Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ώρα καλή στην πρύμνη σου και αέρα στα πανιά σου...


Μία ευχή που κάποτε οι ναυτικοί μας την εννοούσαν επειδή γνώριζαν πολύ καλά την θάλασσα. Όσο πλανεύτρα είναι άλλο τόσο πνίχτρα γίνεται όταν δεν έχει κέφια. 
Αυτή η φράση έχασε την αξία της όταν άρχισαν να την χρησιμοποιούν και οι στεριανοί. 
Σήμερα αποκτά για μία ακόμη φορά αξία για το πλήρωμα του παραπάνω πλοίου Estelle, που αυτήν την ώρα προσεγγίζει την Λωρίδα της Γάζας, επιδιώκοντας να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό και να προσφέρει φάρμακα κι άλλες πρώτες ύλες στους Παλαιστίνιους. 
Όλοι θυμόμαστε τις εικόνες πολέμου πριν από δύο χρόνια, όταν πάλι προσπάθησαν να προσεγγίσουν την ακτή ένα τούρκικο καράβι. Αυτή τη φορά ξεκίνησαν ένα σουηδικό κι ένα ελληνικό. Το ελληνικό σκάφος έμεινε στην Κρήτη. Το σουηδικό ξεκίνησε το ταξίδι του. Η παραπάνω φωτογραφία προσπαθεί να αποδείξει πως δεν υπάρχουν κατάσκοποι. Ούτε οπλίτες όπως λέγανε οι Ισραηλινές δυνάμεις τότε. Μάλλον κάνανε αναγραμματισμό και μπέρδεψαν το οπλίτες με το πολίτες. 
Η ελληνική αποστολή αποτελείται από τους εξής: 
•    Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 
•    Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 
•    Βαγγέλης Πισσίας, συντονιστής της αποστολής 
•    Λουκάς Σταμέλλος, μέλος της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα” 
•    Μιχάλης Τικτόπουλος, μέλος της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα”
Τα υλικά που μεταφέρει το πλοίο είναι τα εξής:
- 2 ελαιόδενδρα
- 41 τόνους τσιμέντο
- αναπηρικά καροτσάκια
- ιατρικό εξοπλισμό
- παιδικά βιβλία
- παιχνίδια
- 300 μπάλες ποδοσφαίρου
- μουσικά όργανα
- θεατρικό εξοπλισμό (κυρίως εξοπλισμό φωτισμού)

Εύχομαι να μην δούμε τις ίδιες σκηνές και να μην περάσουν οι άνθρωποι αυτοί τις ίδιες βασανιστικές ανακρίσεις που έζησαν κάποιοι άλλοι ριψοκίνδυνοι συνάνθρωποί τους κάποτε. 
Καλό ταξίδι λοιπόν...


41 σχόλια:

  1. Πήγες με την Χ.Α της Γάζας ωρέ νεαρέ;

    Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποτε ήταν της μόδας οι παλαιστινιακές μαντίλες που φορούσαμε στις πορείες και τώρα ντρεπόμαστε να εκφραστούμε κύριε Τριανταφυλλίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Χαμάς είναι η παράταξη των ισλαμοφασιστών νεαρέ φίλε μου. Λυπάμαι αλλά δεν εισαι πληροφορημένος καν.

    Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζω πως οι παραπάνω ακτιβιστές ενισχύουν την Χαμάς αλλά τον άμαχο πληθυσμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε νεαρέ !

    Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο είπα πιο πάνω. Όποιος υποστηρίζει το ισλαμοφασιστικό χαλιφάτο της Χαμάς ας αναλάβει τις ευθύνες του.

    Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. προ δυο ετων συμμετειχε εντονα στην επιχείρηση και η MIT... κατ αρχας να πουμε κατι... το να πάνε τροφιμα στην γαζα δεν το απαγορεύει κανεις... μονο που δεν πηγαίνουν μόνο τρόφιμα...

    Πάνος Α.

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150993689543254&set=a.10150726405898254.427486.165169873253&type=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το να βοηθάς έναν πληθυσμό που υποφέρει δε σημαίνει πως υποστηρίζεις και τους φασίστες μίας περιοχής. Εκεί θα διαφωνήσω μαζί σας. Ούτε θα υποστηρίξω τις φήμες περί οπλικού εξοπλισμού διότι πολύ απλά δε το γνωρίζω. Αν όντως έτσι συμβαίνει και έχουν την ανθρωπιστική αποστολή ως κάλυψη, τότε θα μαι εναντίον τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ψιλά γράμματα είνα αυτά Πάνο. Το ότι χρηματοδοτούνται από ουχαμπίτες φονταμενταλιστές ανά τον κόσμο. Το ότι συμμετέχουν πράκτοτες μυστικών τουρικικών υπηρεσιών είναι ψιλά γράμματα.

    Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιώργο, νεαρέ μου φίλε. Έχεις κάθε δικαίωμα να υποστηρίζεις όποιον θέλεις. Μεταξύ αυτών και τη Χαμάς. Πες το μας να το γνωρίζουμε: είσαι με τον ισλαμοφασισμό και το χαλιφάτο. Καμιά σχέση με τον διαφωτισμό και την Ευρώπη. Να ξέρουμε τελικά σε ποια παράταξη είναι καθένας.

    Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Δημήτρη με προσβάλλετε με αυτό που λέτε διότι πολύ απλά με γνωρίζετε και ξέρετε ποιες είναι οι απόψεις μου. Όχι δεν είμαι με τον ισλαμοφασισμό και το χαλιφάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεώργιε, μετέρχομαι της σκληρής γλώσσας για να σου δείξω κάτι: πως σε βλέπει ένας τρίτος και πως σε κρίνει, από αυτούς που υποστηρίζεις. Σκέψου το λίγο σε παρακαλώ.

    Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όπως αναφέρω και λίγο παραπάνω, ευελπιστώ πως το ταξίδι αυτό έχει πραγματικά ανθρωπιστική αποστολή. Αν όντως γίνεται για κάλυψη άλλων συμφερόντων τότε θα γίνω πολέμιός τους. Ελπίζω να σας καλύπτω με την απάντησή μου αυτή και να καταλαβαίνετε ποια είναι η στάση μου σ' όλη αυτή τη κατάσταση. Πιο ξεκάθαρη δε μπορεί να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λίγο ακραίο τρόπο διαλέξατε για να το δείξετε, κ. Δημήτρη, δε νομίζετε; Δεν σας ξέρω κιόλας. Όσο για το τι μεταφέρει το πλοίο, δεν το ξέρουμε. Ούτε με τη ΜΙΤ, ούτε με τη Μοσάντ.

    Σπύρος Βουγιουκλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα έπρεπε να σε είχε υποψιάσει το γεγονός ότι σε σχετική εκπομπή τηλεοπτική, που έφτιαξαν οι εν λόγω επαγγελματίες "Ακριβιστές", ο χρόνος των αποψέων τους είναι το 90 % του συνολικού χρόνου και της άλλης άποψης μόνο 10% ήτοι σε 60 λεπτά, η πρώτη ήταν 50 λεπτά και η δεύτερη μόλις 6.

    Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αδιαφορώ για το πως αξιοποιούν την αποστολή τους. Πραγματικά ποτέ δε με συγκίνησε η ιδεολογία τους. Αντιθέτως με ενθουσίασε το ρίσκο τους να πάνε τρόφιμα στην Λωρίδα της Γάζας. Από κει και πέρα αν κάτι υπάρχει από πίσω, όταν ξεσκεπαστεί θα το κατακρίνω όπως έχω κάνει και σε άλλες περιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. $254m Qatar plan to rebuild Gaza

    Πάνος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάνο, αντίστοιχες επενδύσεις δεν επιδιώκουν κι άλλες χώρες να κάνουν στην Ελλάδα. Τι πάει να πει αυτό; Το Κατάρ δεν ήθελε μέχρι πρόσφατα το Ελληνικό; Δεν την καταλαβαίνω αυτήν την λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γιώργο σε βρίσκω πλημμελώς πληροφορημένο καλέ μου φίλε. Κρίμα! Όταν παίρνεις δημόσια θέση δεν έχεις το ελαφρυντικό του "δεν ήξερα".

    Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κύριε Δημήτρη γνωρίζετε κάποιον που να έχει σφαιρική άποψη για κάτι; Αν ναι πολύ ευχαρίστως να μου τον συστήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. τοτε θα ριξω βαρυ χαρτι... μισο...

    Πάνος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολλούς γνωρίζω Γεώργιε. Αυτό όμως απαιτεί πολύ κόπο, θυσία και κυρίως, μετοχή στη κοινή λογική, μακριά από προπαγάνδες και στερεότυπα της μόδας. Με συγχωρείς πολύ. Έχουν γραφεί, επι του συγκεκριμένου, δεκάδες άρθρα στον Τύπο, ελληνικό και ξένο.

    Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. καθοδήγηση για να υπάρξουν μάτρυρες... στο Mavi Marmara... από την ΜΙΤ...http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fXuKPYkwJ4k

    Πάνος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. το ΙΗΗ χρηματοδοτείται από τις τουρκικές μυστικές υπηρείες, ήταν Κόσοβο, Βοσνία και αλλάχου... εγώ πάντως είμαι αδιαπραγμέτευτα με την Δύση και τις αξίες της...

    Πάνος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ας μην χάσουμε το δάσος παρατηρώντας το δέντρο. Αιτία της ύπαρξης της Χαμάς είναι η κατοχή του Ισραήλ. Δεν τυγχάνω Μουσουλμάνος. Πλην όμως δεν παραιτήθηκαν από τις ανέσεις του δυτικού βίου και ζώστηκαν με μασούρια δυναμίτη από επιλογή. Ούτε το έκαναν για 72 παρθένες στον Παράδεισο. Οι άθλιοι όροι διαβίωσης και οι καθημερινές ταπεινώσεις τους έσπρωξαν στον εξτρεμισμό.

    Σπύρος Βουγιουκλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Συνέχισε τη σκέψη σου Σπύρο έχει ενδιαφέρον. Κάνε μερικά βήματα ακόμη.

    Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μα ποιος μίλησε εδώ πως είναι με την Ανατολή και τον σκοταδισμό;... Διαβάσατε το κείμενό μου; Ανέφερα πουθενά το "Ζήτω η Ελεύθερη Γάζα;", ή ζήτησα να χυθεί κι άλλο θέμα. Από την μία με προσβάλλει άδικα ο κύριος Τριανταφυλλίδης και πολύ άσχημα (πραγματικά με εκπλήσσει η επιθετικότητά σας κύριε Δημήτρη) για τις ειρηνικές προθέσεις του κειμένου μου. Αν δεν σας σεβόμουν κύριε Τριανταφυλλίδη θα σας ζητούσα να ανακαλέσετε τις προσβολές σας αλλά επειδή ξέρω πως έτσι δε θα βγει άκρη επιμένω στην στάση μου λέγοντάς σας πως εγώ αναφέρομαι στο ειρηνευτικό κομμάτι της ιστορίας. Αν πίσω από αυτό κρύβονται άλλα τότε είμαι πολέμιός τους. Τι άλλο θέλετε να σας πω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. αυτό τους δίνει δικαίωμα να αρνούνται υπαρξη και αυτοδίαθεση του άλλου? μιλήστε μόνοι σας... μόνοι θα μείνετε εξ άλλου... για όλα φταινε οι αποδιοπομπαίοι τραγοι ε?

    Πάνος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γιώργο δεν ήταν στις προθέσεις μου να σε προσβάλω, μα να σε προβληματίσω ως προς το πως ένας τρίτος βλέπει τη στάση σου. Σου ζητώ συγγνώμη αν προσεβλήθεις. Η συζήτηση δεν έχει νόημα να συνεχιστεί.

    Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  30. Κύριε Δημήτρη, ο διάλογος θα παραμείνει για να δείτε την επιθετικότητά σας. Μπορείτε να προβληματίσετε τον άλλον με πιο όμορφο τρόπο. Η συμπεριφορά σας ήταν απαράδεκτη και σας το λέω με όλον μου το σεβασμό. Δεκτή η συγνώμη σας. Κατανοήστε όμως πως κι εμένα οι προθέσεις μου σ' αυτήν την ανάρτηση δεν έχουν σκοπό για ένα ακόμα αιματοκύλισμα. Είναι καθαρά ανθρωποκεντρικές. Εξάλλου όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος. Αν όντως κάνω λάθος αφήστε με να το συνειδητοποιήσω στην πορεία ή με πιο πολιτισμένο τρόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. κλεινω με αυτο: τα κέρδη ενος μηνα από το πετρέλαιο της Σ.Αραβίας στεγάζουν μια χαρα τους πρόσφυγες... απλά βλεπω το Ισραήλ όπως βολεύει ως αποδιοπομπαίος τράγος καθεστώτα τυπου Σ.Αραβίας , βολέυει και άλλους εδω... ευτυχώς/δυστυχώς δεν θα είμαι για καιρό εδώ να βλέπω την συνήθη προσφυγή στο "αιωνιο κακό"...

    Πάνος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κύριε Δημήτρη, γράφοντας από κινητό έκανα όσα βήματα μπορούσα. Το βήμα πιυ υπονοείτε όμως δεν θα σας το χαρίσω. Η Χαμάς είναι μια ακραία τρομοκρατική οργάνωση, όμως τη βλέπω ως το αποτέλεσμα και όχι σαν το άλλοθι της ισραηλινής πολιτικής που έχει μετατρέψει τη Γάζα σε γκέττο και τη δυτική όχθη σε έβα απέραντο κιμπούτς με νησίδες μόνο παλαιστιακής "αρχής". Νομίζω αυτό είναι το πραγματικό θέμα.

    Σπύρος Βουγιουκλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γιατί αφήνετε την αυθεντία να σας ταράζει το Σαββατοκύριακο;

    Βιδάλης Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματά μας... το οτι δεν αφήνουμε τις απόψεις να είναι ελεύθερες και προσπαθούμε ο ένας να επιβληθεί στον άλλον!όσο για τα στρατόπεδα...στην τελική δε νομίζω πως χρειάζεται να δίνει και εξηγήσεις ένας άνθρωπος ο οποίος έχει απλά μια άποψη σχετικά με ένα θέμα..και ακόμα και αν κάνει λάθος, με το να λειτουργούμε σαν τα αρπακτικά αμέσως έχουμε χάσει οι ίδιοι το δίκιο μας...

    Μητρούση Ιωάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τελικά μάθαμε τι μετέφερε αυτό το πλοίο; Εγώ έψαξα τα κυριότερα ισραηλινά ΜΜΕ (Haaretz, Yedioth Ahronoth, IBA) και βρήκα μόνο μια ξερή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι το πλοίο "δεν μετέφερε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστική βοήθεια". www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4294620,00.html

    Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί ούτε μία λέξη για το ΤΙ μετέφερε αυτό το πλοίο. Αν είχαν βρει έστω ένα περίστροφο, δεν θα το είχανε κάνει βούκινο;

    Όσο για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρωπιστικούς σκοπούς είναι υποκειμενικό. Για το Ισραήλ προφανώς οι 41 τόνοι τσιμέντου δεν αποτελούν ανθρωπιστική βοήθεια, επειδή το τσιμέντο δεν τρώγεται. Την ίδια στιγμή όμως εξακολουθεί να γκρεμίζει σπίτια αμάχων.

    Σπύρος Βουγιουκλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αν περίμενα τόσο έντονες αντιδράσεις από μία ανάρτηση δε θα την δημοσίευα καν. Το θέμα είναι πως το πλοίο πιάστηκε, δεν αναφέρθηκαν για κανέναν κατάσκοπο όπως και για κανένα όπλο. Απλά είπαν πως δεν είχε μέσα υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας. Μάλιστα... Με λίγα λόγια μας δουλεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Το Ισραήλ αποσύρθηκε πλήρως από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, με απόφαση του (υπερ)δεξιού τότε πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Επομένως έκτοτε δεν υπάρχει κατοχή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά πλήρης αυτονομία, αυτοδιοίκηση και ανεξαρτησία των Παλαιστινίων.

    Μάρκελλος Λιναίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Το πώς αξιοποιούν οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς την αυτονομία και την ελευθερία τους και γιατί υφίσταται το εμπάργκο -όχι μόνο από το Ισραήλ αλλά και από την Αίγυπτο!- είναι ένα άλλο θέμα, για το οποίο πρέπει να ενημερωθούν όσοι το αγνοούν. http://www.youtube.com/watch?v=fEmmu6UEJPk


    Μάρκελλος Λιναίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Επειδή σ' εμπιστεύομαι Μάρκελλε και θα ήθελα να μάθω, θα μπορούσες να μου στείλεις πηγές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Μία πηγή σου την έδωσα ήδη - το παραπάνω video. Μία άλλη είναι η Wikipedia, που συγκεφαλαιώνει πληροφορίες από πολλές πηγές: http://en.wikipedia.org/wiki/Gaza_embargo

    Μάρκελλος Λιναίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή