Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Φινάλε στα Προπύλαια


Εκατοντάδες τουρίστες συνανθροισμένοι μπροστά στα Προπύλαια της Ακρόπολης κοιτάζουν ψηλά. Επί ένα τέταρτο παραμένουν σιωπηλοί, κρατώντας, λες, την αναπνοή τους. Αμέσως μετά ξεσπάνε σε χειροκροτήματα. Αυτό που είδαν, το πρωί της Παρασκευής, ήταν ένα μεγάλο δοκάρι να μπαίνει στη θέση του από τους αναστηλωτές. Αυτό που δεν ήξεραν είναι ότι το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό μέλος ήταν το τελευταίο που επανατοποθετήθηκε στα Προπύλαια.
Το έργο, λοιπόν, τελείωσε και σύντομα το μνημείο θα απαλλαχθεί και από τις σκαλωσιές - το πολύ μέχρι τα Χριστούγεννα. Επόμενο ήταν να αισθάνονται δικαιωμένοι και συγκινημένοι οι άνθρωποι που δούλεψαν τόσα χρόνια για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, Μαίρη Ιωαννίδου και ο αρχιτέκτων μελετητής των Προπυλαίων Τάσος Τανούλας. Από το 2002 και μέχρι σήμερα κατέβασαν 192 αρχιτεκτονικά μέλη με σκουριασμένα σίδερα της αναστήλωσης Μπαλάνου (1909 - 1917) και ανέβασαν 335 μέλη, αξιοποιώντας το αρχαίο υλικό που είχε κατέβει παλαιότερα, αλλά και τα διάσπαρτα κομμάτια από προγενέστερες καταστροφές. Το κόστος; Όσο χρειάζεται για αναπαλαίωση ενός νεοκλασικού: μόλις 6,5 εκάτ. ευρώ. Και γενικώς τα έργα κατά τα έτη 2002 - 2009 είχαν χαμηλό κόστος 32,3 εκάτ. ευρώ για το μείζον μνημειακό σύνολο της χώρας. Η δοκός που μπήκε στη θέση της είχε μήκος 6,5 μ. και βάρος 10,5 τόνους και αιωρήθηκε σε ύψος 13 μ. Τα Προπύλαια είναι πλέον το μοναδικό μνημείο της Ακρόπολης που είναι στεγασμένο στο σημείο της κεντρικής διάβασης των επισκεπτών.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί και η αναστήλωση της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα και θα αρχίσει η επέμβαση στη δυτική.
Πάντως, χρήματα αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν γιατί δεν έχει ξεκινήσει η ροή του ΕΣΠΑ. Εν τω μεταξύ, έφυγαν οριστικά εξαιτίας των Π.Δ. Παυλόπουλου 20 πολύτιμοι λόγω εξειδίκευσης συμβασιούχοι.


Αγγελική Κώττη
Έθνος, σελ. 42
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου