Ο καθεστωτικός απομονωτισμός της Λευκορωσίας, την έχουν μετατρέψει σε μία χώρα-φάντασμα της Γηραιά Ηπείρου. Τις τελευταίες μέρες όμως τράβηξε τη διεθνή προσοχή μ’ έναν περίεργο νόμο που ετοιμάζεται να εφαρμοστεί. Το καθεστώς του Λουκασένκο σκέφτηκε να χτυπήσει τη φτώχεια, επιβάλλοντας πρόστιμο στους… φτωχούς.
Κι ενώ σε άλλες χώρες, η κοινωνική ασφάλιση αποζημιώνει τους ανέργους και τους βοηθάει στην εύρεση εργασίας, στην Λευκορωσία χαρακτηρίζονται ως «παράσιτα» τα οποία είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν την κυβέρνηση. Μάλιστα το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 377$, όσο ένας μηνιαίος μισθός στη συγκεκριμένη χώρα.
Η ψήφιση του παραπάνω νόμου είχε ως συνέπεια να προκληθούν μαζικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας. Αν κι αρχικά το καθεστώς απέφυγε την καταστολή για να μην προκαλέσει την κοινή γνώμη της Δύσης, το περασμένο Σάββατο προέβη στη σύλληψη 400 διαδηλωτών οι οποίοι προσπαθούσαν να κρατήσουν ζωντανή μία απαγορευμένη διαδήλωση.
Η αλήθεια είναι πως οι διαμαρτυρίες δεν γίνονται τόσο για το φορολογικό όσο για τα 23 χρόνια του καθεστώτος, κάτι που έχει χαρακτηρίσει τον Λουκασένκο ως τον τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης. Κι αυτό διότι ο φορολογικός νόμος που προσπαθεί να περαστεί δεν είναι καινούργιος, μιας και την πρώτη του εμφάνιση την έκανε το 2015. Τότε είχε ψηφιστεί για να εφαρμόζεται σε ανθρώπους που ήταν χωρίς δουλειά για πάνω από έξι μήνες. Σκοπός ήταν να συνεισφέρουν όλοι οι πολίτες στις κοινωνικές δαπάνες. Όσοι δεν μπορούσαν να καταβάλουν την εισφορά, αναγκάζονταν να απασχοληθούν σε ταπεινωτικές εργασίες για ένα κομμάτι ψωμί ή να πάνε φυλακή (ο συγκεκριμένος νόμος παραπέμπει σε ποινικό αδίκημα της σοβιετικής εποχής, το οποίο εφαρμοζόταν σε πολίτες που δεν εργάζονταν σκόπιμα).
Στην αυστηρή καταστολή των διαδηλώσεων του περασμένου σαββατοκύριακου, συνελήφθησαν αρκετά μέλη διεθνών οργανισμών και δημοσιογράφοι. Ήταν αναπόφευκτο να ακολουθήσει η αντίδραση της Δύσης, η οποία αναζητά αφορμή για να ρίξει τον Λευκορώσο δικτάτορα, λόγω της φιλορωσικής του στάσης. Κι όπως έχουμε παρατηρήσει και με την περίπτωση της Ουκρανίας, αυτές οι αλλαγές δεν έρχονται αναίμακτα, ειδικά σε χώρες όπως την Λευκορωσία όπου πολλοί κάτοικοι έχουν ρωσική καταγωγή…
Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου