Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Τι στο διάολο θέλει η Ευρώπη τελικά;



Η Μέση Ανατολή φλέγεται χρόνια με τις ευλογίες των σημερινών Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες συνεχίζουν να μοιράζουν τη γη, εις βάρος των ιθαγενών λαών της κάθε περιοχής. Στα εδάφη της Συρίας παίζεται το μεγαλύτερο πολεμικό πόκερ της σύγχρονης ιστορίας. Θύμα του, ο άμαχος συριακός λαός. Όσοι γλίτωσαν από τον εμφύλιο και τις μετέπειτα σφαγές των ισλαμιστών, κατέφυγαν στην Τουρκία για να γλιτώσουν. Η Ευρώπη μουδιασμένη κι απροετοίμαστη στο προσφυγικό κύμα, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Το φασιστικό.
Παρ' όλα αυτά, από την μία, η Ε.Ε. δίνει εντολές στην Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της κι από την άλλη ζητάει από την Ελλάδα να κλείσει τα δικά της. Απέδειξε με τη στάση της πως η Ελλάδα προσδιορίζεται ως η ευρωπαϊκή "χαβούζα" των άμοιρων ψυχών που εισέρχονται στη χώρα μας.
Η Ελλάδα, μία χώρα πληγωμένη και τσακισμένη από νεοφιλελεύθερες πολιτικές, προσπαθεί και κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους πρόσφυγες (κυρίως από ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού) και να τηρήσει όσο μπορεί τις δεσμεύσεις της προς την Ευρώπη (από την κυβέρνηση). 
Η Ευρώπη όμως επιμένει να γκρινιάζει και να απειλεί την Ελλάδα επειδή δεν τηρεί όλες τις υποχρεώσεις της... δηλαδή να πνίξει τους πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου.
Νέο ρεσιτάλ ακροδεξιάς πολιτικής, πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη, όπου η Αυστρία με τα Δυτικά Βαλκάνια (πάντα η Αυστρία έπαιζε ρυθμιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, κάνοντας τα χατίρια της Γερμανίας) προσπάθησαν να βρουν λύση για το προσφυγικό. Μεγάλη απούσα η Ελλάδα (η Ελλάδα δεν ανήκει στην Δύση;). Ο μόνος που αντέδρασε για την απουσία μας ήταν ο υπουργός εσωτερικών της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, ο οποίος υποστήριξε τη θέση του λέγοντας πως δεν μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς την Ελλάδα.
Η απάντηση της υπουργού εσωτερικών της Αυστρίας είναι εξοργιστική. Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ του εξήγησε πως η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιείται για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα, μήπως και καταφέρει να φυλάξει καλύτερα κι αποτελεσματικότερα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Στο ίδιο θέμα, ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς δικαιολόγησε την απόφαση να μην προσκληθεί η Ελλάδα λόγω αδιαφορίας(!) της χώρα μας στο να σταματήσει τις προσφυγικές ροές μέσα στην Ευρώπη.
Μέσα σ' αυτήν την ακροδεξιά γιορτή της "Ευρώπης των Λαών", η Γερμανία γελάει καχύποπτα, κρατώντας μία ουδέτερη στάση, με το πρόσχημα πως ούτε εκείνη προσκλήθηκε στη συνεδρίαση της Βιέννης...
Όλους αυτούς τους μήνες η Ευρώπη κατηγορεί την Ελλάδα επειδή δε λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να διαφυλάξει τα σύνορα, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τον τρόπο με τον οποίον θα επιτευχθεί αυτό. Μάλλον πέφτει βαρύ το χρέος στην "πολιτισμένη" Δύση να δώσει την εντολή πνίξ'τε τους στη θάλασσα.
Ο φασισμός δε κρύβεται πια...
Αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του και σήμερα είναι έτοιμος να τα γκρεμίσει όλα ξανά.

6 σχόλια:

  1. Δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο ότι η Γερμανία σιγοντάρει την Αυστρία, έχουν σκοτωθεί μεταξύ τους για το θέμα των προσφύγων. Η σχέση της Αυστρίας με τη Γερμανία υπήρξε ανέκαθεν ανταγωνιστική, δεν μοιάζει σε τίποτα με τη σχέση Ελλάδας-Κύπρου.

    Συμβαίνει λοιπόν η δεξιά Μέρκελ να είναι μετριοπαθής στο προσφυγικό και ο σοσιαλιστής Φάινμαν (που αντιπαθεί και τις γραβάτες) τελείως άτεγκτος. Η εξήγηση για τη στάση τους είναι απλή: στην Αυστρία θα έχουν σύντομα εκλογές και όλα δείχνουν άνοδο της ακροδεξιάς. Αν το κόμμα του Φάινμαν χάσει τις εκλογές, ο ίδιος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, κάτι που δεν έχει σκοπό να κάνει, μιας και στην Αυστρία, σε αντίθεση με τη Γερμανία, δεν υπάρχει θεσμικό όριο στη θητεία του Καγκελάριου, απλά είθισται να παραιτήσαι όταν χάνει το κόμμα σου. Στη Γερμανία, αντίθετα, η Μέρκελ κλείνει τρεις θητείες και δεν έχει σκοπό για τέταρτη, την ενδιαφέρει πια μόνο η υστεροφημία της και ενδεχομένως η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Στα οικονομικά η Μέρκελ ήταν η αντίπαλός μας ενώ ο καγκελάριος της Αυστρίας ο καλύτερός μας φίλος. Ήρθε το προσφυγικό και οι όροι αντιστράφησαν τελείως. Άλλη μια υπενθύμιση ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί, μόνο συγκυρίες και συμφέροντα.

    Σπύρος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη ξεχνάς όμως πως η Γερμανία κρατάει μία μετριοπαθή στάση, περνώντας την πολιτική της μέσα από τις χώρες-δορυφόρους της, στην συγκεκριμένη περίπτωση Τσεχία και Σλοβακία, μιας και η Ουγγαρία ήταν πάντα μία ακροδεξιά χώρα ενώ η Αυστρία, έχει χρόνια τώρα στραμμένη την προσοχή της στα Βαλκάνια. Μη ξεχνάς πως οι αυστριακές τραπεζικές επενδύσεις στα Βαλκάνια έγιναν με τις ευλογίες της Γερμανίας. Όσο υπάρχει αυτή η "ασπίδα" Σπύρο μου, η Γερμανία θα κρατάει την μετριοπαθή στάση που ανέφερες παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι επενδύσεις στα Βαλκάνια δεν επηρεάζουν το προσφυγικό. Θα ίσχυε αυτό που λες αν δεν υπήρχαν άλλες δίοδοι για τους πρόσφυγες προς Γερμανία πλην της Βαλκανικής. Όμως υπάρχουν, πχ. τα γαλλο-γερμανικά σύνορα, που δεν υπάρχει σκέψη να κλείσουν. Οι Γερμανοί έχουν ήδη κάνει τον σχεδιασμό τους για να δεχθούν 1,4 εκ. πρόσφυγες φέτος, το θεωρούν αναπόφευκτο.

    Σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο της βαλκανικής οδού δεν θα σταματήσει τη ροή των προσφύγων. Θα φέρει μια συμφόρηση στην Ελλάδα, αλλά γρήγορα θα εκτρέψει τη διαδρομή των προσφύγων στο πιο επικίνδυνο κανάλι Λιβύη-Ιταλία, όπως ήταν μέχρι πέρυσι.

    Σπύρος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέτω τις επενδύσεις στα Βαλκάνια, για να σου εξηγήσω τις ηγετικές στάσεις της Αυστρίας προς τη περιοχή μας. Μόνο που πίσω από την Αυστρία είναι η Γερμανία. Παρ' όλα αυτά εγώ δεν αναλύω αυτό το θέμα στην ανάρτησή μου. Ούτε αντιδρώ στη στάση της Αυστρίας ή της Γερμανίας μεμονωμένα αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που συμβαίνει στη Βιέννη διπλωματικά καταρρακώνει την ΕΕ αλλά επίσης και την Ελλάδα, που πλέον γίνεται η λιγότερο σημαντική χώρα της περιοχής. Αν υπάρξει και Brexit, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ξήλωμα.

    Σπύρος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή