Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Μακεδονικό: Τα fake news στην υπηρεσία των ακραίων




του Χρήστου Κουτσονάσιου*

Ένα αδιόρατο νήμα προπαγάνδας ξετυλίγεται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα παράλληλα με τις συνομιλίες Αθήνας - Σκοπίων. Πρόκειται για έναν ασύμετρο πόλεμο που διεξάγεται με πολύ άγριες διαθέσεις από πολλά κέντρα, εσωτερικά και διεθνή. Κοινή συνισταμένη όλων των δημοσιευμάτων, των fake news και των προκλητικών άρθρων είναι να ορθωθούν εμπόδια πριν βρεθεί λύση. Στόχος τους είναι να τροφοδοτηθούν οι εθνικιστικές εξάρσεις αλλά και η παραδοσιακή φοβία που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στους λαούς της περιοχής όχι τυχαία.
Σε ένα από τα κρισιμότερα σημεία της διαπραγμάτευσης, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, οι τηλεθεατές είχαν από τη μία την ευκαιρία να ακούσουν τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην ΕΡΤ να ξετυλίγει τις θέσεις της κυβέρνησης για το “Μακεδονικό” και από την άλλη να γίνουν μάρτυρες ενός fake news εν τη γεννέσει του. Ο τίτλος της ανάρτησης του “Πρώτου Θέματος” την ώρα της συνέντευξης ήταν: “Κοτζιάς: Τα Σκόπια πρέπει να αναγνωριστούν με το συνταγματικό τους όνομα”. Τι σημασία είχε το γεγονός ότι ο υπουργός δεν το είπε ποτέ στην εκπομπή; Καμία. Το ένα μετά το άλλο τα ειδησεογραφικά sites αναπαρήγαγαν την είδηση με τον ίδιο τίτλο. Ακόμη κι όταν ο παρουσιαστής της εκπομπής αποκάλυψε το fake new η είδηση συνέχιζε να παίζει με τον ίδιο τίτλο για πολλές ώρες. Κανένας δεν ζήτησε συγγνώμη από τους αναγνώστες του και όσοι το επόμενο διάστημα αναζητήσουν παλιότερες ειδήσεις για το θέμα θα βρουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς είχε δήθεν δηλώσει κάποια στιγμή ότι “η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναγνωριστεί ως Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Όσο για το σήμερα, αυτή η είδηση δημιουργεί σε ένα ακροατήριο την αίσθηση ότι ο Ν. Κοτζιάς και η κυβέρνηση συνολικά είναι έτοιμη να τα πουλήσουν όλα. Οπότε το παρακινούσε εμμέσως πλην σαφώς λίγες ημέρες πριν από το συλλαλητήριο της Αθήνας να κατέβει και να διαδηλώσει ενάντια σε κάποιους που είναι έτοιμοι να πουλήσουν τα πάντα.
Ο πόλεμος της προπαγάνδας είχε φανεί πολύ νωρίς, στις αρχές του Ιανουαρίου, όταν ένα ασήμαντο site αλβανικό είχε “αποκαλύψει” το σχέδιο Νίμιτς που διαπραγματεύονται οι κυβερνήσεις Αθήνας και Σκοπίων πριν καν δώσει το σχέδιο ο μεσολαβητής του ΟΗΕ στα δύο μέρη. Η “Νέα Μακεδονία” κυριαρχούσε παντού τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια, χωρίς ποτέ κανείς να σκεφτεί ποιος είναι αυτός που το γράφει και γιατί. Όταν δημοσιεύτηκαν οι αναρτήσεις του ιδιοκτήτη του site, που είχαν ιδιαίτερες θετικές αναφορές στο ΑΚΡ και στον Ερντογάν, η είδηση δεν άλλαξε ούτε κανείς ανασκεύασε. Όμως είχε πυροδοτήσει τους εθνικιστικούς κύκλους να χτίσουν διάφορα σενάρια πάνω στην είδηση αυτή ότι γίνεται ξεπούλημα και από τη μία και από την άλλη πλευρά.
Οι περιπτώσεις δεν είναι λίγες. Περίεργα sites από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ κι από αλλού εύκολα τον τελευταίο καιρό αναπαράγουν πολλά fake. Τελευταίο παράδειγμα, η νέα περίφημη δήλωση του Τ. Ερντογάν ότι “Είμαστε αδέρφια με τη Μακεδονία”. Η... είδηση πλημμύρισε τα sites σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σκόπια, και Αλβανία, μόνο που δεν ήταν είδηση. Η μοναδική είδηση ήταν ότι η δήλωση αυτή είχε γίνει το... 2012! Οι περισσότεροι στην Ελλάδα είδαν την είδηση στο “Πρώτο Θέμα” (όπου στη φωτογραφία της ανάρτησης ήταν η ημερομηνία 2012!) και τη μετέδωσαν. Όταν το “Πρώτο Θέμα” κατέβασε την είδηση, τα υπόλοιπα sites συνέχισαν να την αναπαράγουν και μάλιστα ως πρώτο θέμα τους! Και η υπόθεση των “σεναρίων” και των fake news κλιμακώνεται με νέα και πολύ άγρια στοιχεία. Εμφανίζουν το ΠΡΑΤΤΩ να κατεβαίνει στα συλλαλητήρια, την κυβέρνηση να έχει ανταλλάξει το “Μακεδονικό” με την ελάφρυνση του χρέους και τελευταία να μπλέκουν με πολύ περίεργο τρόπο και το Κόσοβο.
Μπορεί να μην είναι φανερό το αδιόρατο χέρι πίσω από αυτές τις ειδήσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κοινό υπόβαθρο όλων αυτών των δημοσιεύσεων είναι να πυροδοτηθούν ακραίες στάσεις και θέσεις και κυρίως να μη βρεθεί λύση στο “Μακεδονικό”. Είναι αυτοί που δεν θέλουν να πάρουν μαθήματα από την Ιστορία. Είναι αυτοί που θέλουν όλοι να «φυλακισμένοι» από την Ιστορία. Ακόμη κι αν μια λύση ήταν αντικειμενικά υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Οι κύκλοι που θέλουν να πυροδοτηθούν αυτά τα ακραία σενάρια δεν έχουν όλοι την ίδια αφετηρία. Στο εσωτερικό της Ελλάδας κυριαρχούν πάντως αυτοί που θέλουν να ανέβουν στην εξουσία με όχημα το “Μακεδονικό”. Όπως η Ν.Δ.
Στο εξωτερικό άλλοι κύκλοι δεν θέλουν λύση γιατί δεν θέλουν οι λαοί τους οποίους είχαν παραδοσιακά στον δικό τους κύκλο γεωπολιτικών συμφερόντων να αλλάζουν στρατόπεδο. Κάποιοι άλλοι κύκλοι δεν θέλουν να χάσουν τα αυτοκρατορικά τους οράματα και βλέψεις στην περιοχή. Εμείς όμως τι θέλουμε; Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια νέα σελίδα, μήπως θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί; Τουλάχιστον κάποιοι κύκλοι στο εσωτερικό ας προσέξουν ή ας αναρωτηθούν κάποια στιγμή: “Μήπως το προσωπικό μας συμφέρον είναι το βούτυρο στο ψωμί των ξένων κύκλων στην περιοχή;”.

* Ο Χρήστος Κουτσονάσιος είναι δικηγόρος, μέλος Π.Γ. Πράττω

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου