Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Ανοίγει ο δρόμος για την κατεδάφιση του παλαιού μουσείου της Ακρόπολης




Ανοίγει  ο  δρόμος για  την  κατεδάφιση  του   παλαιού  μουσείου Ακρόπολης στον  ιερό βράχο, κτίριο του 1884 με  πολλές επεκτάσεις και  προσκτίσματα,  ύστερα  από  την   απόφαση που  ελήφθη σε κοινή  συνεδρίαση  του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου  και  του  Κεντρικού Συμβουλίου  Νεωτέρων  Μνημείων   για την  μη  κήρυξή  του  ως διατηρητέου  μνημείου.
Βεβαίως  αυτή  η  κήρυξη δεν σημαίνει, ότι το παλαιό κτίριο θα κατεδαφιστεί αυτομάτως, είναι  όμως  ένα  βήμα  για  να αποκαθαρθεί κάποτε  η  Ακρόπολη  από τα  νεώτερα στοιχεία  και  να  επανέλθει η  ηρεμία  του τοπίου  προσεγγίζοντας  κάπως την  εικόνα, που  είχε  στην αρχαιότητα.
Επιπλέον οι  ανασκαφές,  που  θα  γίνουν στο  σημείο μετά την απελευθέρωσή  του από το κτίσμα  μπορεί να  αποκαλύψουν σημαντικές, άγνωστες  αρχαιότητες. Εκείνο  που  πρέπει  να  γίνει  ωστόσο  άμεσα,  όπως επισήμανε    η  γενική γραμματέας  Πολιτισμού  κυρία  Λίνα Μενδώνη  είναι η απομάκρυνση  όλων  των νεώτερων κτισμάτων γύρω από το μουσείο και εφ΄ όσον  χρειαστεί, να γίνουν ανασκαφές στα δάπεδα, ώστε εντοπισθεί ό,τι  έχει διατηρηθεί εν υπογείω.
Κατά πλειοψηφία ελήφθη  πάντως  η  απόφαση,  δηλαδή  με  ψήφους 12 έναντι 8 και με την μειοψηφία  να  υποστηρίζει  την  κήρυξή  του, προκειμένου  να χρησιμοποιηθεί ως  χώρος φύλαξης  ευαίσθητων αρχαίων,  που  βρίσκονται  εν  υπαίθρω,  κυρίως  βέβαια 250  περίπου  επιγραφών. Πράγμα το  οποίο  όμως,  μπορεί να  γίνει   σε  οποιαδήποτε στιγμή  και  για όσο χρόνο το κτίριο  θα  υφίσταται.
Από την  άλλη ωστόσο  η  διατήρηση  του  κτιρίου   μπορεί να  ανοίξει  την  όρεξη  διαφόρων,  όπως  έγινε  προ  ετών, για  την  εγκατάσταση  αναψυκτηρίου πάνω στην Ακρόπολη. Αναφερόμαστε στην  υπόθεση  του «τραπεζάκια  έξω»,  που  είχε  προκαλέσει  αίσθηση  και στο εξωτερικό,  ώσπου  να  αποφευχθεί ευτυχώς, ύστερα  από την σθεναρή  αντίσταση των επιστημόνων. Αντίθετη  με  ένα  τέτοιο  σκεπτικό   ήταν  και στην συνεδρίαση  των  συμβουλίων  η  κυρία  Μενδώνη, δηλώνοντας  ότι  το παλαιό μουσείο επ΄ ουδενί  πρέπει  να χρησιμεύσει ως αναψυκτήριο  ή  οποιονδήποτε  άλλο χώρο  εξυπηρέτησης του  κοινού, δεδομένου  ότι  έγινε  συζήτηση  και για …τουαλέτες.
Το κρύβεται  όμως  κάτω  το κλειστό και  άδειο  σήμερα κτίριο; Τα  μυκηναϊκά  τείχη  ή  και παλαιότερα  αναμένουν  να  βρουν  οι αρχαιολόγοι σ΄ αυτό το  σημείο,  που βρίσκεται ανατολικά του Παρθενώνα. Εκεί βρισκόταν το ιερό του Πανδίονος, μυθικού ήρωα και βασιλιά των Αθηνών, υιού του Εριχθονίου ή του Κέκροπα.  Στην ίδια θέση μάλιστα   θεωρείται  από  κάποιους  ότι βρισκόταν ένα παλαιότερο ιερό, που θάφτηκε με τις επιχώσεις του 5ου π.Χ.  αιώνα.
Μεγάλη πιθανότητα  όμως να βρεθούν εξαιρετικά αρχαία,  όπως  οι Κόρες που   είχε  φέρει στο  φως  σκάβοντας σε γειτονική περιοχή ο Παναγής Καββαδίας τον 19ο αιώνα,  δεν φαίνεται  να  υπάρχει. Αν  και  ποτέ  δεν  ξέρει κανείς,  τι  μπορεί να  κρύβει  ένα  τέτοιο χώμα,  όπως  αυτό της Ακρόπολης.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=488577

9 σχόλια:

  1. Γιατί ..?!

    Ιωνικό Κέντρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να αναδειχθούν τα μυκηναϊκά τείχη που βρίσκονται κάτω από το κτίριο, ιερά όπως εκείνο του Πανδίονος, και πιθανότατα διάφορες αρχαιότητες που θάφτηκαν κάτω από τις επιχωματώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγγνώμη, αλλά είναι κακάσχημο και ευτυχώς που θα το κατεδαφίσουν..!

    Χριστίνα Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε παύει να είναι χτίσμα του 1884 (οπότε πρέπει να χαρακτηριστεί διατηρητέο) με την δικιά του ιστορία. Αλλά δυστυχώς αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα. Έτσι γκρεμίστηκαν υπέροχα νεοκλασικά στο κέντρο της Αθήνας. Έτσι θα εξαφανιστούν κι άλλα ιστορικά κι αξιόλογα κτίρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτη τουλαχιστον ειναι μια καλη αιτια διοτι εδω παντα με το ενα χερι φτιαχνουμε και με το αλλο σπαμε και μετα απο πολλα πολλα χρονια κλαιμε πανω απο τα σπασμενα και ψαχνουμε τα απομειναρια τους.......ακομα κι αν αρχιτεκτονικα δεν εχει να επιδειξει κατι ιδιαιτερο δεν παυει να εχει ιστορικη αξια

    Τιμόκλια Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και οι σημερινές πολυκατοικίες σε 200 χρόνια χτίσματα του 1990 θα είναι. Αυτό δε σημαίνει οτι είναι καλόγουστες..

    Χριστίνα Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε μπορείς να συγκρίνεις τα συγκεκριμένα τσιμεντένια εκτρώματα με ιστορικά κτίρια όπως το παλιό μουσείο της Ακρόπολης. Άσε που ο χρόνος ζωής του τσιμέντο δε δίνει πολλές ελπίδες στις γκρίζες πολυκατοικίες της Αθήνας να ζήσουν τόσα πολλά χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το θέμα είναι πολύ πολύπλοκο. Πάνω στο βράχο υπήρχαν πολλά κτίσματα της βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου που κατεδαφίστηκαν προκειμένου να αποκτήσει τη σημερινή "μνημειακή" της μορφή (από την ερειπιώδη-γιουσουρουμοειδή που παρέλαβε το νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος το 1830). Κάποια από τα κτίσματα αυτά ήταν και για τα κριτήρια εκείνης της εποχής διατηρητέα. Προσωπικά δεν με ενοχλεί το παλαιό μουσείο αισθητικά, αλλά γενικά είναι μια περίπτωση όπου λαμβάνονται και δύσκολες αποφάσεις.

    Σπύρος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πράγματι σ' αυτές τις περιπτώσεις οι αποφάσεις είναι αρκετά δύσκολες. Απλά είναι κρίμα για μία ακόμη φορά να χτυπάμε το κεφάλι μας για την κατεδάφιση ενός ιστορικού κτιρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή