Του Kωνσταντινου Zουλα
Από τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες με ευρωβουλευτές και κοινοτικά στελέχη, μου έμεινε μια φράση ενός φίλου που μένει 30 χρόνια στο Βέλγιο και έχει το προτέρημα, αν και αγαπά υπερβολικά τον τόπο μας, να βλέπει τα πράγματα με την καθαρότητα της απόστασης. «Αυτό που δεν έχετε καταλάβει στην Αθήνα, είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης στην Ε.Ε. δεν αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα ως χώρα της Δύσης».
Καθώς αιφνιδιάστηκα από τον γενικό αφορισμό, τού ζήτησα να τον εξηγήσει: «Στον μέσο Βέλγο, Γάλλο ή Γερμανό» μου είπε «ήταν πάντα γνωστά τα προβλήματα της Ελλάδας. Οτι υπάρχει διαφθορά, ότι αργούμε να συμμορφωθούμε στους κοινοτικούς κανόνες, ότι οι Έλληνες γενικώς είναι απείθαρχοι. Αυτό που δεν είχαν αντιληφθεί είναι η έκταση της αποσάθρωσης της Διοίκησης που εμφανίζεται στον ευρωπαϊκό Τύπο όχι μόνον απρόθυμη, αλλά και ανίκανη να κάνει ακόμη και αυτονόητες αλλαγές. Ο μέσος Ευρωπαίος, δηλαδή, τείνει να πιστέψει ότι και να θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αποδεικνύεται πια ότι δεν μπορεί διότι την εμποδίζει ένα φαύλο σύστημα διαπλοκής και συμφερόντων που συναντάται μόνο σε τριτοκοσμική χώρα».
«Δεν μπορεί το ίδιο να πιστεύουν και οι Νότιοι» τον διέκοψα. «Κάνεις λάθος» απάντησε. «Το “και να θέλετε, δεν μπορείτε” το εκπέμπουν πια και Πορτογάλοι, Ισπανοί ή ακόμη και Ιταλοί καθώς έχουν και το κίνητρο να διαχωρίσουν το ελληνικό πρόβλημα από τα δικά τους, εμφανίζοντάς μας ως κάτι πραγματικά ξένο από την Ε.Ε.».
Ο φίλος μου θύμισε τις πρόσφατες «ανθελληνικές» δηλώσεις του Χέλμουτ Κολ, του Χέλμουτ Σμιτ ή και του Ζισκάρ ντ Εστέν που είπε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα της Ανατολής και κακώς τη δεχθήκαμε στην Ευρώπη». Όπως και το γεγονός ότι στη χώρα μας, υποσυνείδητα ίσως, τις αποδώσαμε σε γεροντική... άνοια λόγω της οποίας έπαψαν να αντιλαμβάνονται την ελληνοϊδιαιτερότητά μας.
Γύρισα από τις Βρυξέλλες πιο απαισιόδοξος. Διότι συνειδητοποίησα ότι ενώ οι στιγμές απαιτούν μια πανεθνική προσπάθεια για να ανατρέψουμε τη διεθνή μας εικόνα, εδώ αλληλοσπαραζόμαστε. «Ξέχνα το παζάρι για τις περικοπές. Γιατί εδώ και τρεις μήνες η κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει έστω μια από τις άλλες μεταρρυθμίσεις που έχουμε υποσχεθεί από το 2009»; με ρώτησε ο φίλος μου, αφήνοντας με να καταλάβω ότι στην Ε.Ε. θέλουν να μας σώσουν, φτάνει να τους πείσουμε ότι το θέλουμε κι εμείς...
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_06/10/2012_464893
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου