Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Κάτι τρέχει με τη δικαιοσύνη



Σε μία χώρα με αμέτρητα σκάνδαλα, η εξοργιστική αθώωση των εμπλεκόμενων προσώπων περνάει συνήθως σε δεύτερη μοίρα. Τα τελευταία όμως χρόνια, ο χώρος της δικαιοσύνης έχει γίνει τόσο αρρωστημένος, που άνετα μπορεί να προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία σεναρίων για ταινίες δικαστικού περιεχομένου. Μόνο που ακόμα κι εκεί, τα έργα θα χαρακτηρίζονταν ως προϊόντα δεύτερης διαλογής λόγω υπερβολής στην πλοκή τους.
Καράβια γεμάτα ναρκωτικά εξαφανίζονται ανεξήγητα και τα πληρώματά τους σκοτώνονται όλως τυχαίως διαδοχικά. Αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού ανατινάζονται στη μέση της Αττικής Οδού και πρόεδροι ομάδων μπουκάρουν στους αγωνιστικούς χώρους με το όπλο περασμένο στη μέση. Ονόματα πολιτικών φέρονται μπλεγμένα σε όλες τις καυτές «λίστες» που έχουν βγει στη φόρα χωρίς όμως να ανοίγει κανένα ρουθούνι, τη στιγμή που στην Γαλλία κρατείται κι ανακρίνεται ο τέως πρόεδρός της για ύποπτη χρηματοδότηση. Νεοναζί συλλαμβάνονται από την αστυνομία μετά από επιθέσεις σε καταλήψεις κι αφήνονται ελεύθεροι παρόλο που βρίσκεται στην κατοχή τους οπλοστάσιο το οποίο θα ζήλευε ο οποιοσδήποτε παρακρατικός στρατός ενώ ένα νεοναζιστικό μόρφωμα καταδικάζεται τρία χρόνια τώρα χωρίς αποτέλεσμα.
Από τα πολλά γέλια που έχουν προσφέρει οι μέχρι σήμερα αποφάσεις της δικαιοσύνης, έκαναν το δικαστικό σώμα να θεωρήσει τον εαυτό του ως πρωταγωνιστή φαρσοκωμωδιών. Είναι όμως στιγμές που το αστείο ξεπερνιέται και το γέλιο μετατρέπεται σε μένος. Μετά την αθώωση της ρητορικής μίσους ενός ιερέα και την σκοταδιστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των θρησκευτικών, ήρθε κι η σειρά της εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της Ηριάννας και του Περικλή.
Δε μιλάμε πλέον μόνο για μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές αδικίες της χώρας μας αλλά και για μία εξοργιστική γελοιότητα όλων όσων δικάζουν τους δυο νέους. Παρόλο που βιολόγοι κι επιστήμονες αποδεικνύουν την αβάσιμη κατηγορία των δυο προσώπων κι η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για την δίκη τους, οι δικαστικοί αναζητούν ότι αίτιο μπορούν να βρουν, για να παραμείνουν τα παιδιά φυλακισμένα. Αρχικά η Βαρκελώνη και τώρα η Βουλγαρία, θεωρούνται ύποπτοι τουριστικοί προορισμοί (καλό είναι να αλλάξουν το Μπάνσκο ως χειμερινό τους προορισμό κάποιες φοιτητικές νεολαίες). Η Θεσσαλία χαρακτηρίζεται πλέον ως επικίνδυνος τόπος καταγωγής. Επίσης οι εξαφανισμένοι μάρτυρες κατηγορίας είναι πιο έγκυροι από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Τέλος, για κάποιους δε χάλασε κι ο κόσμος με το να μείνουν η Ηριάννα κι ο Περικλής δυο μήνες ακόμη στη φυλακή.
Με τις απανωτές δικαστικές παρωδίες, συμπεραίνω πως στη χώρα μας, πέρα από τη σοβαρότητα, έχει εξαφανιστεί και κάθε ίχνος λογικής. Από τη στιγμή όμως που ζούμε στην εποχή του παραλογισμού, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα επερχόμενα σενάρια, διότι μπορεί η δράση να φέρνει την αντίδραση αλλά η παράνοια προκαλεί το χάος.

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου