Σε μια επετειακή τελετή στο Καπιτώλιο οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 60 χρόνια μετά την ιδρυτική Συνθήκη, υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης.
Στην κοινή επίσημη δήλωσή τους οι 27 προσπαθούν απεγνωσμένα να απεικονίσουν ότι η ενότητα είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός αλλά την ίδια ώρα παραδέχονται ευθαρσώς ότι «θα προχωρούμε ενωμένοι, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου χρειάζεται».
Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και με τη βούλα, λοιπόν, αλλά και υποσχέσεις για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και των στρατιωτικών δαπανών παρά την κρίση· τους το ζήτησε άλλωστε πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ.
Έτσι, η Ένωση είναι αποφασισμένη «να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και να συνδράμει για τη δημιουργία μιας περισσότερο ανταγωνιστικής και ολοκληρωμένης αμυντικής βιομηχανίας (...) σε συνεργασία και συμπληρωματικά με τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες και τις νομικές δεσμεύσεις».
Ευχολόγια
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την ομιλία του και αναφέρθηκε στις αξίες της Ευρώπης: ελευθερία, αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ανεξαρτησία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν παρέλειψε και τις αντικομμουνιστικές κορόνες, τις οποίες συμμερίζονται οι κυβερνήσεις τόσο της χώρας του όσο και των χωρών του Βίζεγκραντ, αναφέροντας: «Περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής μου έζησα πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα και απαγορευόταν ακόμα και να ονειρευτείς αυτές τις αξίες».
Παράλληλα «διαμαρτυρήθηκε» κατά της Ευρώπης των «πολλών ταχυτήτων» και τόνισε τη σημασία του σεβασμού των κοινών κανόνων, όπως η ελεύθερη μετακίνηση, η ελευθερία του λόγου και του κράτους δικαίου. «Αυτά είναι τα πραγματικά θεμέλια της Ευρώπης», σημείωσε.
Ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών της Ένωσης να αποδείξουν ότι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης.
«Η Ένωση μετά τη Ρώμη πρέπει να είναι, περισσότερο από πριν, μια Ένωση ίδιων αρχών, μια Ένωση με εξωτερική κυριαρχία, μια Ένωση πολιτικής ενότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του ότι «η Ε.Ε. επιλέγει την επανεκκίνηση μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες».
Ως προτεραιότητες ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε την καταπολέμηση της φτώχειας, την κοινή μεταναστευτική πολιτική και κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας.
«Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να βασιστεί και να υπογραμμίσει τις κοινές της αξίες.
Με αναφορά στην υπογραφή της σημερινής Διακήρυξης ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια νέα αρχή».
«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα επιτεύγματα της Ευρώπης, τα οποία όμως συχνά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι τα «ξεχνούν» αλλά στην Αφρική και την Ασία υπάρχει «αυξανόμενη αποδοχή».
«Πετύχαμε διαρκή ειρήνη, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το ενιαίο νόμισμα, κάτι που κανένας δεν θεωρούσε πιθανό και τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά», υπογράμμισε. «Μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές μια Ευρώπη πιο ευημερούσα, πιο κοινωνική και πιο ασφαλή», τόνισε ο Λουξεμβούργιος, προσθέτοντας ότι «σήμερα ανανεώνουμε τους όρκους μας και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια αδιαίρετη Ευρώπη».
«Πρέπει να υπερασπιζόμαστε καθημερινά τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης. Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε και θέλουμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε εντός της για να την αλλάξουμε», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας.
«Έθεσα το κρίσιμο ερώτημα αν ισχύει το κοινωνικό κεκτημένο για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πήρα καταφατική απάντηση αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Χαρακτήρισε, επίσης, βασικό εχθρό της Ευρώπης τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις των τελευταίων ετών και ζήτησε επιστροφή στις ιδρυτικές αρχές της Ένωσης.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου