Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Θαλάσσια ρύπανση στη Χίο από διαρροή αγωγού της ΔΕΗ



Ρύπανση από διάσπαρτα ψήγματα μαζούτ παρατηρήθηκε χθες το απόγευμα, στη θαλάσσια περιοχή Αγίας Ελένης Χίου. Όπως προέκυψε, η ρύπανση οφειλόταν σε διαρροή εύκαμπτου... υποθαλάσσιου αγωγού παραλαβής καυσίμου της Δ.Ε.Η., ο οποίος δεν είχε σφραγιστεί σωστά, κατά την τελευταία παραλαβή.

Η ρύπανση εκτεινόταν σε μήκος περίπου 350 μέτρων και πλάτος κυμαινόμενο από 3 έως 20 μέτρα, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από την ακτή.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν δύο πλωτά περιπολικά και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος με απορροφητικά υλικά και εξοπλισμό, ενώ επίσης από την τοπική εγκατάσταση της Δ.Ε.Η. διατέθηκε απορροφητικό φράγμα και ξεκίνησαν εργασίες καταπολέμησης της ρύπανσης, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Με τη συνδρομή της λάντζας "ΙΣΙΔΩΡΟΣ" Ν.Χ. 248, ο αγωγός ανασύρθηκε και στη συνέχεια επανασφραγίστηκε και στεγανοποιήθηκε, ενώ προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου με δύο υπηρεσιακά οχήματα, πραγματοποίησε έλεγχο στις παρακείμενες ακτές, οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε, δεν είχαν προσβληθεί.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προανάκρισης από τη Λιμενική Αρχή Χίου, η οποία, επίσης, κίνησε τη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων κατά των υπευθύνων της εγκατάστασης της Δ.Ε.Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου