Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Η ντροπιαστική αθώωση του μίσους




Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως η ελληνική δικαιοσύνη εθελοτυφλεί με ανηθικότητα, ξεπερνώντας αρκετές φορές τα όρια της γελοιότητας. Απ’ όπου κι αν το πιάσουμε, όσες υποθέσεις κι αν συζητήσουμε, πάντα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως το ελληνικό κράτος δικαίου λειτουργεί υπέρ των ισχυρών και των εξουσιαστών.
Μπορεί η ελληνική δικαιοσύνη να είναι ένας ακόμη αρρωστημένος θεσμός, αλλά μεγάλη ευθύνη έχουμε κι εμείς, διότι αντιμετωπίζουμε ως αμέτοχοι θεατές , την οποιαδήποτε άδικη δικαστική απόφαση. Για λίγες μέρες επικρατεί ένα αίσθημα δυσαρέσκειας, το οποίο όμως ξεχνιέται γρήγορα, καθώς τα σκάνδαλα σ’ αυτόν εδώ τον τόπο πέφτουν βροχή. Όμως, η κοινωνική αδράνεια γίνεται πάτημα στην αποθράσυνση του συστήματος. Στην περίπτωση του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου (άλλοτε ταγματάρχης χωροφυλακής επί χούντας, Θανάση Λενή) αγγίζει το φάσμα της επικινδυνότητας.
Όταν δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 το κείμενο μίσους του Αμβρόσιου ενάντια στους ομοφυλόφιλους (το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ http://mkka.blogspot.gr/2015/12/blog-post_9.html) , πολλοί το συσχέτισαν με τις ρητορικές μίσους του Χίτλερ την περίοδο των πρώτων εβραϊκών γκέτο αλλά και με την σκοταδιστική ιδεολογία των φανατισμένων μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής. Τον Ιανουάριο του 2016, εννιά συμπολίτες μας κατέθεσαν μήνυση εναντίον του μητροπολίτη Καλαβρύτων για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση το άρθρο 1 του νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση του ρατσισμού αλλά και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Ο εισαγγελέας έκανε δεκτή τη μήνυση κι όλοι αναμέναμε τη δίκη, ευελπιστώντας πως μ’ αυτή τη πράξη, αρκετά φασιστικά φίδια θα γυρίσουν ξανά στις φωλιές τους.
Το δικαστήριο όχι μονάχα αθώωσε τον Αμβρόσιο αλλά του έδωσε κάθε ελεύθερο να εκφραστεί τόσο αυτός όσο κι οι δικηγόροι υπεράσπισής του με χυδαιολογίες και ρατσιστικές εκφράσεις, μετατρέποντας τη δίκη σε εξοργιστική φαρσοκωμωδία.
Η δικαστική απόφαση όχι μόνο κατέλυσε τον αντιρατσιστικό νόμο αλλά έδωσε το ελεύθερο σε κάθε μορφή έκφρασης μίσους, τρόμου και βίας. Μία αδράνεια που θα προσφέρει περισσότερο θράσος σε κάθε ακροδεξιό. Η δικαστική απόφαση αποδεικνύει πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε κι ως κοινωνία αλλά κι ως κράτος. Όσο όμως πληθαίνουν αυτές οι περιπτώσεις τόσο πιο δύσβατος κι ανηφορικός γίνεται αυτός ο δρόμος. Κι αν παρατήσουμε αυτή τη προσπάθεια, καήκαμε…
Ωστόσο, μιας και μιλάμε όμως για την αναποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, ας αναφερθούμε στους αργούς ρυθμούς που προχωρά η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου του 2015 κι ακόμα τραβάει χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Απλώς θα ήθελα να θυμίσω πως η ιστορική δίκη της Νυρεμβέργης, ξεκίνησε 20 Νοεμβρίου του 1945 κι ολοκληρώθηκε 1η Οκτωβρίου του 1946.

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου