το φεστιβάλ και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων χωρίς καν να είναι παρών.
Λίγο αργότερα είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν χρωστάει τίποτα, εν αντιθέσει με τους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι σύμφωνα με τον Γκοντάρ θα έπρεπε να δίνουν δέκα δολάρια στην Ελλάδα κάθε φορά που χρησιμοποιούν τη λέξη «επομένως» αφού πάνω σε αυτή έχει οικοδομηθεί ολόκληρος ο σύγχρονος πολιτισμός.
Αυτά υποστηρίζει και πάλι. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος τον ρωτάει για το θέμα των αποζημιώσεων και ο Γκοντάρ είναι κάθετος. «Φυσικά κι έχουν δίκιο οι Έλληνες! Και σας προτείνω να δείτε την ταινία «Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας» του Κρις Μαρκέρ στην οποία αντιλαμβανόμαστε ότι όλα τα χρωστάμε στην ελληνική σκέψη, η οποία διήρκησε για χιλιάδες χρόνια».
Και εξηγεί: «Η ταινία μας δείχνει πώς η ελληνική σκέψη επηρέασε ακόμη και την Ιαπωνία. Αφιερώστε ένα βράδυ στο να δείτε την ταινία «Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας» και το πρόβλημα ανάμεσα στην Γερμανία, την Ευρώπη και την Ελλάδα θα έχει διευθετηθεί για εσάς. Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να γονατίσουν μπροστά στην Ελλάδα και να της πουν: "ευχαριστώ"».
Και καταλήγει: «Αυτό είναι όλο. Κάθε φορά που φτιάχνετε μια πρόταση και που λέτε «επομένως», οι Έλληνες θα πρέπει να λαμβάνουν δέκα δολάρια ως δικαιώματα συγγραφέα, και δεν θα υπήρχε πλέον ελληνικό χρέος».

Πηγή: cinemag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου