Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ανοίξτε τα σύνορα τώρα!



Όταν ανατρέχω στα εφηβικά μου χρόνια, τα ντύνω πάντα με τα υπέροχα μουσικά κομμάτια των Pink Floyd. Θυμάμαι την ανατριχίλα που μου προκαλούσε το τραγούδι The Trial στο εκρηκτικό φινάλε του The Wall, όταν ο δικαστής αποφάσιζε να γκρεμιστεί το Τείχος. "Tear down the wall!" κι αμέσως ακολουθούν χιλιάδες φωνές από κάτω να το επαναλαμβάνουν μέχρι το αποκορύφωμα της οριστικής ισοπέδωσης.
Εκείνα τα χρόνια ερχόταν στο μυαλό μου το Τείχος του Βερολίνου. Από το 1990 και μετά ζούσαμε στη ψευδαίσθηση πως δε θα υψωθούν ξανά αντίστοιχα τείχη ντροπής και μίσους. Να όμως που νέα συρματοπλέγματα άρχισαν ξανά να υψώνονται στους ουρανούς της Γηραιάς Ηπείρου.
Απεριόριστη οργή μου προκάλεσε πριν από λίγα χρόνια, το τείχος που ύψωσε η ακροδεξιά κυβέρνηση του Σαμαρά στον Έβρο ενώ σήμερα ο εκνευρισμός μου διογκώνεται όσο δε γκρεμίζεται από τη νέα κυβέρνηση που κριτίκαρε σφοδρά την απάνθρωπη πολιτική των προκατόχων της όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Να όμως που οι μάσκες πέφτουν αμέσως...
Συνέπεια αυτού του τείχους είναι οι εκατοντάδες πνιγμοί προσφύγων και κυρίως παιδιών στα νερά του Αιγαίου. Ένας αριθμός που θα αυξηθεί ραγδαία τις επόμενες μέρες που τα μποφόρ θα κάνουν τις θάλασσες μας επικίνδυνες κι αφιλόξενες για κάθε καταραμένη ψυχή που θα αναζητήσει τη σωτηρία της στα χώματα της πολιτισμένης Δύσης. Μάλλον αγνοούν πως η Δύση είναι ο κύριος υπεύθυνος των πολέμων που τους μαστίζουν και η ίδια είναι που προτιμά τα κλειστά σύνορα, ευελπιστώντας σε μεγάλες απώλειες ζωών, με απώτερο σκοπό τη μείωση των προσφύγων που επιθυμούν να εγκατασταθούν στις αναπτυγμένες και "πολιτισμένες" χώρες. 
Είναι φανερές οι προσδοκίες τους από τις ανούσιες και πολυδάπανες διασκέψεις που δεν βγάζουν καμία ουσιαστική απόφαση. Είναι εξοργιστικό όταν τους βλέπουμε να χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες ως μοχλούς διπλωματικών πιέσεων και συμφωνιών. Είναι ειρωνικό όταν τους παρακολουθούμε να ρίχνουν ο ένας κατηγορίες κι ευθύνες στον άλλον. 
Αυτός είναι ο καπιταλισμός. 
Αυτός είναι ο φασιστικός νεοφιλελευθερισμός που έχει καταστρέψει το ανθρωπιστικό πρόσωπο μιας υποτιθέμενης Ευρώπης των λαών.
Ευτυχώς μία μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού έχει γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη σε όλους αυτούς τους κουστουμαρισμένους τσαρλατάνους και ξεπερνώντας κάθε όριο, καταφέρνει να σώσει και να περιθάλψει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί, περισυλλέγοντας ναυαγούς από την θάλασσα και περιθάλποντας τους πρόσφυγες στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα. Κι όλα αυτά με τις Τοπικές Αρχές, το Κράτος και την Εκκλησία απόντες!
Αυτοί οι άνθρωποι κρατάνε τον ανθρωπισμό ακόμα ζωντανό.
Οι κάτοικοι του Μολύβου που άνοιξαν τα εκκλησάκια για να ζεσταθούν οι πρόσφυγες εκεί μέσα.
Ο Καπετάν Ζανίκος που έσωσε με την τράτα του εκατό πρόσφυγες στην Νότια Χίο.
Είναι οι κάτοικοι της Καλύμνου που έβγαζαν τις κάλτσες τους και τις έδιναν στους πρόσφυγες που ξέβραζε η θάλασσα για να ζεσταθούν.
Είναι οι Έλληνες και οι Τούρκοι ψαράδες που έχουν αφήσει τα παραγάδια στην άκρη για να διασώσουν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν.
Πέρα από τους Έλληνες είναι και οι Ισπανοί εθελοντές που έχουν έρθει στα νησιά μας για να βοηθήσουν την κατάσταση. 
Είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που προτιμούν να ξοδέψουν ένα τμήμα από το υστέρημά τους σε προϊόντα πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. 
Είμαστε όλοι εμείς που θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι.
Το μόνο που ζητάμε από το άχρηστο κι ανεύθυνο κράτος είναι να γκρεμίσει τον γαμημένο ακροδεξιό φράχτη για να μη θρηνήσουμε κι άλλα "συμπαθητικά" νεκρά παιδιά. Δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό το έγκλημα. Δε γίνεται να μείνουμε κι άλλο αμέτοχοι στην ένοχη πολιτική στάση τόσο της Ελλάδος όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης. 
Το μόνο που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να ανοίξει τα σύνορα και να δείξει τα ασφαλή μονοπάτια για να μη περάσουν οι άνθρωποι μέσα από ναρκοθετημένες περιοχές. Τίποτα παραπάνω. 
Όσο ο καιρός θα χειροτερεύει τόσο πιο δυνατή πρέπει να γίνεται η φωνή μας σε ένα δίκαιο αίτημα.
Γκρεμίστε το φράχτη τώρα!

8 σχόλια:

  1. George θα προσπαθήσω να διαφωνήσω..δημιουργικά μαζί σου! Η λύση δεν είναι να δοθεί ένα σήμα, ρίχνουμε τους φράχτες, τα σύνορα κλπ και ελάτε...Η προσωρινή λύση είναι: α.) η οριστικοποίηση του επιμερισμού της εγκατάστασης των προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και β.) η ενεργοποίηση της εξωτερικής διάστασης του ασύλου, και εξηγούμαι: Να ανοίξουν όλες οι πρεσβείες των κρατών μελών της Ε.Ε. στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στο Λίβανο και όπου αλλού βρίσκονται Σύριοι εκτοπισμένοι και να δοθούν έγγραφα ευρωπαϊκού ασύλου στους δικαιούχους και γ.) Μεταφορά με απευθείας πτήσεις στις χώρες υποδοχής (κράτη μέλη Ε.Ε.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς είναι πιο πολύπλοκο το πρόβλημα. Ακόμα και να ρίξει τον φράχτη, θα τους σταματάνε οι Τούρκοι, όπως κάνουν ήδη (τις προάλλες σταμάτησαν 700 πρόσφυγες έξω απ' την Αδριανούπολη: http://www.onalert.gr/.../tourkia-ellada-h.../44976).

    Αν τους αφήνανε να περάσουν και να φτάσουν στον φράχτη, θα είχαν ελπίδες να φτάσουν σε κάποια πύλη, όπου θα περνούσαν νόμιμα, με επίδειξη του συριακού διαβατηρίου. Γιατί οι Τούρκοι αστυνομικοί τους σταμάτησαν, ενώ επρόκειτο να εγκαταλείψουν την Τουρκία; Γιατί πολύ απλά φαίνεται ότι έχουν εντολή να αναγκάσουν τους πρόσφυγες να φεύγουν από την Τουρκία δια θαλάσσης και να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ τους αυτούς που τους πνίγουν, οι οποίοι έχουν σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν.

    Ό,τι και να κάνουμε εμείς εδώ, υπάρχει κάτι πολύ σάπιο από τη μεριά του Ερντογάν, αλλά η ΕΕ δεν θέλει να τον σταματήσει, μόνο να χον χαϊδέψει, γιατί είναι ισχυρός. Αν ήθελε να λύσει το πρόβλημα, θα του επέβαλλε να καταγράφει αρχικά τους πρόσφυγες εκεί και στη συνέχεια θα μπορούσαν να φεύγουν με κανονική συγκοινωνία από την Τουρκία για την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι είναι αυτό μία λύση αλλά όπως βλέπεις δεν εφαρμόζεται στην Τουρκία. Το ότι εγκληματούν οι Τούρκοι, δε σημαίνει πως εμείς πρέπει να δέσουμε τα χέρια μας και να λέμε πως δε φέρουμε ευθύνη. Οφείλουμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις για να σωθούν οι άνθρωποι. Δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι λογικό να σταθούμε άβουλοι απέναντι σ' αυτό το έγκλημα που όπως θέτει πολύ σωστά ο Σπύρος πραγματοποιείται στην Τουρκία με την "υποστήριξη" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα διότι θα έχουμε περισσότερους νεκρούς τις επόμενες μέρες που ο καιρός χαλάει ακόμα πιο πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα σύνορα δεν μπορούν να "ανοίξουν"...μπορεί να επιτραπεί η είσοδο σε αυτούς που έχουν δικαιώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έγραψα το σχόλιο χωρίς να δω το σχόλιο του κ. Μπώκου επάνω και εννοούσα ότι και να ανοίξουμε τα σύνορα εμείς εδώ, δεν είναι αρκετό. Η αλήθεια είναι ότι έχει δίκιο, δεν μπορούν να ανοίξουν τα σύνορα έτσι απλά, πρέπει να ανοίξουν πύλες -όσες χρειάζονται- όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να μπαίνουν, αλλά θα καταγράφονται στην είσοδο. Έτσι θα τους δίνονται και τα απαραίτητα (διευκολύνεται και το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων έτσι). Ειδάλλως, όπως λένε πολλοί, και ανθρωπιστική κρίση θα δημιουργηθεί και ελλοχεύουν κίνδυνοι ασφαλείας (Θράκη είναι αυτή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην κολλάμε στις λέξεις. Δεν αναφέρομαι σε ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων αλλά σε μία ασφαλής μεταφορά τους στην Ελλάδα όπου θα καταγραφούν, κάτι που ήδη συμβαίνει στα νησιά μας. Το θέμα είναι να σταματήσει επιτέλους η απάνθρωπη εκμετάλλευση που βιώνουν οι πρόσφυγες από τους δουλεμπόρους και να είναι πιο ασφαλής η μετάβασή τους από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Και γιατί όχι και σε μία πιο ασφαλή μετακίνησή τους από τον Έβρο. Εκτός κι αν θέλουμε να παραμείνουμε κι εμείς βουβοί θεατές του εγκλήματος που προκαλεί η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε αυτό κανείς δεν διαφωνεί. Ίσα ίσα που εφόσον έχουν σκοπό να μετακινηθούν βόρεια, επιβάλλεται να τους διευκολύνουμε ανοίγοντας πύλες διέλευσης βόρεια, ώστε να περιορίζεται και η ελληνική ταλαιπωρία τους (για να μετακινηθούν από τα νησιά στην Αθήνα και στα σύνορα από την Αθήνα πληρώνουν κανονικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τη στιγμή λοιπόν που η θάλασσα του Αιγαίου γίνεται πλέον επικίνδυνη οφείλουμε να διευκολύνουμε τους πρόσφυγες και να κάνουμε πιο ασφαλές το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή